parallax background

Eden verrekijkers

skiing on groomed snow scooter trails
Nordic Cab Explorer
mei 26, 2020
 

Eden HD10x25 en ED10x42


Zo'n tien jaar geleden kreeg Olivier met kerst een kleine verrekijker cadeau. Dat het één van onze meest gebruikte spullen zou worden, hadden we nooit gedacht. De verrekijker ging mee op onze wereldreis en reisde zes jaar lang mee door weer en wind. Tien jaar later valt hij letterlijk uit elkaar, zijn de glazen langs alle kanten vervuild en kunnen we het merk helemaal niet meer lezen. We willen dus een nieuwe verrekijker kopen, eentje die hopelijk even robuust is en zo lang zal meegaan.

We hebben onze verrekijker vervangen en zelfs een extra exemplaar! Een compacte versie om mee op avontuur te nemen en een grotere versie voor thuis. De elanden staan regelmatig in de 'tuin' en er komt heel wat bezoek van mooie vogeltjes die we in Nederland en België niet vinden. We wilden dus graag een grotere verrekijker om op de vensterbank te zetten naast het raam in ons huis in Noorwegen. We hebben gekozen voor twee Eden verrekijkers van Knives and Tools: de HD 10x25 en ED 10x42.

Multifunctioneel

We gebruiken onze verrekijker natuurlijk vaak om wilde dieren en vogels te bestuderen, maar eigenlijk pakken we onze verrekijker er veel vaker bij!

Kampeerplek zoeken: We gebruiken een verrekijker ook om een kampeerplek in de verte te bestuderen. Ziet het eruit als een vlakke plek, is er een pad naar de plek of staan er 'verboden te kamperen' bordjes? Van bovenuit is het zoveel makkelijker om een goede kampeerplek te vinden en de verrekijker helpt ons om de plek in te schatten.
Onverwacht bezoek observeren: Als we wildkamperen, zeker in landen waar het eigenlijk niet is toegelaten, kunnen we bovendien iedereen nauwlettend in de gaten houden. Niet dat we bang zijn voor mensen met foute bedoelingen, maar boswachters of landeigenaren zijn niet altijd even blij met kampeerders.
Navigatie: Ook in de kano en tijdens onze wintertochten gebruiken we de verrekijker. Op het water of in een volledig wit landschap is het soms moeilijk navigeren. We gebruiken natuurlijk kaart en kompas, maar vanop meer dan een kilometer is het moeilijk om belangrijke details met het blote oog te zien. We gebruiken de verrekijker om vanop een groot meer de plek te zien waar de rivier begint, of de houten paaltjes van de skiroutes te vinden.
Search and Rescue: Sinds we in Noorwegen wonen, zijn we lid van het Search en Rescue team. Veel zoekacties vinden 's avonds in het donker plaats, maar soms moeten we er overdag op uit.
 

HD 10x25

Als vervanging voor onze reisverrekijker hebben we gekozen voor de kleinste en lichtste Eden verrekijker, de HD 10x25. We zijn geen kenners als het gaat over alle cijfertjes die op de verrekijker staat. Voor ons is het veel belangrijker dat de kwaliteit goed is, de kijker stabiel is om door te kijken en de verrekijker tegen een stootje kan. We hebben nu wel geleerd dat wat de twee cijfertjes betekenen op de verrekijker.

10: Dit is de vergrotingsfactor. Het onderwerp wordt dus 10 keer dichterbij gehaald!
25: Dit is de diameter van de lens aan de voorkant. Hoe groter die diameter, hoe meer licht er de verrekijker binnenkomt. Een grotere diameter betekent dus meer licht en dus een beter beeld, maar ook een zwaardere verrekijker.


(+) Stabiel
Zoë vond onze vorige verrekijker nooit erg prettig om door te kijken. Het duurde altijd een eeuwigheid voordat ze eindelijk de vogel in beeld had. Dat is een wereld van verschil met deze verrekijker. Hij is super stabiel met een fijne scherpstelling.
(+) Fantastische kwaliteit
Wat een verschil met onze oude verrekijker. Natuurlijk zijn die glazen intussen vol stippen, maar zo helder hebben we nooit kunnen kijken. Het lijkt echt alsof de wereld er mooier uitziet door de verrekijker.
(+) Waterdicht
Stof- en waterdicht, en hij zonder problemen tot -10 graden gebruikt kunnen worden. Dat zullen we komende winter testen!
(+) Licht
De verrekijker weegt maar 295 gram, ideaal om mee te nemen op reis. Een verrekijker is natuurlijk altijd extra gewicht dus dan het liefst zo weinig mogelijk.
(+) Goed bij weinig licht
Zelfs later op de avond als het begon te schemeren, kunnen we verrekijker nog goed gebruiken. Het beeld wordt natuurlijk wat donkerder, maar nog steeds helder en stabiel.
(-) Compactheid
Onze vorige verrekijker was nog een fractie lichter, en vooral compacter op te vouwen. Hierdoor past deze niet meer in de heuptas van onze backpack.
 

ED 10x42

Nu we in Noorwegen wonen en (bijna) ons eigen plekje hebben, is er eindelijk plaats voor een verrekijker op de vensterbank. Tijdens onze wereldreis hielden we een lijstje bij met inspiratie die we zagen in de huizen van andere mensen. Er staat heel veel op dat lijstje waaronder een mooie verrekijker op de vensterbank. Dit stond namelijk in het hutje in Zweden waar we ons boek schreven. We hebben nu de ED 10x42 verrekijker op de vensterbank staan. Met meer dan 700 gram veel te zwaar om mee te nemen op tocht, maar wel ideaal rond ons huis.


(+) Wat een kwaliteit
Plots staat daar weer een eland in de tuin. Van ver zijn het al prachtige dieren om naar te kijken, maar met deze verrekijker ging er toch een andere wereld voor ons open. Wat een details en kleuren waren er plots te zien!
(+) Stabiel
Het lijkt wel alsof we alle haartjes en dauwdruppels kunnen zien van het eland. Zo stabiel is de verrekijker ook. Misschien is het omdat we nog nooit zo'n kwaliteit in handen hebben gehad, maar we zijn echt verbaasd dat het zo goed werkt.
(+) Mooi en degelijk
Er zitten beschermdoppen aan de voor- en achterkant. Alleen al hierdoor lijkt het een waardevolle verrekijker waar we zorg voor moeten dragen. Maar ook de rest van de verrekijker voelt fijn en degelijk aan. Als we hier zorg voor dragen, moeten we de rest van ons leven waarschijnlijk geen nieuwe verrekijker kopen.
(-) Draagriem
De draagriem is heel erg breed in vergelijking met de grootte van de verrekijker. Daardoor past de verrekijker niet zo goed samen met de draagriem in de opbergtas. Ook ziet het er daardoor niet zo mooi uit.

Onze conclusie

HD 10x25: Onze nieuwe verrekijker is de afgelopen maand al vier keer mee geweest op micro-avonturen in Noorwegen. We zijn iedere keer verbaasd dat het beeld zo mooi is. Ondanks dat deze verrekijker iets groter is dan onze vorige verrekijker, gebruiken we hem zeker even vaak. De kwaliteit en stabiliteit maken dat kleine minpuntje helemaal goed. We gaan de verrekijker de komende maanden verder proberen en meenemen tijdens onze winteravonturen.

ED 10x42: Zo'n mooie verrekijker hebben we nog nooit in handen gehad. Om eerlijk te zijn, is onze referentie niet zo groot, maar we hebben ook al verrekijkers bij andere mensen in huis gebruikt. Vooral de kleuren en helderheid zijn zo ontzettend mooi. Hier gaan we zorg voor dragen!Wil je zelf graag deze Eden verrekijkers kopen? Op de website van KnivesandTools vind je nog meer informatie over de HD 10x25 en de ED 10x42 en interessante blogs over het gebruik van verrekijkers.