parallax background

Een hangmat of tent op een trektocht?

preparing breakfast in snow
Winter routine
maart 12, 2020
snow blower in action
De mensen van de Côte-Nord
april 3, 2020
 

Een hangmat of een tent?

 

In 2019 besloten we 1.000 kilometer te wandelen op de Appalachian Trail. We wilden een zo licht mogelijke rugzak, zonder grote toegevingen te doen op comfort en lichamelijke verzorging. Een van de moeilijkste keuzes was de beslissing tussen een tent en een hangmat. Sinds Mexico sliepen we vaker in onze Amazonas hangmat dan in de tent en dat beviel uitstekend, maar om 45 nachten in de hangmat te slapen was een heel serieuze keuze. Tot een paar dagen voor vertrek twijfelden we over de keuze, totdat we uiteindelijk beslisten om voor een lichtgewicht North Face tent te kiezen. We vertellen jullie onze ervaring over slapen in de tent en hangmat en waarom we uiteindelijk voor de tent kozen.

Een hangmat of tent op een trektocht?
Een hangmat of tent op een trektocht?
 

TENT

Pluspunten van een tent

(+) Betere bescherming
Je voelt je veilig en comfortabel in de afgesloten ruimte als er een hevige onweersbui neerplenst en de muggen het ondraaglijk maken buiten. Een tent beschermt beter tegen weer, koude, regen en insecten.
(+) Voelt als een eigen huis
De tent is een gesloten omgeving die je zelf inricht met je slaapmatje, slaapzak en kleren. Er zijn veel opbergplaatsen, het is makkelijk om orde te creëren en je voelt je thuis.
(+) Binnen in een huis op te zetten
Soms ben je genoodzaakt om je tent onder een afdak, op een dak of binnen in een gebouw op te zetten. Met een stand-alone tent is dit heel eenvoudig.
(+) Kleren en tassen droog in de tent
je kan je backpack, kleren en schoenen droog in de tent leggen, beschermd tegen de weerelementen, schorpioenen en spinnen.
(+) Perfect voor koppels
Je kan ’s avonds heerlijk tegen elkaar aan kruipen en je hebt slechts één tent voor twee personen nodig.

Minpunten van een tent

(-) (redelijk) Vlakke ondergrond nodig
Je hebt een redelijk vlakke ondergrond nodig om comfortabel te kunnen slapen. Je slaapmatje zal een deel van de oneffenheden wegnemen, maar vooral op een helling slapen is niet aangenaam. Bovendien moet je letten dat je niet in een grote plas staat als er midden in de nacht een grote regenbui voorbij komt.
(-) Minder geschikt in warme en vochtige klimaten
Een tent ventileert niet zo goed. Vooral in warme en vochtige klimaten is het niet aangenaam om zwetend in de tent te liggen. Een stand-alone tent waarbij je alleen de binnentent kan opzetten, helpt hierbij, maar een tropische regenbui is altijd een gevaar in de warme landen.
 

HANGMAT

Pluspunten van hangmat

(+) Gewicht
Onze Amazonas hangmat weegt slechts 600 gram. Inclusief de Amazonas tarp is het amper één kilogram. Er zijn weinig tenten die beter doen, zeker in dezelfde prijscategorie.
(+) Natuurlijke manier van slapen
In een hangmat slaap je in een natuurlijke houding die heel gezond is voor de rug. We waren eerst erg sceptisch, maar slapen verbazend goed. Lichtjes schommelend wieg je ’s avonds in slaap.
(+) Perfect in warme klimaten
Een hangmat is perfect in warme klimaten om je ventilatie langs boven en onder hebt. In Mexico hadden we zelfs onze slaapzak nodig in de ochtend, terwijl we in onze tent zouden zweten.
(+) Geen vlakke ondergrond nodig
Als je twee bomen of palen vindt, kan je overal je hangmat ophangen, zelfs op heel ruw terrein en schuine hellingen.
(+) Voelt dichter bij de natuur
Onze hangmat heeft een muskietennet aan de bovenkant waar je door kan kijken. Het voelt alsof je echt buiten slaapt en je ontwaakt ’s ochtends met een prachtig uitzicht.
(+) Sneller opzetten en opruimen
Een hangmat is snel op te hangen en in te richten. Je moet namelijk geen matje opblazen.
(+) Hangmat werkt als een soort stoel
Een hangmat is heerlijk om in uit te rusten na een lange wandeldag. Het werkt als een soort stoel waar je heerlijk in kan liggen en genieten van de omgeving.
(+) Te gebruiken als tent
In het geval je geen bomen en palen vindt, is het mogelijk om de hangmat op de grond te leggen en als een tent te gebruiken. Verschillende voordelen vallen natuurlijk weg en het voelt een beetje opgesloten, maar het is bruikbaar als noodoptie. Je hebt nog steeds twee vaste punten nodig om het muskietennet te spannen.

Minpunten van hangmat

(-) Twee bomen of palen nodig
zonder bomen of palen is het ophangen van een hangmat moeilijk. Op de Appalachian Trail ben je permanent tussen de bomen, maar op een wandeling in de Alpen is een hangmat minder geschikt
(-) Lastig om in de slaapzak te kruipen
De grootste worsteling van de hangmat is ’s avonds in je slaapzak kruipen. Je glijdt steeds naar het midden en hebt weinig grip waardoor het enige moeite kost om een comfortabele positie te vinden.
(-)Tarp nodig als bescherming tegen de regen
De tarp ophangen kost extra tijd en is warmer in vochtige klimaten. Als het niet nodig was, hingen we de tarp niet op, maar af en toe moesten we 's nachts toch uit de hangmat.
(-)Niet geschikt in koude omgevingen:
Als het ’s ochtends kouder is dan 10 graden, zal je voor extra isolatie moeten zorgen aan de onderkant. Dit is extra gewicht.
(-) Beschermt minder goed tegen wind, regen en beestjes
De tarp beschermt je deels tegen regen en wind, maar echt harde wind en regen zal je toch voelen. Onze hangmat is geïmpregneerd tegen de muggen, maar toch gebeurt het dat een mug door de hangmat heen prikt.
(-) Tassen op de grond onder de hangmat:
Je zal je schoenen en tassen onder je hangmoet leggen waardoor ze minder beschermd zijn tegen het weer en de beestjes.
Een hangmat of tent op een trektocht?
Een hangmat of tent op een trektocht?
 

Eindoordeel

Hoewel de hangmat heel erg veel voordelen heeft, besloten we toch een tent mee te nemen op onze wandeling. De hangmat was perfect mogelijk op de Appalachian Trail, maar de tent bleek de juiste keuze voor ons. We kozen uiteindelijk voor de North Face Talus 2 tent, een lichtgewicht tent van 2,2 kilogram. Met name het comfort van een beschermde, gesloten omgeving en naast elkaar slapen gaven de doorslag.

Tijdens het fietsen en kanovaren is de keuze voor lichtgewicht minder belangrijk dan tijdens het hiken. Naast onze hangmat hadden we altijd onze Hilleberg tent. Afhankelijk van de omgeving en het weer kozen we om in de tent of in de hangmat te slapen. Zo sliepen we in Mexico, Guatemala en het zuiden van de VS meestal in onze hangmat, maar meer noordelijk in de VS of hoger in de bergen gebruikten we onze tent.

Benieuwd wat we allemaal meenamen tijdens onze wandeling op de Appalachian Trail? We hebben het allemaal opgeschreven in onze paklijst voor een zomer trektocht
.

Gear lists

Ontdek hier onze andere paklijsten:
Paklijst voor een fietsvakantie
Paklijst list voor een kano trektocht

Een hangmat of tent op een trektocht?
 

Meer inspiratie

Hoe blijf je gezond op een lange trektocht?

 

7 tips voor gezond eten op de trail

Een hangmat of tent op een trektocht?

10 tips voor een lange trektocht

Een hangmat of tent op een trektocht?

1 Comment

  1. Mike Metselaar schreef:

    De info over tent of hangmat is erg goed, dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *