parallax background

Nordic Cab Explorer

Eden verrekijkers
augustus 30, 2023
SeaToSummit sleeping mat in snow
Sea to Summit Comfort Plus Insulated
april 22, 2020
 

Nordic Cab Explorer


Voor onze ski- en skateplannen in Canada en Europa zochten we een manier om al onze bagage mee te kunnen nemen. Voor een ski-avontuur was een pulk (een slee) achter ons aantrekken de meest logische optie, maar daarmee zouden we niet kunnen skaten op de weg. We wisten dat Thule een kinderfietskar heeft waarmee je kan skiën, maar deze is niet geschikt om bagage mee te nemen. Uiteindelijk kwamen we uit bij Nordic Cab, een Noors familiebedrijf dat een multitrailer maakt die volledig aan onze wensen voldeed, de Nordic Cab Explorer. Intussen hebben we gefietst, geskied en geskatet met de trailer en we vertrekken binnenkort voor een lange tocht op de skates door het noorden van Europa.

(+) Multi trailer
De Explorer is een echte multitrailer. Hij is ontworpen om zoveel mogelijk outdoor activiteiten te kunnen ondernemen. Zo is het een fietskar, kan je er mee hardlopen, skiën, wandelen in de bergen en skaten. Niet alleen de activiteiten zijn divers, maar ook de functie van de kar. Het belangrijkste doel is een transportkar voor kinderen, maar de Explorer is ook geschikt als bagagekar of om je hond mee te nemen. Wij gebruiken de Explorer alleen als bagagekar en hebben geen ervaring hoe de trailer werkt als trailer voor kinderen.
(+) Robuust en stevig
Onze Explorer heeft intussen meer dan 2.000 kilometer op de teller staan en doet het nog steeds perfect. We hebben ermee gefietst door de sneeuw en over onverharde wegen, en we hebben 1.000 kilometer geskied over moeilijk terrein. De onderdelen voelen heel robuust en stevig aan. De overbrenging van de stijve aluminium palen van het harnas naar het lichaam gebeurt via een flexibele plastic verbinding. Onze trailer was tijdens het skiën geladen met 50 kilogram bagage en de plastic verbinding boog soms ver door tijdens een afdaling, maar gaf geen krimp.
(+) Ski's
Je kan de wielen van de Explorer eenvoudig veranderen door twee ski’s om over de sneeuw te gaan in de winter. De ski’s gemaakt van stevig plastic met een groot glijoppervlak. Daardoor blijft de trailer uitstekend drijven op diepe sneeuw en is hij nog steeds snel op een geprepareerde trail. De ski’s kunnen kantelen rond het bevestigingspunt wat de trailer heel erg stabiel maakt op een oneffen landschap. We hebben nooit het gevoel gehad dat de trailer zou omkantelen.
(+) Ski's naar wielen
Op ons ski-avontuur moesten we vaak kleine stukjes over een asfaltweg doen (bijvoorbeeld een brug over een rivier), of bevoorraden in dorpen. Het is bijzonder handig hoe snel je de ski’s en wielen kan verwisselen, en we hebben hier heel veel gebruik van gemaakt. Natuurlijk zijn de wielen extra gewicht op een ski-avontuur, maar in ons geval waren ze absoluut noodzakelijk.
(+) Kliksysteem
Er is geen schroevendraaier nodig om de trailer te gebruiken. Het wisselen van de ski’s en de wielen gebeurt met een handig druksysteem op de ski en het wiel. De aluminium stangen zijn soms wat onhandig om met één persoon in de trailer te schuiven, maar het systeem werkt goed en is heel stevig.
 
(+/-) Bevestigingssysteem harnas
de stangen van het harnas klip je aan een ringetje van de heupgordel. De bevestiging is makkelijk, maar je krijgt wel vaak een voorwaartse of achterwaartse schok omdat er speling op dit systeem. Op vlakke ondergronden is dit geen probleem, maar een afdaling met ski's over een hobbelig terrein is wat meer uitdagend.
(-) Raincover
De bagagekar kan je afdekken met een grote cover. Deze is alleen waterafstotend, maar niet waterdicht wat wij een nadeel vinden. Nordic Cab heeft aangegeven dat het in de toekomstige modellen wel een waterdichte cover zou moeten worden.

Onze conclusie

In eerste instantie vonden we het jammer dat we geen klassieke pulk (zoals de noordpoolreizigers) gebruikten, maar al snel zagen we alle voordelen van de Explorer en zijn we er ontzettend blij mee. Voorlopig blijven we de trailer gebruiken als bagagekar, maar wie weet of het voor kinderen kunnen gebruiken in de toekomst.

Benieuwd wat wij nog meenamen tijdens onze wintertocht op De Route Blanche en hoe we onze spullen organiseerden? Je leest het allemaal in onze paklijst voor een winter trektocht.

Op de website van Nordic Cab vind je meer technische informatie en inspiratie over de Explorer..