parallax background

Sea to Summit Comfort Plus Insulated

skiing on groomed snow scooter trails
Nordic Cab Explorer
mei 26, 2020
SeaToSummit alpine sleeping bag in the snow
Sea to Summit Alpine ApIII
april 3, 2020
 

Sea to Summit sleep system


Sinds enkele jaren zijn we overgestapt van een dun, schuimrubber slaapmatje naar een opblaasbaar slaapmatje. Vooral Olivier kreeg na enkele nachten op een hard matje last van zijn heupen wat tot een ontsteking leidde. De eerste keer slapen op een opblaasbaar matje was een verademing en we vroegen ons af waarom we onszelf zo lang gepijnigd hebben. Onze eerste slaapmatjes waren een Vaude Norssken en Exped Synmat. De Exped mat heeft zijn welbekende probleem dat de lijmlaag tussen de lagen loslaat en je een dikke bobbel krijgt. Dit hebben we tweemaal gehad, gelukkig binnen de garantieperiode. Bij de Vaude mat brak de opblaasventiel na twee jaar intensief gebruik af. Voor onze winterexpeditie kozen we voor een Sea to Summit slaapmat met extra isolatie. We hebben er intussen meer dan dertig keer op geslapen in temperaturen tot -30 graden en zijn uiterst tevreden.

(+) Slim systeem
Sea to Summit maakt gebruik van een slim systeem om de slaapmat op te blazen. In de onderzijde van het opbergzakje zit een opblaaszak verwerkt. Hiermee blaas je de mat heel snel op, twee keer blazen volstaat. Alleen de kleur die ze gebruikt hebben om de onderkant van de opbergzak aan te geven, is verwarrend zodat we regelmatig de foute kant openmaken.
(+) Opblaasbaar met zak
het is aan te raden om een slaapmat op te blazen met een luchtzak. Met de mond komt er namelijk vochtige lucht in de binnenkant van de slaapmat die kan bevriezen of schimmelen. Bij -20 graden of boven 4.000 meter is met de mond opblazen ook geen pretje.
(+) Dubbele laag luchtcellen
de slaapmat heeft aan beide zijden een laag met luchtcellen. Op deze manier wordt je lichaamsgewicht beter verdeeld, geeft het betere isolatie en als er een gaatje aan één zijde zit, lig je niet onmiddellijk op de grond.
(+) R-waarde 4
De R-waarde geeft de isolatiewaarde van een slaapmat aan. Deze waarde varieert tussen 0 en 6, waarbij 6 de beste isolatie is. De Sea to Summit Comfort Plus Insulated heeft een R-waarde 4 wat volgens de standaarden geschikt is tot -25 graden. Wij gebruikten een Thermarest schuimrubber mat voor extra isolatie van de koude sneeuwvloer en hadden zo een gecombineerde r-waarde van 6,5.
Sea to Summit Comfort Plus Insulated
Sea to Summit Comfort Plus Insulated
 
(+/-) Kussen fixeer systeem
Sea to Summit heeft een speciaal systeem om het kussen vast te plakken aan de slaapmat. Het zijn kleine plakkertjes die je op de slaapmat kleeft. Het werkt heel erg goed, maar Olivier sliep altijd met zijn kussen in de slaapzak waardoor hij het nooit gebruikte. De plakkertjes trekken dan aan de slaapzak waardoor deze slijt ter hoogte van het kussen. Wij hebben het er weer afgehaald, maar voor zomerkamperen gebruiken we het misschien opnieuw.
(-) Ventiel bij koud weer
we merkten dat het ventiel bij -20 graden minder makkelijk sluit en soms weer open gaat als je er niet goed oplet. Dit is minder prettig als je zo weinig mogelijk moeilijke handelingen met blote handen wil doen.

Onze conclusie

De Sea to Summit Comfort Plus Insulated is een heel goede en comfortabele slaapmat, met enkele pluspunten zoals de luchtcellen en de handige opblaaszak. De r-waarde is voor winterkamperen in extreem koude temperaturen aan de lage kant zodat je een extra schuimmat nodig hebt. Er zijn lichtere slaapmatten met een hogere r-waarde op de markt, al zegt dat niets over de kwaliteit en het slaapcomfort.

Benieuwd wat wij nog meenamen tijdens onze wintertocht op De Route Blanche en hoe we onze spullen organiseerden? Je leest het allemaal in onze paklijst voor een winter trektocht.

Op de website van Sea to Summit vind je meer technische informatie over de Comfort Plus slaapmat en de andere slaapmatten. Sea to Summit heeft ook een handige tool op hun website om de juiste slaapzak, slaapmat en liner te vinden, de sleep system finder.