parallax background

MSR Whisperlite brander

Hilleberg Nallo 3GT with views on Cerro Torre
Hilleberg Nallo 3GT
augustus 5, 2018
WakaWaka Power+ on a sailing boat
WakaWaka Power+
augustus 5, 2018
 

MSR Whisperlite brander


Mensen vragen ons vaak hoe we koken. Vooral mensen die geen kampeerervaring hebben, zijn verrast als we 'met benzine' zeggen. Onze MSR Whisperlite brander is bijna 30 jaar oud, maar biedt ons nog steeds elke dag een warme maaltijd. Daarom houden we zo veel van onze MSR brander:

MSR Whisperlite stove
(+) Benzine
Overal ter wereld kun je benzine vinden. Zelfs op de meest afgelegen plekken op aarde is er altijd wel iemand met een beetje benzine. Nooit problemen met het verkeerde gas of verboden om een gasfles in het vliegtuig te vervoeren. De MSR brander werkt bovendien op veel meer dan benzine. Wasbenzine wordt aangeraden door MSR, maar ook kerosine werkt, al heb je hiervoor een andere nipple nodig (K-nipple). Met diesel hebben we heel slechte ervaringen. Onze brander zag helemaal zwart toen we dit een keer probeerde.
(+) Economisch
We hebben een 375 ml benzinefles om te koken. We kunnen er ongeveer vijf diners mee koken. Onze kachel is meer dan 25 jaar oud en de brandstofinjectie werkt niet meer goed. Een paar jaar eerder zouden we gemakkelijk 7 maaltijden met de fles kunnen bereiden. Onlangs hebben we de injectienippel vervangen en werkt de brander weer als vanouds. Die nieuwe nippel kostte overigens amper €4 en is in de betere outdoorwinkel los te verkrijgen.
(+) Onderhoud
MSR branders zijn volledig demonteerbaar met een eenvoudige tool die bij het pakket geleverd is. Af en toe halen we de brander uit elkaar om hem helemaal te reinigen, en tot nu toe hebben we het altijd weer op de juiste manier kunnen monteren.
Op de website van MSR vind je alle informatie over alle soorten MSR branders.