parallax background

Ontdek de mooiste hike in El Chalten

beroep waarbij je veel reist roadkill projects Adventure Scientists
Is een wereldreis werk of vakantie?
februari 4, 2018
Wonen in Argentinie laptop buiten
Leven aan het einde
februari 9, 2018
 

Mooiste wandeling in El Chalten

 

Wie naar El Chalten komt, doet dat waarschijnlijk om Fitz Roy en Cerro Torre te bewonderen. De hikes naar deze beroemdheden, sendero Laguna Torre en sendero Fitz Roy zijn de populairste wandelingen in El Chalten. Het zijn dagwandelingen die vertrekken vanuit het centrum en daarom ideaal voor al de hikers die dagwandelingen verkiezen. Maar El Chalten heeft veel meer te bieden en dat zien maar weinig wandelaars. Bind de tent achterop en trek er vier dagen op uit voor de andere schoonheden in dit park. Het 'Circuito Huemul' is wat ons betreft de mooiste wandeling in El Chalten.


Circuito de Huemul

Het 'Circuito Huemul' is een vierdaagse trektocht langs gletsjers, zip lines en de grootste ijsmassa die je ooit gezien hebt. De wandeling vertrekt officieel aan het kantoor van de Parques Nacionales dat net buiten het centrum van El Chalten ligt. Van daaruit zijn het vier dagetappes om uiteindelijk terug in El Chalten aan te komen.

 

Benodigdheden

Het is verplicht je te registreren bij de park rangers. Omdat het een meerdaagse trektocht is over een uitdagend terrein, willen ze zeker zijn dat je over enige ervaring en goed materiaal beschikt. Je moet een formulier invullen met je gegevens en een aantal spullen laten zien:

  • een wandelkaart: de route is goed gemarkeerd en staat in de meeste gps applicaties, maar toch eisen de park rangers een papieren wandelkaart. Die gebruiken ze vooral om de wandeling uitgebreid uit te leggen en alle belangrijke punten te markeren. Zonder kaart krijg je absoluut geen toegang.
  • klimspullen: tweemaal op de route moet je via een zip line een rivier oversteken. Hiervoor moer je een klimgordel, twee carabiners (staal en aluminium) en een veiligheidslijn hebben. Laat je hierdoor niet afschrikken. Wij hadden dit ook nog nooit gedaan en kwamen veilig aan de andere kant. De klimspullen kan je huren in een van de outdoor winkels in het centrum.
  • een kooksetje: ze willen zeker zijn dat je 's avonds een warme maaltijd kan koken dus je moet je benzinebrander of gasvuurtje laten zien.

Als je al deze spullen hebt, krijg je een handtekening op het formulier en mag je aan de wandeling beginnen. Je krijgt vervolgens een korte presentatie te zien van de moeilijkste punten op de route. Het is handig om een paar foto's te nemen van de presentatie die je tijdens het wandelen kan gebruiken als je ergens twijfelt.

 

De wandeling

De wandeling bestaat uit vier dagetappes met dag 2 en 3 als absolute hoogtepunten.

Dag 1 - 16 km: op de eerste dag wandel je van het park rangers kantoor naar de campamento toro. Het is een wandeling van 16 kilometer waarbij je eerst een flinke heuvel over moet. Het grootste deel van de wandeling gaat door de typische Patagonische bossen, soms door drassige stukken en over kleine riviertjes. Vooral de backpack gevuld met vier dagen eten maakt deze dag vermoeiend. Uiteindelijk kom je aan bij campamento toro. Het is een kampeerplaats in het bos die goed beschut is tegen de wind.

Dag 2 - 12 km: de tweede dag begint onmiddellijk uitdagend met de eerste oversteek via een zip line. Het ziet er spannend uit omdat de rivier tien meter lager door de kloof loopt. Iedereen, dat zijn vaak amper tien andere wandelaars, vertrekt 's ochtends rond hetzelfde moment op de kampeerplaats zodat er altijd hulp is als je geen ervaring hebt. Daarna loopt de wandeling langs en over de Rio Túnel gletsjer waarna je stijl omhoog klimt naar Paso del Viento. Onderweg heb je een prachtig zicht op de twee Rio Túnel gletsjers, maar boven wacht het echte hoogtepunt. De Southern Patagonian Icefield is de tweede grootste ijsmassa ter wereld buiten de polen. Het is onwaarschijnlijk om zo'n oneindige ijsvlakte te zien. In het midden van de ijsvlakte zie je het ontstaan van de Viedma gletsjer die je verder volgt naar het Viedma meer. Dag twee eindigt in campamento Paso del Viento waar een kleine schuilhut staat in geval van slecht weer.

Dag 3 - 16 km: Vanuit de kampeerplaats steek je de Paso de Huemul over waarna een lange, stijle afdaling volgt tot Bahia de Hornos. De afdeling is zo stijl dat er op een aantal plaatsen touwen zijn om af te dalen. Van bovenaf zie je de Bahia de Hornos al liggen waar alle ijsbergen van de Viedma gletsjer zich verzamelen. Het is de perfecte slaapplaats voor de nacht met een paar plaatsen beschut tegen de wind.

Dag 4 - 24 km: op de laatste dag wandel je terug tot El Chalten. De wandeling is aangenaam en na zo'n 12 kilometer moet je de Rio Túnel opnieuw oversteken met een zipline. Deze is veel makkelijker dan de eerste zipline en gaat vlak over het water. Met een beetje geluk kan je een paar kilometer later meeliften met een bus bij Bahia Túnel. Zoniet, moet je de laatste 10 kilometer zelf tot in El Chalten wandelen en heb je daarna een stevige portie cordero verdiend.

 

Comments are closed.