parallax background

Nee heb je, ja kun je krijgen

morning hike in the smokey mountains
Paklijst voor een zomer trektocht
oktober 15, 2019
Canoeing with parents
The zero dollar campground
oktober 22, 2019
 

Donderdag 8 augustus - Old Forge

 

Lange tijd dachten we dat sommige avonturen alleen voorbehouden waren voor een selecte groep mensen. Zoals bergbeklimmen voor mensen die geboren zijn in de bergen of winterse langlauftochten voor mensen uit Noorwegen en Zweden. Het is logisch dat wij als eerste op de fiets zijn gestapt want dat is immers onze natuur. De fiets is thuis ons dagelijkse vervoersmiddel, naar het werk, de sport en om vrienden te bezoeken. Misschien klinkt een lange reis op de fiets even onwaarschijnlijk voor iemand die niet geboren is in een fietscultuur. Zo dachten wij ook over de kanotocht. We hebben geen ervaring met kanoën, stroomversnellingen, portages en hebben geen idee wat we allemaal nodig hebben. De wereldreis heeft ons gelukkig geleerd dat beperkingen alleen in je hoofd bestaan. Wij kunnen het leven leiden waar we van dromen, zolang we maar in de juiste richting bewegen en erin geloven. Bijna twee jaar geleden ontstond de droom om een lange kanotocht te doen, toen we in Ushuaia even uitrusten na meer dan 10.000 kilometer op de fiets.

 

'Zal ik gewoon bellen?' vraagt Zoë een beetje zenuwachtig. We hebben een email gestuurd naar een kanoproducent in de VS met onze nieuwe folder 'op eigen kracht door Noord-Amerika'. Een paar weken geleden hebben we de plannen gemaakt voor het volgende deel van onze reis. Alles draait om de 1.200 kilometer lange kanotocht die we gevonden hebben in het noordoosten van de VS, de Northern Forest Canoe Trail. Al fietsend en wandelend willen op eigen kracht naar de start van de kanotrail, wat het orgelpunt zal worden van dit avontuur.
'Ik weet niet zo goed hoe ik het kan vragen' zegt Zoë.
We hebben een duidelijke vraag aan Bear van Northstar Canoes, maar het voelt alsof we slechts één kans hebben om het goed te doen. We willen een kano gesponsord krijgen voor de trail, een deal van meer dan 3.000 euro.
'Jij bent een natuurtalent in telefoongesprekken en het overtuigen van mensen' zegt Olivier, die zelf helemaal niet graag belt. Altijd als Zoë met iemand belt, voelt het zo ontspannen en natuurlijk. We toetsen het nummer in op Skype en bellen naar Northstar Canoes in Minnesota waar het zes uur vroeger is. Bear neemt de telefoon op en hij moet twee seconden nadenken als we onszelf introduceren. Hij heeft onze mail met sponsor voorstel ontvangen. Er zit een paar seconden vertraging op de lijn, maar de verbinding is goed. De eerste zenuwen zijn onmiddellijk weg bij Zoë en ze praat met Bear alsof ze hem vorige week nog gezien heeft. Zoë vertelt over onze plannen en zegt abrupt dat we een kano nodig hebben voor de Northern Forest Canoe Trail.
'We weten technisch niets van kano's, daarmee vertrouw ik op jullie expertise, maar ik kan met mijn product design achtergrond wel zeggen dat mijn oog voor jullie product is gevallen. Daarom bellen we jou' zegt Zoë zonder aarzeling.
Bear vraagt of we een documentaire maken over de NFCT en we zeggen abrupt 'ja' zonder dat we hier eerder aan gedacht hebben. Het wordt even stil aan de andere kant van de lijn.
'Allright, this is what we will do' zegt Bear. 'We will give you a Northstar Canoe and some paddles for the trip. There is only one important requirement, we want to have the canoe back'.
Het is goed dat Bear ons niet kon zien, want we stonden bijna te springen en dansen van blijdschap. We proberen professioneel enthousiast te blijven en spreken de verdere details af. Northstar zal zorgen dat er begin augustus een kano voor ons klaarligt in Old Forge, New York, bij de start van de kanotrail. Wie had dit ooit gedacht? Er is geen weg meer terug, de droom wordt werkelijkheid.

 

Bijna acht maanden later fietsen we Old Forge binnen en zien Mountainman Outdoor Company waar John ons buiten opwacht. Net zoals met Bear, hebben we John opgebeld en verteld wat we nodig hadden. John was vanaf het eerste moment razend enthousiast over onze plannen en zei 'ja' op alle vragen. We zitten eerst even binnen in het kantoor achterin de winkel om kennis te maken, maar kunnen ons geduld niet langer ophouden.
'Mogen we de kano zien?' vragen we.
'Off course. It's a beautiful canoe' zegt John.
We wandelen samen naar buiten waar een paar honderd kano's liggen. We lopen langs de rekken en kunnen niet geloven dat een van deze kano's voor ons is. Plots stopt John en hij loopt naar een houten rek aan de linkerkant. Er ligt een grote, grijze kano op het onderste schap.
'Ik denk dat dit de kano is' en hij checkt het label. 'Sold. Zoë Agasi, WeLeaf' staat erop geschreven.
'Wow, wat een groot ding' zegt Olivier verbaasd als we de kano uit de rek hebben gehaald.
'Enorm! Hoe gaan we dat dragen over al de portages' lacht Zoë.
'That's a very good canoe, they have given you the right thing for this trip' zegt John bevestigend.

 

Wat ooit zo veraf leek, staat plots voor de deur. Over een week stappen we voor vijftig dagen in de kano. Misschien vinden we het helemaal niets, maar dat kunnen we ons nauwelijks voorstellen. De guidebook begint met een quote

"The northern forest canoe trail is a heritage trail, as close as we can come to a time machine. Paddlers jump from the present through the past as they slide from wild to rural to urban and back along a thousand-year-old water highway" - Ron Canter 2002

Fysiek en mentaal zijn we helemaal klaar voor de tocht, de techniek die leren we wel onderweg. De komende week staat volledig in het teken van de voorbereiding. We verblijven in het huis van Monique, de business manager van Mountainman. Verbazend genoeg is ze zelf niet thuis de eerste dagen. John zet ons af voor de deur. Een sleutel hebben we niet nodig want de deur is gewoon open. ‘Monique zei dat ze een email heeft gestuurd met alle informatie’ zegt John We verbinden met Wifi en hebben een lange welkomstmail van Monique. Voel je thuis en gebruik wat je wilt, is de boodschap. Vertrouwen en gastvrijheid zoals in Zuid-Amerika!

Comments are closed.