parallax background

Vijf geheime kampeertips

klompen op de fiets
Zwarte kousen
juli 14, 2020
bicycle trailer
Scheisse in Duitsland
juli 23, 2020
 

Onze geheime kampeertips voor een geslaagd nacht in de natuur

 

De afgelopen drie jaar sliepen we bijna 300 keer in onze tent. Soms op onwaarschijnlijk mooie plaatsen, soms verscholen voor de wind onder het afdak van een lelijk gebouw. De tent werd ons vertrouwde huis en we hebben geleerd om het ons comfortabel te maken. Voor veel mensen blijft kamperen beperkt tot één ervaring die slecht is afgelopen. De hele nacht rillend in de slaapzak, een geblokkeerde rug in de ochtend of als een verzopen kat uitgeregend worden. Hoe meer je iets doet, hoe beter je erin wordt. Dat geldt zeker voor kamperen, en de kans op slechte ervaringen wordt kleiner en kleiner als je weet hoe je een aantal factoren kan beïnvloeden. We geven je vijf geheime tips om jouw kampeerervaring nog beter te maken.

Vijf geheime kampeertips
Vijf geheime kampeertips
 

1. Twee keer naar het toilet voor het slapen gaan:

Niets is zo vervelend als midden in de nacht uit je slaapzak moeten kruipen, met je blote rug tegen het natte tentzeil duwen, in het donker zoeken naar je schoenen en in je onderbroek, rillend van de koude in de natuur moeten plassen en onderweg geprikt worden door een paar brandnetels die eigenlijk wel wist staan. Twee dingen die je moet doen om ’s nachts niet uit de tent te moeten. Ten eerste zo weinig mogelijk te drinken voor het slapen gaan. Probeer veel te drinken in de ochtend en gedurende de dag, maar bijna niets meer na het avondeten. Ten tweede ga je twee keer naar het toilet voordat je echt gaat slapen. Ook als komen er die tweede keer slechts een paar druppeltjes uit, het doet wonderen. Het is alsof je tegen je blaas zegt dat hij zich rustig moet houden tot de volgende ochtend. Soms liggen we al om zeven uur ’s avonds in de tent, maar gaan pas om negen uur slapen. Dan gaan we net voor het slapen gaan de tweede keer naar het toilet.

2. Koude havermout in de morgen:

Mensen kijken vaak verbaasd als we ons ontbijt klaarmaken. ‘Eten jullie dat koud?’. Zo eten we al drie jaar lang onze havermout, koud. Het neemt nogal wat tijd in beslag om onze MSR benzinebrander op te zetten voor een klein beetje warm water. We drinken namelijk geen koffie. We mixen de havermout, het liefst zelfs de grote vlokken in plaats van de instant havermout, met water, melkpoeder, granola, gedroogd fruit, noten en wat chocolade. Heerlijk! En je lichaam heeft wat meer tijd nodig om alles te verteren zodat je langer energie uit de havermout haalt. Dubbele winst. We hebben nog zeven andere tips om gezond te eten op de trail.

3. Kijk waar de zon opkomt

Er is één nadeel aan onze Hilleberg tent, condensatie. De tent is heel vaak nat in de ochtend waardoor we met een doekje de hele binnenkant droogvegen en de half natte tent vervolgens achterop de fiets binden of los in de kano leggen. Een straaltje zon kan soms wonderen doen dus we kijken altijd waar de zon opkomt. We verkiezen de ochtendzon boven de avondzon, al is het beste een plaats die beide heeft. Zo kijken we of er bomen in de weg staan, of we aan de juiste kant van de rivier zitten en zoeken we de juiste kant van de berg. Het maakt een wereld van verschil in de ochtend.

 

4. Mierensnelwegen en dode takken.

We herinneren ons een verhaal van Frank van Rijn toen hij in Brazilië fietste. Plots schrikt hij midden in de nacht op door een vreemd zoemend geluid. Als hij met zijn zaklamp in de tent schijnt, ziet hij een grote stroom mieren die een gat in de tent hebben geboord. Zijn tent staat midden op een mierensnelweg en alles wat in de weg staat, wordt opgegeten. Op een avond in Guatemala zetten we de tent op naast een klein riviertje. We inspecteren de grond, maar zien niets. Als de avond valt, zien we voor onze voeten een kolonie mieren voorbij paraderen. Plots zien we een heel netwerk van mierensnelwegen. We spurten naar de tent en zien dat we in het midden van een snelweg staan. We zijn gelukkig net op tijd en hebben meer geluk dan Frank van Rijn. Iets anders waar je op moet letten, zijn dode takken in een boom. Als zo’n tak van tien meter hoog op je tent valt, word je misschien niet meer wakker. Zo zijn eikenbomen zeer gevaarlijk bij een storm omdat de takken loodzwaar zijn en makkelijker afbreken.

5. Opvouwbare zitmat

Een klein isolatiematje is een van de handigste tools op een kampeerplaats. Het houdt de billen droog, warm en schoon en dient als onderlegger om spullen op neer te leggen bij vies weer. Het is perfect om op te staan als je schone kleren aandoet en je kan er ’s nachts je tas op leggen als je geen grondzeil hebt in de tent. Tijdens onze wandeling op de Appalachian Trail regende het soms zo hard dat de hele ondergrond veranderde in een grote waterplas. Dan is het prettig als je tas droog blijft. Benieuwd wat er nog in onze paklijst voor een zomer trektocht zit?


Deze tips helpen ons om het kamperen een plezier te maken. Siegurd vertelde ons tijdens de cursus 'leren vuur maken’ het verschil uit tussen survival en bushcraft. Survival is overleven in de natuur, bushcraft is het jezelf zo comfortabel mogelijk maken. Geslaagd kamperen is een belangrijke bushcraft skill. Deze tien tips voor een lange trektocht maken jouw een expert.

Vijf geheime kampeertips
 

Meer inspiratie

Klaar voor de volgende stap? Kamperen in de winter, of een trektocht met een hangmat?

 

Comfortabel slapen in extreme koude

Vijf geheime kampeertips

Een hangmat of een tent op een trektocht?

Vijf geheime kampeertips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *