parallax background

Sea to Summit Alpine ApIII

SeaToSummit sleeping mat in snow
Sea to Summit Comfort Plus Insulated
april 22, 2020
owayo woman cycling outfit
Owayo fietskleding
december 21, 2019
 

Sea to Summit sleep system


De winters in Quebec zijn lang en koud. Veel mensen waarschuwden ons voor de extreem koude nachten en waren lichtjes bezorgd. We vertelden hen steeds dat we zouden slapen in een -40 graden slaapzak, waarna ze wat meer vertrouwen kregen in ons winter avontuur. Een slaapzak heeft altijd een comfort, limiet en extreme temperatuur:
- comfort: temperatuur waarbij een koude slaper comfortabel slaapt. Deze temperatuur geldt meestal voor vrouwen.
- limiet: temperatuur waarbij een warme slaper comfortabel slaapt. Deze temperatuur geldt meestal voor mannen.
- extreem: temperatuur waarbij je zes uur kan overleven in de slaapzak.

Onze winterslaapzak is een Sea to Summit Alpine ApIII met een comforttemperatuur van -30 graden, en een limiettemperatuur van -40 graden. Het is een essentieel onderdeel van onze gear om comfortabel te slapen bij extreme temperaturen.

(+) Warm
We hebben geslapen bij temperaturen tot -35 graden, zowel in de tent als in de open lucht onder de tarp. We hebben heerlijk geslapen en hebben het nooit koud gehad. We gebruiken altijd de Thermolite Reactor Liner en slapen steeds zonder kleren. Bij -35 graden hadden we het heerlijk warm maar bij nog koudere temperaturen zouden we misschien extra kleren aan moeten doen.
(+) Warmte/gewicht
De Alpine ApIII is een donzen slaapzak wat het lichtste materiaal is voor een slaapzak. Toch is lichtgewicht niet onze primaire voorwaarde bij winterkamperen. De Alpine ApIII weegt ongeveer 2 kilogram en het pakket is, ondanks de compactheid van dons, groot.
(+) 850+ Loft Ultra-Dry dons
Sea to Summit gebruikt een van de beste kwaliteits dons dat er bestaat, 850+ loft. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de dons.
(+) Nanoshell
Dons heeft verschillende voordelen, zoals warmte en gewicht, maar dons is ook gevoelig voor vocht. De buitenzijde van de Alpine ApIII is een nanoshell die winddicht en hoog waterafstotend is. Wij werden 's ochtends altijd wakker met een laag vorst op de slaapzak. De nanoshell beschermt de dons, maar toch is het aan te raden de slaapzak goed te drogen bij iedere gelegenheid.
(+) Dubbele ritsen aan beide zijden
De slaapzak heeft ritsen aan beide zijden van de slaapzak waardoor we de slaapzak half open kunnen leggen als het te warm is. De ritsen kunnen bovendien langs boven en onder geopend worden. Hierdoor kan je de slaapzak deels openen en beter ventileren zonder dat je bovenlichaam koud wordt.
Sea to Summit Alpine ApIII
Sea to Summit Alpine ApIII
 
(-) Ritsen
we merkten dat de ritsen niet altijd makkelijk sluiten of openen. Doordat lichaam warmte verliest, condenseert de warmte op de ritsen waardoor ze een beetje bevriezen. Hierdoor openen en sluiten ze slechter.
Onze mening

We hebben het nooit koud gehad in onze slaapzakken en heerlijk kunnen slapen. Het was iedere avond uitkijken naar het moment om in de slaapzak te duiken en lekker op te warmen. Het pakket is groot en niet geschikt voor een wintertrektocht met een rugzak, maar voor een wintertocht of expeditie met een slee in -30 graden is deze slaapzak perfect.

Benieuwd wat wij nog meenamen tijdens onze wintertocht op De Route Blanche en hoe we onze spullen organiseerden? Je leest het allemaal in onze paklijst voor een winter trektocht.

Op de website van Sea to Summit vind je meer technische informatie over de Alpine ApIII en hun andere slaapzakken. Sea to Summit heeft ook een handige tool op hun website om de juiste slaapzak, slaapmat en liner te vinden, de sleep system finder.