Femunden på langs


Als kind droomden we er allebei van om poolreiziger te zijn. We wisten ook dat het een onmogelijk droom was want een poolreiziger is geboren in het hoge noorden, heeft veel geld en is een soort supermens. Tijdens onze wereldreis trokken we 1.000 kilometer op ski's door de wildernis in Canada. Plots voelden we ons die poolreizigers die we nooit zouden kunnen zijn. We realiseerden ons dat er geen grenzen zijn als je echt ergens van droomt. Dat gevoel willen we heel graag doorgeven! Samen met jou trekken we een week op ski’s naar Femunden, een prachtig nationaal park in midden Noorwegen. De route gaat over grote bevroren meren, door uitgestrekte dennenbossen en over magisch witte bergtoppen. Iedere avond zoeken we een nieuwe slaapplek in het wondere winterlandschap. Daar maken we ons kamp, koken samen en kruipen snel de slaapzak in om te genieten van een lange, warme nacht in de dikke dons. Een Noorse berghut zorgt voor een warme afwisseling en een prachtige ervaring van de Noorse hyttecultuur. Een prachtige belevingstocht, maar we leren je onderweg ook alles zodat je daarna vol vertrouwen zelf op winteravontuur kan. Ga je met ons mee?


 
 

FEMUNDEN


We trekken een week door Femundsmarka nasjonalpark. Het is een van de oudste nationale parken in Noorwegen. Het gebied bestaat voor het grootste deel uit open dennenbos en met korstmos bedekte, afgeronde bergen. Er is hier geen houtkap en zelfs wij mogen geen hout uit de natuur halen tijdens het kamperen. Bomen blijven staan ​​tot ze op een dag op de grond vallen en leven schenken aan andere organismen. Het droge klimaat en de arme bodem zorgen ervoor dat de flora vrij arm is. Er komen wel heel wat zoogdieren voor. Otters, bevers en veelvraten zijn er het hele jaar door te vinden, terwijl beren, lynxen en muskusossen onregelmatige gasten zijn in het gebied. In de winter herbergt het gebied veel elanden, terwijl het in de zomer een grote populatie broedende visarenden heeft. Daarnaast is er een grote populatie rendieren die door de Sami gehouden worden.

ALLES OP EEN RIJTJE


 • 7 dagen in de Noorse wildernis
 • 100% op eigen kracht
 • op backcountryski's met een pulka
 • back to basics, eenvoud en een unieke natuurervaring
 • 4x winterkamperen in de tent
 • 2x slapen in Noorse berghut
 • maximaal 6 deelnemers
 • leren winterkamperen, navigeren en overleven in de winter
 • prachtige, professionele foto's om achteraf na te genieten
 

Je steekt je hoofd langzaam uit de dikke donzen slaapzak. Je neus is koud, de opening van de slaapzak is wit door je aangevroren adem. Ondanks de -20 graden, heb heerlijk geslapen. In je slaapzak is het lekker warm, maar straks moet je eruit om je klaar te maken voor een nieuwe dag op de ski's. De tent opruimen zal weer koude tenen opleveren, maar als de beloning even groot is als gisteren, is dat het 100% waard. Wat een fantastische dag! Het was zo mooi om door de witte bossen te skiën en daarna helemaal over de bergen met fantastisch uitzicht over de witte wereld. Vanavond slapen we in een berghut en kunnen we onze spullen laten drogen en rond de houtkachel zitten. Je realiseert je hoe blij je bent met zo'n kleine luxe als een houtkachel. Wat is het leven toch mooi en wat voel je je gelukkig!

 

OP EIGEN KRACHT DOOR NOORWEGEN

 

WILDERNIS //

We trekken een week lang de wildernis is. Een week lang terug naar de eenvoud, op eigen kracht de tocht volbrengen, verlangzamen en genieten van de kleine dingen. Het zijn die kleine dingen in het leven die voor groot geluk zorgen. Als we geluk hebben, zien we elanden, rendieren en het noorderlicht.

OP EIGEN KRACHT //

We trekken een week op ski's met een slee achter ons aan, slapen in de sneeuw en navigeren met de kaart. Geen enkel avontuur is bedoeld om gemakkelijk te zijn en dat is nu ook niet het geval. De grote voldoening is het kunnen overwinnen van de fysieke elementen.

WINTER //

Een avontuur in de winter betekent discipline en teamwerk. Het is te koud om stil te staan en niets te doen. Als we aankomen in het kamp, zal ieder een taak hebben. We moeten de kampplaats uitgraven, de tent opzetten, eten koken, sneeuw smelten en vuur maken. Ook overdag leren we alle kleine trucjes die het overleven in de winter gemakkelijker maken.
 
"Rijk zijn betekent niet meer hebben, maar gelukkig zijn met weinig." - WeLeaf
"Winter forms our character and brings out our best" - Tom Allen
"In every walk with nature one receives far more than he seeks" - John Muir

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 

KOSTEN //

De volledige reis, inclusief alle materiaal, overnachtingen en eten kost ongeveer €1.950
De prijs is exclusief de reis naar Noorwegen.

DATA 2024 //

17 tot 24 februari 2024
maart (women only)
Startlocatie: Røros, Noorwegen
Trein: 4,5 uur van Oslo of Trondheim

TOCHT//

De route gaat over bevroren meren, door uitgestrekte dennenbossen en over magisch witte bergtoppen. Iedere avond zoeken we een nieuwe slaapplek in het wondere winterlandschap.


OVER ONS


Wij zijn Zoë en Olivier. In 2016 vertrokken we zonder ervaring, zonder bestemming en zonder tijdslimit op reis. We vertrokken op de fiets en hadden geen idee of we dat konden, of we dat wel leuk zouden vinden. Zes jaar later hebben we 45.000 kilometer afgelegd op eigen kracht, met de fiets, de kano, te voet, al zeilend, skieënd en skatend. Langzaam en duurzaam. Iets dat we nooit planden en al helemaal niet hadden gedacht dat wij dat zouden kunnen. Het is een droom die niet alleen werkelijkheid, maar ook een levenstijl werd. Nu geven we alles om onze volgende droom te verwezelijken: een avontuurlijk leven vanuit een basisplek. Daarvoor zijn we opzoek naar onze basecamp in Noorwegen. Het volgen van onze droom is geen makkelijke weg, maar we worden beloond met de passie die we er in terugvinden.

 

EXTRA INFO


STO Garant // Deze reis valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Gercertificeerd eerste hulp // Wij zijn beiden gecertificeerd met een Europees erkend Rode Kruis EHBO-certificaat en zijn actief bij de Search & Rescue groep van het Rode Kruis in Noorwegen.

Reis- en annuleringsverzekering // De reis- en annuleringverzekering is jouw eigen verantwoordelijkheid. Let erop dat niet iedere reisverzekering dekkend is voor een wintertrekking waar we van gebaande paden afwijken. NKBV heeft een goede reisverzekering die dit dekt.

Fysieke vereisten // Je moet over een goede basisconditie beschikken en ervaring hebben met alpine skiën of langlaufen. En je vindt het leuk om in een tent te slapen, ook met het extra 'gedoe' dat er in de winter bijhoort.

 

IK HEB EEN PAAR VRAGEN


  Voor onze Op Eigen Kracht reizen en Leiderschapstochten maken we gebruik van de STO Garantieregeling.
  logo STO Garant