parallax background

De Northern Forest Canoe Trail

classic roller skiing
Speeltuin in de achtertuin
januari 11, 2020
white blaze on a tree
De Appalachian Trail lopen
januari 15, 2020
 

De NFCT

 

De Northern Forest Canoe Trail (NFCT) is een 740 mijl (1.200 kilometer) lange kanotocht die oude handelswegen van de indianen opzoekt. Het is de langste, in kaart gebrachte kanoroute van de VS. De trail bestaat pas sinds 2006 en sindsdien hebben amper 100 mensen de trail van start tot finish volbracht De trail volgt de Northern Forest, de grootste aangesloten bossen in het oosten van de Verenigde Staten. Meer dan 7.000 meren en ontelbare rivieren vormen het droomgebied voor een kanotocht. Mount Katahdin, het mythishe einde van de Appalachian Trail is te zien vanuit de kano op weg naar het meest noordelijke puntje van de staat Maine. De trail krijgt niet voor niets de bijnaam ‘the Appalachian Trail of waterways’. Voor ons was de kanotocht een onderdeel van de Alternatieve Appalachian Trail, een 3.500 kilometer lange tocht, te voet, per fiets en per kano door de Appalachen.

De trail is geen makkie en sommigen beweren dat het een van de zwaarste kanotochten ter wereld is. Om de volledige 1.200 kilometer te volbrengen zal een peddelaar al zijn kanotechnieken nodig hebben, upstream varen, poling, stroomversnellingen, grote meren met veel wind en golven en heel veel portages. Het zijn dezelfde uitdagingen die de indianen en eerste Europese ontdekkingsreizigers moesten overwinnen. De trail is namelijk niet één rivier, maar een aaneenschakeling van 23 rivieren en 59 meren. Er zijn maar liefst 260 kilometer stroomopwaarts en meer dan 65 portages , goed voor een totaal van bijna 150 kilometer. Wij vaarden de Northern Forest Canoe Trail in 2019 en vertellen je graag onze tips.

"The northern forest canoe trail is a heritage trail, as close as we can come to a time machine. Paddlers jump from the present through the past as they slide from wild to rural to urban and back along a thousand-year-old water highway" - Ron Canter 2002

De Northern Forest Canoe Trail
De Northern Forest Canoe Trail
 

Route en tijd

De Northern Forests is het grootste aangesloten ecosysteem ten westen van de Mississippi. Reizen over land was moeilijk, traag en uitdagend. De eerste oorspronkelijke bewoners van het gebied ontdekten dat het water een veel snellere en makkelijkere manier waren om de dichte bossen te doorkruisen. De kanotocht volgt de oorspronkelijke handelsroutes door vier Amerikaanse Staten en één Canadese provincie.

De NFCT start in Old Forge, New York. Het eerste deel van de tocht gaat door het Adirondacks Park, een van de grootste natuurparken van de VS. Het is een bijzonder park waar bewoning, onder strenge regels, is toegelaten. Langs sommige meren zul je veel zomerhuisjes zien, terwijl andere meren verlaten en wild zijn. Op de grens tussen New York en Vermont ligt Lake Champlain, het grootste meer van de trail. Het meer oversteken kan gevaarlijk zijn en een heuse uitdaging. Daarna volgen vele kilometers stroomopwaarts varen, lage waterstanden en veel portaging. New Hampshire voelt al meer verlaten, maar pas vanaf Maine duik je echt de wildernis is met grote uitgestrekte meren en de Allagash wildernis als prachtige afsluiting. 1.200 kilometer later eindigt de trail in Fort Kent, Maine, op de grens met Canada.

Afhankelijk van je tempo zal de NFCT tussen dertig en zestig dagen duren. Gemiddeld doen peddelaars er vijftig dagen over om de 1.200 kilometer af te leggen, wat neerkomt op 24 kilometer per dag. Dat klinkt als een makkie, maar met alle obstakels en hindernissen zijn er genoeg dagen waar je amper tien kilometer aflegt.

 
 

Thru-paddling

In tegenstelling tot de Appalachian Trail is de Northern Forest Canoe Trail allesbehalve populair. Jaarlijks zijn er amper 30 tot 50 mensen die proberen om de volledige tocht af te leggen. Slechts twintig procent haalt het einde. Sinds de officiële in 2006 zijn er amper 100 mensen die de trail volledig hebben afgelegd, waarvan een deel het niet volledig op eigen kracht heeft gedaan.

Vanuit Europa zijn er heel weinig deelnemers dus de kans is erg groot dat je de eerste bent in jouw land. Zo is Olivier de eerste Belg ooit die de trail heeft afgelegd. Zoë is de derde Nederlandse want een Brits koppel met een Nederlands paspoort ging haar voor.

Navigatie

Navigatie De trail is perfect in kaart gebracht door de Northern Forest Canoe Trail non profit organisatie. Er zijn dertien kaarten met bondige informatie over de stroomversnellingen, portages en aanbevolen routes. De achterkant van de kaart staat vol met interessante informatie over de geschiedenis, de geologie, natuur en wildlife. Toch is de kaart alleen niet voldoende voor een thru-paddle. Het detailniveau is niet goed genoeg en de kaart vertelt niet alle essentiële informatie die je nodig hebt. Wij gebruikten een guidebook en een gps als aanvullingen.

De Thru-Paddlers Companion is een onmisbaar onderdeel voor de kanotocht. Het boek beschrijft iedere sectie in detail en geeft alle informatie die nodig is. Portages zijn in detail beschreven, gevaarlijke stroomversnellingen, de waterstanden in de verschillende seizoenen, slaapplaatsen en unieke tips. Zonder het boek zouden we heel wat onaangename verrassingen hebben gehad.

De route is onderweg gemarkeerd met gele ruitvormige symbolen. Deze geven de plaatsen aan waar je in en uit het water moet, en markeren de weg op een aantal portages. Op het eerste helft van de trail zijn de symbolen niet zo talrijk aanwezig en op grote meren is een klein geel ruitje lastig te zien. Wij gebruikten onze Sigma gps als aanvulling om de juiste weg te vinden op de meren en tijdens de portages. Een gps is niet essentieel, maar in vergelijking met de Appalachian Trail, wel bijzonder nuttig.

Op verschillende plaatsen op de trail zijn NFCT kiosken. Het is een informatiebord met een sign-in box. In de box zit een papier waar je jouw naam, startplaats en bestemming kan opschrijven. De kans is namelijk klein dat je andere thru-paddlers zal tegenkomen, maar op deze manier weet je wie er voor je is geweest.

 

Beste startdatum

Je kan de NFCT varen tussen mei en oktober. In alle andere maanden zijn de meeste rivieren bevroren en is het te koud om te kanovaren. De meeste thru-paddlers starten eind mei/begin juni, maar wij raden, op basis van onze eigen ervaring, aan om pas in augustus te starten. Waarom? Dat lees je in onze zes redenen om de NFCT in augustus te starten.


Eten en drinken

Een kanotocht heeft heel wat voordelen. Je kan meer eten meenemen in de kano dan op je rug, en de oude waterwegen brengen je langs verschillende dorpen waar je kan bevoorraden. Alleen het laatste deel van de trail gaat door de echte wildernis waar je minstens tien dagen lang niets tegenkomt. Op de rest van de trail is bevoorrading geen enkel probleem. In de dorpjes zijn overal kleine restaurantjes als je niet zelf wil koken.

Wij hadden iedere vijf dagen een bevoorrading. Meestal was er een supermarkt, maar hoe verder je op de trail bent, hoe kleiner de dorpen. De winkel worden duurder en de selectie is minder groot. Onze bevoorradingen zal er als volgt uit:
Old Forge: supermarkt, 5 dagen (Winkel in Old Forge is duur dus wij gingen naar de Aldi in Utica)
Saranac Lake: supermarkt, 5 dagen
Plattsburg: supermarkt, 7 dagen
Newport: supermarkt, 6 dagen
Groveton: supermarkt, 4 dagen
Errol: voedselpakket, 3 dagen (er is alleen een heel klein winkeltje in Errol)
Rangeley: supermarkt, 6 dagen
Jackman: voedselpakket en supermarkt, 13 dagen (Jackman is het laatste dorp voor de wildernis met een supermarkt)

De eerste zeshonderd kilometer van de trail is er veel bewoning en landbouw rondom het water. Er zijn zelfs een aantal rivieren waar water filteren afgeraden is door de afwatering van veebedrijven. Wij hadden een 4 liter waterzak van Ortlieb en vroegen water bij iedere gelegenheid. Het tweede deel van de trail is meer in de wildernis met schoon water. Wij filterden af en toe ons water, maar dronken ook regelmatig zo uit de rivier.

Voor ons is gezond eten op een lange trektocht essentieel. We hebben 7 tips voor gezond eten op een lange trektocht.

De Northern Forest Canoe Trail
De Northern Forest Canoe Trail
 

Slapen

Met de kano kan je op plaatsen komen die alleen toegankelijk zijn vanop het water. De NFCT heeft ontzettend mooie kampeerplaatsen, die bovendien goed verzorgd zijn en bijna altijd voorzien van een picknickbank, een vuurplaats en een eenvoudige toilet. Soms zijn er zoveel mooie kampeerplaatsen op een dag dat het zelfs jammer is dat je niet overal kan slapen. Een aantal van de kampeerplaatsen zijn door de NFCT zelf aangelegd en onderhouden. Andere kampeerplaatsen zijn van andere organisaties. Tot en met Maine zijn de meeste kampeerplaatsen gratis, maar vanaf Maine betaal je bijna altijd voor een plek. Voor iemand die niet in Maine woont, is dit $12 per nacht.

In de dorpjes vind je meestal een motel of een B&B, en er zijn een aantal echte campings op de route met douches en elektriciteit. Wij verbleven twee nachten op de Baker’s Acres campground, een van de weinige plaatsen eenmaal je het Adirondacks park verlaat. Een paar andere aanraders op de trail:
- Stark Inn: een kleine, gezellige B&B in het dorpje Stark, NH.
- Jackman: charmante cabins aan de rand van het meer
- Gardner sporting camps: gastvrijheid in Maine in een gezellige cabin, twee dagen voor Fort Kent
- Pelletiers Campground: een bekende laatste nacht in de tent voor het bereiken van Fort Kent.

Gear list

Lees hier onze volledige paklijst voor een kanotocht.

De Northern Forest Canoe Trail
De Northern Forest Canoe Trail
 

Opletten voor?

Don't go too fast. We zeggen niet vaak dat we iets twee keer zouden doen, maar deze kanotocht zouden misschien opnieuw doen. Wij deden uiteindelijk 52 dagen over de trail en hebben ons best gedaan om niet te haasten. Er is zoveel moois te zien, de kampeerplaatsen zijn prachtig en de kano nodigt niet uit tot haasten. Geniet ervan, zoveel je kan, want daarna ga je terug naar de werkelijkheid.
The approach trail: de officiële start van de NFCT is in het First Lake in Old Forge. Wij begonnen echter 1 mijl voor de officiële start bij de steiger van Mountainman Outdoor Supply Company. Het is de mooiste start die je kan dromen. Mountainman Outdoor is bovendien de ideale plaats om al je kano gear bij elkaar te sprokkelen. Je kan er je kano kopen (of huren), alle gear vinden en shuttles regelen als je alleen een sectie van de trail doet.
Help de NFCT met informatie verzamelen: er zijn jaarlijks nog niet zoveel mensen die de trail varen en de NFCT heeft niet zo’n grote groep vrijwilligers als de Appalachian Trail. Schrijf onderweg de nuttige informatie op, zoals sign-in boxen die beschadigd zijn en ontbrekende bewegwijzering. Het helpt de organisatie enorm.

Films en verhalen

Wij hebben verschillende verhalen geschreven over onze tijd in de kano, en we hebben twee afleveringen van onze serie 'Op eigen kracht door Noord-Amerika' aan het kanoën gewijd. Veel plezier!

Durven vragen // Honderd kilo op de rug // Help! Stroomversnellingen // Sprong in het diepe // Paspoort problemen // Het kano parcours // De industriële wildernis // Moose moose moose

De Northern Forest Canoe Trail

1 Comment

  1. […] we het einde van de Northern Forest Canoe Trail naderden in het noordoosten van de VS, hadden we nog geen nieuw plan. We wisten dat we de winter in […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *