parallax background

De Appalachian Trail lopen

learn to canoe and tracking up rapids
De Northern Forest Canoe Trail
januari 13, 2020
cycling saint lawrence in winter
De kalkoen is gaar
januari 21, 2020
 

De Appalachian Trail hiken

 

De Appalachian Trail is misschien wel de meest bekende lange afstandswandeling in de wereld. Jaarlijks proberen bijna 4.000 hikers de volledige Appalachian Trail in één keer te wandelen, een thru-hike heet dat. Dat is een enorme uitdaging die vier tot zes maanden duurt om de 3.500 kilometer af te leggen. Het grootste deel van de hikers doet geen thru-hike, maar wandelt korte stukjes van de trail. Er zijn jaarlijks zo’n 2 miljoen mensen die op de trail wandelen. De zomermaanden zijn het populairst omdat mensen vakantie hebben en het is een ideale tijd om de AT te verkennen.

Het idee van de Appalachian Trail ontstond in 1921, maar het duurde tot 1937 voordat de trail voltooid was. Tot en met de jaren ’90 was er weinig aandacht voor de trail, maar de laatste twintig jaar is thru-hiken enorm populair geworden.

De Appalachian Trail lopen
De Appalachian Trail lopen
 

De Appalachian National Scenic Trail

De totale Appalachian Trail is ongeveer 3.500 kilometer (2.200 miles) en loopt van de zuidelijk terminus in Springer Mountain, Georgia tot de noordelijke terminus op Mount Katahdin in Maine. Door jaarlijkse kleine wijzigingen van de route is de totale afstand niet exact. Het grootste deel van de thru-hikers start in Springer Mountain, terwijl een kleinere groep start op Mount Katadhin.

De volledige Appalachian Trail is gemarkeerd met witte strepen op bomen en stenen, de ‘white blazes’. Er zijn naar schatting 165.000 white blazes op de volledige route. De volledige trail wordt overigens omschreven als het grootste vrijwilligersproject ter wereld. Meer dan 6.000 vrijwilligers onderhouden de volledige trail, van het schilderen van de white blazes tot het maken van drainage systemen en het verwijderen van omgevallen bomen. Elke kilometer trail krijgt jaarlijks bijna honderd uur aan vrijwilligerswerk, een waanzinnig aantal.

Door de populariteit van de trail is er heel veel informatie te vinden op internet en in boeken. Dertig jaar geleden begon je aan de trail vol vraagtekens en verrassingen, maar tegenwoordig weet je, met behulp van een guidebook, exact wat je tegenkomt. Dit maakt het plannen heel eenvoudig, zowel wat betreft eten als slaapplaatsen. Wij gebruikten de The A.T. Guide 2019 Northbound die de route, slaapplaatsen, watervoorzieningen, hoogteprofiel en dorpjes perfect beschrijft. Het boek word je wandelbijbel onderweg die je meerdere keren per dag zal bekijken.

Wij wandelden zelf 1.000 kilometer op de Appalachian Trail, van Springer Mountain tot Paerisburg in Virginia. Je wandelt door de prachtige bergen in het noorden van Georgia, door de Smokey Mountains en de highlands in Virginia.

 
 

Slapen

Er zijn meer dan 250 shelters op de Appalachian Trail. Het is mogelijk om bijna iedere nacht in een shelter te slapen, maar de vraag is of je dat echt wilt. Je bent vaak niet de enige en het krakende geluid van de luchtbedjes of een snurkende hiker verstoren je nachtrust grondig. Toch zijn de shelters ideale plaatsen om je dagafstand op af te stemmen. Een shelter heeft bijna altijd watervoorzieningen in de vorm van een bron of een stroompje. Er zijn vaak berenkabels of een berenbox om je eten veilig op te bergen en er zijn meerdere plaatsen om de tent op te zetten. De meeste shelters zijn gemaakt voor 6 tot 10 personen, al zijn er een paar uitzonderingen zoals de Fontana Dam Shelter die als bijnaam Fontana Hilton heeft. Er kunnen meer dan 20 mensen slapen en er is een gratis douche.

Naast de shelters zijn er duizenden kampeerplaatsen op de trail. De meeste plaatsen zijn aangegeven in de guidebook, maar je zal regelmatig een plek zien die niet het boek staat. Probeer alleen te kamperen op reeds bestaande plaatsen om de natuur niet extra te beschadigen. Zorg dat je de kampeerplaats altijd beter achterlaat als je vertrekt en denk aan het leave-no-trace principe. Twijfel je tussen een hangmat of een tent op de Appalachian Trail? Voor de trail hadden wij een lichtgewicht North Face Talus 2 tent. We hebben lang getwijfeld tussen onze Amazonas hangmat en de tent, maar kozen uiteindelijk voor de tent.

Je zal af en toe van de trail moeten voor een bevoorrading. Dat zijn ideale momenten om in een bed te slapen, te douchen en je kleren te wassen. De trail gaat door een aantal dorpen, maar de meeste dorpen liggen een paar mijl naast de trail. Je zal moeten liften naar het dorp of een shuttle regelen. Veel hostels bieden een gratis pick-up aan als je er een nacht verblijft. Een van de meest bekende trail towns is Damascus in Virginia, waar jaarlijks de trail days plaatsvinden. Dan verzamelen duizenden hikers in het kleine dorpje. In Damascus zijn er meerdere opties om te slapen. Twee die we alvast kunnen aanbevelen zijn de Old Mills Inn en de Hikers Inn, uitgebaat door Paul, een Belg die verhuisde naar de VS en zelf een thru-hike deed.

 

Eten en drinken tijdens een lange trektocht

Een groot verschil tussen de Appalachian Trail en de Pacific Crest Trail, zijn tegenhanger aan de westkust, is de watervoorziening. De Appalachen krijgen veel regen, met als resultaat veel groene natuur en voldoende water. Het is niet nodig om liters water mee te sleuren want je komt meerdere keren per dag waterbronnen tegen. Vanaf de zomer drogen een aantal waterbronnen uit, maar dit is duidelijk aangegeven in de A.T. Guide.

De AT loopt door de bergen en gaat vaak over de toppen. Er is geen landbouw en geen bewoning zodat het water zuiver is en fris uit de berg komt. Wij filterden bijna nooit ons water, alleen als we dichter bij landbouw of bewoning zaten.

Het eten zal je zelf moeten dragen op de trail. Er zijn voldoende dorpen onderweg om te bevoorraden, maar van de trail gaan, kost tijd. Wij droegen meestal eten voor vijf dagen, wat een mooie balans is tussen gewicht en van de trail gaan. Onze etenstas is meestal zwaar omdat we gezond willen eten en verse groenten meenemen. Lees hier onze 7 tips voor gezond eten op een trektocht.

De dorpjes zijn ideale plaatsen om wat extra calorieën te eten. Soms bieden de hostels een ontbijt aan en er zijn altijd restaurantjes te vinden. In het zuiden zijn er een aantal All You Can Eat pizza restaurants waar je voor amper $8 zoveel kan eten als je wilt, een droom voor een hiker. Wij vonden een handige lijst met alle AYCE plaatsen op de hele AT.

Sommige dorpjes op de trail, zoals Fontana Dam en Hot Springs, zijn klein met alleen een dure winkel. Wij stuurden vanuit Atlanta een voedselpakket op naar het postkantoor in deze dorpjes. In de VS bestaat er een flat rate box, waarbij je voor een vaste prijs van $20 zoveel in de doos kan proppen als je wilt. Onze doos zat vol met noten, gedroogd fruit, pindakaas, havermout, etc. De AT guidebook beschrijft duidelijk hoe je een pakket kan verzenden naar het postkantoor.


Het weer op de AT

De Appalachen zijn groen dankzij de vele regen. In de zomermaanden regent het minder, maar toch kan je altijd regen verwachten. De regen kan bijzonder hevig zijn waardoor hele delen van de trail veranderen in kleine riviertjes. Wij gebruiken poncho’s om ons droog te houden tijdens een regenbui. Dit ventileert veel beter dan een regenjas waardoor je minder zweet. Het is één van onze tien tips voor een lange trektocht.

De zomermaanden zijn warm met kans op een stevig onweer in de avond. Het voordeel is dat je weinig warme kleding mee moet nemen waardoor je heel wat gewicht bespaart in je rugzak. Alleen in de Smokey Mountains kan het ’s nachts frisser zijn, maar op de overige delen van de trail was het altijd warm. Vooral in het zuiden kan het in juli en augustus heel warm worden.

Warm weer gaat altijd gepaard met muggen en andere insecten. Op bepaalde delen van de trail hadden we bijzonder veel last van kleine vliegjes die met honderden rond je hoofd cirkelen. Ze hebben de neiging om in je oog te vliegen en ze verpesten de rustige avonden op de kampeerplaats. Pas bij het ondergaan van de zon, als de temperatuur was zakt, verdwijnen ze.

De Appalachian Trail lopen
De Appalachian Trail lopen
 

Wilde dieren op de AT

Tijdens de zomermaanden zijn de bossen gevuld met groen. Wilde dieren zien is moeilijk, maar als je geluk hebt zie je een hert, everzwijnen of een beer. Vooral de Smokey Mountains zijn ideaal om wildlife te zien. Wij zagen daar verschillende herten en everzwijnen. Er is daarentegen wel een overvloed aan insecten, salamanders en slangen te zien tijdens de zomermaanden. We zagen prachtige rode salamanders, geel gespikkelde rupsen, zwarte slangen en zelfs schildpadden op de trail. Er zijn twee soorten giftige slangen, copperheads en ratelslangen.

Je zal ’s avonds je eten moeten ophangen ter bescherming tegen de beren. De beren hebben geleerd dat ze gemakkelijk eten kunnen vinden bij de shelters en zijn niet meer zo bang van de hikers. Bij de shelters zijn er vaak berenkabels, maar op de andere kampeerplaatsen zal je zelf een berenkabel moeten maken met touw. Wij hebben iedere dag ons eten veilig in de boom gehangen en gelukkig nooit een probleem gehad.


Verzorging tijdens een lange trektocht

De zomermaanden zijn warm en je zal veel zweten. Of je kan een stevige regenbui op je hoofd krijgen waardoor alles nat wordt. Het eerste wat wij ’s avonds doen, is ons wassen in een riviertje of bij een bron, waarna we onze set met schone kleren aandoen. We zagen genoeg andere wandelaars die dit niet deden en veel problemen kregen met schuurplekken. We spoelden regelmatig onze kleren uit in de rivier, niet zozeer voor de geur, maar vooral omdat bezwete kleren stijf worden van het zout. Ontdek onze andere tips voor een lange trektocht.

Olivier startte de trektocht zonder wandelstokken, maar kreeg na vijf dagen een ontsteking aan zijn knie. Een trail angel gaf Olivier een paar wandelstokken, maar het duurde nog meer dan twee weken voordat de ontsteking echt over was. Wandelstokken nemen 15-20% van de impact op je gewrichten af. Er zijn vaak lange afdalingen waar de knieën zwaar belast worden. Wandelstokken zijn dan een zegen voor je lichaam.

Gear list

Lees hier onze volledige paklijst voor een zomer trektocht.

De Appalachian Trail lopen
De Appalachian Trail lopen
 

Naar het startpunt in Springer Mountain

De start van de AT, in Springer Mountain is alleen per privé vervoer bereikbaar. De dichtstbijzijnde grote weg is meer dan een half uur van het startpunt en de laatste kilometers zijn over onverharde wegen. Het is een van de redenen waarom bijna iedereen start bij de Amicalola Falls die makkelijker bereikbaar zijn. Bij het bezoekerscentrum krijg je bovendien een nummer, je kan je tas wegen en krijgt essentiële trailinformatie. Het is vervolgens ongeveer 13 kilometer naar de officiële start via de approach trail.
De makkelijkste manier om bij de Amicalola falls te raken is per openbaar vervoer en een shuttle service. Vanuit de luchthaven in Atlanta kan je eenvoudig met de Amtrak trein of de Greyhound bus in Gainesville raken, de dichtstbijzijnde stad. Van daaruit zijn er veel shuttle services naar de Amicalola Falls.

Opletten voor?

Trail Angels: De Appalachian Trail staat bekend om zijn Trail Angels, mensen die vrijwillig hikers helpen met eten, onderdak of een lift. Vooral als de grote groep met thru-hikers voorbij komt, zijn er veel trail angels actief. Lokale kerken maken dan gratis ontbijt voor alle wandelaars. Wij kwamen onze eigen trail angels tegen die ons stuk voor stuk geholpen hebben om de 1.000 kilometer te voltooien. Er geldt één gouden regel ‘verwacht geen hulp, maar de trail zal altijd brengen wat je nodig hebt’.
Ice Cream Challenge: Halverwege de Appalachian Trail is er een leuke uidaging, de ice cream challenge. Het doel is om een halve gallon, ongeveer 1,8 liter, ijs te eten. De smaak mag je zelf kiezen en je mag er zolang over doen als je wilt. Het record staat op minder dan drie minuten, maar dat wil je niet verbreken. Het halfway point is in het Pine Grove State Park in Pennsylvannia.

De Appalachian Trail lopen
 

Meer wandelinspiratie

Misschien is wandelen in Argentinië of Peru jouw volgende avontuur?

 

Circuito Huemul in El Chalten

De Appalachian Trail lopen

Santa Cruz Trail in Peru

De Appalachian Trail lopen

2 Comments

  1. Eugene Christianen schreef:

    Leuk inspirerend en waardevol artikel! Thanks. Eugene

  2. WeLeaf schreef:

    Dankjewel Eugene! Staat het op je planning/bucket list?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *