parallax background

De wereld rond met €12

Lighthouse in Ushuaia with beautiful light
Brons, zilver en goud
januari 12, 2018
beroep waarbij je veel reist roadkill projects Adventure Scientists
Is een wereldreis werk of vakantie?
februari 4, 2018
 

Een wereldreis budget van €12

 

Hoeveel kost een wereldreis?

Dat vroegen we ons af en we begonnen met zoeken op Google. Je komt heel uiteenlopende antwoorden tegen, van €10 tot €100 per dag. Alles hangt af van de manier van reizen en de lengte van de wereldreis. Wij hadden als doel om voor onbepaalde tijd om reis te gaan. Uit onze vorige reizen wisten we dat we met een dagbudget van €15 per persoon kunnen rondreizen. Een jaar wereldreis kost dan €5.475. Per maand is dat €450, goedkoper dan de huur van eender welk appartement in Amsterdam. We zijn nu meer dan een jaar onderweg en reizen de wereld rond met €12. Hoe doen we dat?

Leven met €12 per dag

We houden al vijftien maanden nauwkeurig onze uitgaven bij. Zo weten we wat we per dag uitgeven en wat we daarmee kopen. Met €12 per dag kunnen we zonder problemen rondreizen. Leven we dan als zwerver of bedelaar? Absoluut niet! Met €12 kunnen wij de volgende dingen allemaal doen:

 • Elke dag gezond en gevarieerd koken.
 • Af en toe uiteten in een goedkoop restaurant.
 • 400 van de 500 nachten hadden we een dak boven ons hoofd. Slechts 100 keer sliepen we in de tent.
 • Onderdelen voor de fiets kopen (als ze ten minste vindbaar zijn voor een betaalbare prijs).
 • Bussen en ferries betalen.
 • National parks en musea bezoeken.
 • Af en toe een toeristische tour doen.
 • Nieuwe kleren of kampeerspullen kopen, als ze echt op de draad versleten zijn.
 • De hosting van de website betalen.

Dit kan allemaal voor €12 per dag. Natuurlijk moeten we bepaalde opofferingen doen. Dure tours, mooie hotels en een chique restaurant laten we links liggen. We leren genieten van de kleine dingen die het leven aangenaam maken. Die keer dat we onszelf trakteren op wat meer luxe, genieten we er dubbel zoveel van. We zijn niet iedere dag bezig met het budget. Sommige dagen geven we niets uit, andere dagen €50. Gemiddeld komt het uit op €12 per persoon.

Gratis slapen

Het reizen met de fiets bespaart heel veel transportkosten. Sterker nog, reizen met de fiets zorgt ervoor dat we zo goedkoop rondreizen. Je leert leven met weinig spullen en eenvoudige slaapplaatsen. Overnachtingen zijn vaak de grootste uitgave tijdens een reis. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om gratis te slapen, in ruil voor een aantal onvergetelijke ervaringen. Reizen op de fiets helpt daar heel veel bij. Een aantal tips:

 • Warmshowers: online community van wereldfietsers die een slaapplaats en warme douche aanbieden, uit liefde en in ruil voor het uitwisselen van ervaringen. Het is vergelijkbaar met Couchsurfing, maar dan uitsluitend voor fietsers.
 • Lokale mensen: net zo vaak worden we als fietser uitgenodigd in het huis van een local. De fietsen wekken de interesse, ze zijn benieuwd naar ons verhaal. Voor ons zijn dit de unieke kansen om de cultuur te leren kennen. De dankbaarheid is altijd groot van beide kanten na een nacht in een vreemd huis.
 • Wildkamperen: we zoeken bijna altijd een plaats in de natuur om de tent op te zetten. Soms zijn er gratis gemeentelijke campings, of we vragen een boer of we in de tuin mogen staan. Het gebeurt maar zelden dat we niet welkom zijn. Met de fiets is een paar kilometer extra voor een mooie plek niet zo'n moeite.
 • De brandweer: in heel veel Zuid Amerikaanse landen kunnen reizigers overnachten bij de brandweer. Soms krijg je een bed, soms een plaats voor je slaapmatje of voor de tent in de tuin. Andere plaatsen zijn scholen, gymzalen, de kerk en het gemeentehuis. In grote steden werkt dit meestal niet, maar in kleine dorpjes heb je zo een plek.

We weten 's ochtends bijna nooit waar we zullen slapen. Op de fiets houden we van deze levensstijl en het brengt ons dagelijks op de meest bijzondere plaatsen.

We vragen soms bij de bakker of ze nog iets van gisteren hebben. Vaak krijgen we koffiekoeken, koekjes of empanadas. We zijn het gewoon om brood voor drie of vier dagen mee te nemen dus iets van gisteren smaakt ons even goed. Andere manieren zoals dumpster diving (het weggegooide eten van de supermarkt) hebben we nog nooit geprobeerd.

 

Dit kan niet in Europa

Natuurlijk wel! Overnachtingen en restaurants zijn vaak duurder in Europa, maar ook in Europa reisden we voor €12 per persoon. Op de Santiago de Compostela route zijn er herbergen in elk dorpje. Daar slaap je voor €5 tot €10. Zuid Amerika is zeker niet veel goedkoper. De supermarkten in Brazilië, Uruguay en Argentinië zijn net zo duur als in Europa. En Patagonië is duurder dan de meeste Europese landen. Gelukkig is de natuur daar zo mooi dat je met plezier in de tent slaapt.

Kan het nog goedkoper?

Natuurlijk! Er zijn mensen die gratis reizen. Ze doen alles liftend, slapen in toiletten van tankstations en vragen een gratis maaltijd in een restaurant. Wij kunnen met €12 doen wat we willen. Met minder zouden we onze standaard moet verlagen en dat gaat ten koste van ons gekozen reisplezier. Wij kunnen met ons budget onafhankelijk reizen. Als we behoefte hebben aan een bed of een goede maaltijd, kunnen we dat betalen. Maar we blijven aangewezen op een deel avontuur en lef om af en toe iets goedkoop te vinden. Zo geeft ons reisbudget ons veel meer terug dan €12.

Comments are closed.