parallax background

Sigma ROX 12.0

Nomad Orion 700 slaapzak
Nomad Orion 700
juni 6, 2019
Landscape in Galicia in Spain
Allianz Global Assistance Globetrotter Verzekering
februari 13, 2019
 

READY TO BE A ROXSTAR?


‘READY TO BE A ROXSTAR' staat in grote letters op de doos van de Sigma ROX 12.0. Het is een originele binnenkomer die slim is bedacht door Sigma. De ROX 12.0 is de allernieuwste fietsgps van Sigma die de concurrentie aan wil gaan met de Garmin modellen. Maar is een fietsgps wel een meerwaarde voor een wereldfietser, of is het volledig overbodig? Wij vertrokken in 2016 op wereldreis zonder gps en kozen ervoor om onze telefoon te gebruiken als gps. We gebruiken OSMAnd als navigatie en dat werkt uitstekend, alleszins zolang we niet in de stad fietsen en er weinig afslagen zijn. De telefoon zit namelijk in onze stuurtas en we kijken er tijdens het fietsen zelden naar, tenzij we ergens twijfelen. Dan stoppen we even om naar de route te kijken. In Zuid-Amerika werkt dat uitstekend want daar zijn niet zoveel verschillende wegen en is navigeren geen kunst. Belangrijker daar is het maken van de juiste keuzes over de te nemen route, maar die voorbereiding doen wij bijna allemaal op computer.

De eerste dagen van onze wereldreis hielden we de dagelijkse afstand en tijd bij. Week na week kwamen er meer statistieken bij zoals het weer, de hoogtemeters, nachten in de tent, het aantal lekke banden en de onderdelen die we vervangen. We zijn gek op statistieken en twijfelden al lang om een sporthorloge te kopen om meer te weten over de lichamelijke prestaties. Met de ROX 12.0 hebben we plots een hele berg aan statistieken. Dit zijn onze voorlopige ervaringen met de Sigma ROX 12.0:

(+) Snelle GPS
De GPS werkt super snel. De ROX 12.0 vindt onmiddellijk je positie zodat je work-out begint vanaf de eerste meter. Daarnaast gaat het herberekenen van routes snel, zonder dat de GPS helemaal de kluts kwijtraakt. Op onze telefoon daarentegen zaten we vaak minutenlang te wachten op een gps signaal dus dat is een groot pluspunt voor de Sigma gps.
(+) Open Street Map
De ROX 12.0 maakt, net als OSMAnd, gebruik van Open Street Map kaarten. Je kan alle kaarten van over heel de wereld downloaden, en een extra sd-kaart in het apparaat steken als je te weinig ruimte hebt.
(+) Duidelijk scherm
Het scherm is helder en heel erg scherp. Het werkt goed in het donker en bij fel zonlicht. Als het regent, werkt de bediening, tenzij er heel veel water op het scherm komt want dan hapert het een beetje. En in de winter kan je zelfs met dikke winterhandschoenen het scherm blijven bedienen.
(+) Batterij
Belangrijk voor een wereldfietser is de batterij. Gelukkig is dat een heel positief punt want zelfs na meerdere ritten met navigatie is er nog batterij over. Als je de GPS bovendien gebruikt zonder navigatie, wat wij nauwelijks nodig hadden in Zuid-Amerika, gaat de batterij nog langer mee. Met een powerbank is de ROX 12.0 bovendien supersnel weer op te laden.
 
Sigma ROX 12.0
 
(+) Licht
De Sigma ROX 12.0 weegt slechts 125 gram wat heel erg licht is voor een GPS. Toch is het extra electronica naast een mobiele telefoon. Op de fiets maakt dat niet zoveel uit, maar als je gaat hiken telt iedere gram.
(+) Uitgebreide data
De ROX 12.0 registreert werkelijk alles wat je wil weten. Afstanden, tijden, snelheden, hoogtemeters, stijgingspercentage, snelheid bergop, temperatuur, hartslag, cadans, etc. Alle data zijn zichtbaar op de GPS, maar zijn nog veel beter te zien in de Sigma Link App of het Sigma Data Center. Daar kan je alle data van verschillende workouts met elkaar vergelijken en de progressie zien. We zijn heel erg benieuwd naar de fysieke inspanning van een wereldreiziger en krijgen nu nog meer inzicht in onze prestaties.
(+) Meerdere sporten
Het leuke aan de ROX 12.0 is dat het meer is dan een fietsgps. Naast fietsen zijn er heel veel andere sportprofielen mogelijk zoals hiken, hardlopen en fitness. Het is geen activity tracker die het aantal stappen telt, maar door de GPS heb je een veel exactere informatie over de afgelegde afstand. Het is mogelijk om zelf sportprofielen aan te maken, al is de ROX natuurlijk niet zo slim dat hij weet dat je aan het kanovaren bent. Dit is vooral handig voor jezelf zodat je achteraf alle data van de verschillende sporten gegroepeerd hebt onder de juiste sport.
(-) Details van het hoogteprofiel
Het is niet helemaal eerlijk om te zeggen dat het plannen van een route niet goed werkt want er zijn veel opties en de ROX berekent snel de routes. Zo is er draw-my-route optie waarbij je met de vinger een lijn tekent en de gps zelf een route maakt. Erg leuk, maar dat zal een wereldfietser die voorbereid op pad gaat niet snel gebruiken. Na twee jaar routes plannen in Zuid-Amerika hebben we zo onze eisen die voor een wereldfietser belangrijk zijn. Meestal plannen wij onze routes op voorhand op een computer of in een specifieke navigatie-app zoals Komoot of OSMAnd. Maar er zijn situaties waarbij je plots een andere route moet kiezen. Het verschil in hoogtemeters of een steile klim maakt een wereld van verschil en die informatie wil je exact hebben. Bij het navigeren laat de ROX verschillende routes zien (snelste, makkelijkste of aanbevolen) met de hoogtemeters, maar je kan helaas niet inzoomen op de grafiek met de hoogtemeters. We hebben dit doorgegeven aan Sigma en hopelijk is dit wel mogelijk in een van de volgende updates. Het is wel mogelijk om onderweg routes te maken in Strava of Komoot en deze te synchroniseren met de gps, maar dat is dubbel werk en we hebben vaak geen internetverbinding op zo’n moment.
(-) Navigeren naar POI’s
Er is een tweede situatie waarbij een route plannen voor ons heel belangrijk is, namelijk de Points of Interest (bank, supermarkt, etc). In OSMAnd kunnen we aangeven dat we een bank zoeken en de app laat alle banken zien op de kaart. Zo weten we bijvoorbeeld dat er in de volgende stad een bank is, of waar de dichtstbijzijnde bank is van de plaats waar we staan. Op de kaart van de Sigma ROX 12.0 staan ook verschillende POI’s, maar je kan geen keuze laten weergeven op de kaart en er niet op klikken. Dit is onhandig wat ons betreft want dan moeten we onze telefoon gebruiken als back-up als we een POI zoeken. We hebben dit eveneens doorgegeven aan Sigma.

Conclusie. Is de Sigma ROX 12.0 een must voor een wereldfietser? Nee, maar absoluut een meerwaarde als je van statistieken houdt, je prestaties bij meerdere sporten wil weten en graag met een gps fietst. Wij hebben de gps intussen met succes getest tijdens een vijfdaagse tocht in Nederland, maar de grote test volgt natuurlijk bij ons volgend avontuur ‘Op eigen kracht door Noord-Amerika’ waarbij we de gps zowel tijdens het fietsen, hiken als kanoën zullen gebruiken.