parallax background

Is een wereldreis werk of vakantie?

Cyclists sleeping for free in a little house next to the church
De wereld rond met €12
januari 24, 2018
Best hike in El Chalten
Ontdek de mooiste hike in El Chalten
februari 6, 2018
 

Hét beroep waarbij je veel reist

 

Wat is het verschil?

“Wereldreiziger en reisblogger” noemt Olivier zijn huidige functie. Dat insinueert dat het een baan is terwijl we een wereldreis eerder met vakantie associeren. Wanneer is iets werk, wanneer is het vakantie? Werk hoort vaak samen met iets serieus, zinvol en waar je de centen mee verdient. Vakantie is plezier, uitrusten en de centen uitgeven. Daardoor heeft werk soms een negatieve klank, iets wat moet. Iedereen kijkt uit naar de vakantie, het weekend of een vrije dag. Maar weinig mensen kijken uit naar de eerste werkdag na de vakantie. Maar wat als werk en vakantie één zijn?

Dagelijks zitten we van tien tot vijf op de fiets. Daarna zetten we de tent op, installeren ons in een herberg of zitten voor de kachel van een lokale boer. Na het koken, gaan we verder aan de slag. Schrijven aan de blog, foto's bewerken en de website bijwerken. Om tien uur vallen de oogjes dicht en kruipen we voldaan in bed. Op een rustdag maken we een uitgebreide to-do lijst om zo efficient mogelijk de dag te vullen. Het rusten is alleen voor de benen op zo'n dag. Het lijkt alsof we minder 'vrije tijd' hebben dan hiervoor, maar geen dag zijn we mentaal vermoeid of voelt als een sleur. Geen dag kijken we uit naar vakantie of kijken op tegen de volgende werkdag. We doen wat we graag doen. Reizen, mensen ontmoeten, fysieke grenzen verleggen, buiten leven en erover vertellen.

 

Jullie verdienen geen geld

Een veelgehoord tegenargument zegt dat we er niets mee verdienen en alleen geld uitgeven. We worden betaald in ontmoetingen met mensen, prachtige natuur en een gezond lichaam. Zo af en toe krijgen we een warme maaltijd of een overnachting, maar een vast inkomen hebben we inderdaad niet. Af en toe verdienen we wat met het schrijven voor andere websites. Beginnen niet heel veel mensen die iets opstarten zo? Investeren met een doel, een droom. Dat vraagt soms weken, maanden of jaren inspanning alvorens die investering zich terugbetaalt. Wij begonnen in september 2016 met onze droom. We investeerden we in de website door de aankoop van een professioneel thema en degelijke webhosting.
In het begin zijn het vrienden en familie die ons avontuur volgen. Onze reisblog bestaat alleen maar uit een paar reisverhalen en de commerciele waarde is nagenoeg nihiel. Dagelijks werken we aan de inhoud van de website en het uitbouwen van de social media accounts. Een jaar lang is de groei gestaag, maar ver verwijderd van een populaire reisblog. De tijd die we er investeren, staat absoluut niet in verhouding tot het resultaat. Plots is daar het moment dat onze reisblog ontdekt wordt. Onze instagram account verdrievoudigd in een twee maanden tijd en je bent interessant voor andere bedrijven. Uiteindelijk inspirireert de droom andere mensen en ontstaat er waarde. Geld verdienen we nog steeds niet met onze reis, maar dat was ook nooit het doel. We werken wel iedere dag hard aan het succes van WeLeaf. Een wereldreis is niet hetzelfde als een nieuw product op de markt zetten. Maar ook WeLeaf is een onderneming waar wij al onze tijd in steken.

Vrijwilligerswerk

Naast het vergroten van onze website en social media kanalen doen we bewust werk waar we geen geld mee verdienen. Vrijwilligerswerk is voor ons een belangrijk thema in de reis en we proberen het steeds te combineren met het reizen op eigen kracht. Tijdens de drie maanden lange zeiltocht van Spanje naar Brazilië verzamelde we dagelijks informatie over het zeeleven. In samenwerking met Sail&Whale speurden we de oceaan af op zoek naar walvissen, dolfijnen en schildpadden. Wij leerden meer over het leven dat zich onder ons afspeelde, hadden een nuttige bezigheid tijdens de lange zeiltochten en droegen bij aan wetenschappelijk onderzoek.
Ook tijdens het fietsen verzamelen we allerlei data. In samenwerking met Adventure Scientists werken we aan het 'Roadkill observation project'. We nemen foto's van dode dieren die we naast of op de weg tegenkomen en noteren alle gegevens over de locatie, het type weg en het dier. Deze informatie gebruikt Adventure Scientists om informatie te krijgen over de invloed van het verkeer op de dieren. Het is nuttige informatie waarmee ze in gesprek gaan met overheden om mogelijke maatregelen te nemen als bedreigde diersoorten te vaak het slachtoffer zijn. In het zuiden van Brazilië zagen we bijvoorbeeld verschillende dode uilen en gordeldieren.
Voor ons zijn deze projecten leuke afwisselingen tijdens het fietsen. Ze geven een meerwaarde aan onze reis.

Is het werk of vakantie? We werken elke dag met een prachtig vakantiegevoel. Dit is ons leven! Zolang dit gevoel er is, blijven we doen wat we graag doen, tot de dag dat we uitkijken naar vakantie. En jij? Hoe kijk jij naar je werk? Leef je om te werken of werk je om te leven?

 

Comments are closed.