parallax background

Zes redenen om de NFCT in augustus te starten

canoe portage with gear
Honderd kilo op de rug
oktober 24, 2019
learn to canoe and tracking up rapids
Help! Stroomversnellingen
oktober 31, 2019
 

De Northern Forest Canoe Trail in augustus starten


Het water zal te laag zijn, jullie zullen heel veel moeten wandelen en je kan sneeuw hebben begin oktober. Iedereen die we vertelden over onze plannen, zei een van deze dingen tegen ons. Laconiek zeiden we 'we hebben net 1.000 kilometer gewandeld op de Appalachian Trail dus we zijn goed getraind'. Stiekem zijn we wel een beetje bang voor de lage waterstanden en hopen dat we wel delen kunnen varen. 52 dagen later hebben we de volledige Northern Forest Canoe Trail volbracht en zijn we overtuigd dat we helemaal niet in het foute seizoen zijn gestart. In tegendeel, we zijn overtuigd dat Augustus de beste vertrekmaand is. Benieuwd waarom?
1. (bijna) Geen muggen

Bijna iedereen start de NFCT in mei of juni wanneer het ijs smelt en de waterstanden hoog zijn. Ook de beruchte black flies floreren in deze periode. Black flies zijn klein vliegjes die niet steken, maar bijten. Ze cirkelen met honderden rond je hoofd, kruipen in je mouwen en je broekspijpen. 'In de winter hebben we witte sneeuw, in de lente zwarte sneeuw' zei een lokale houthakker in Maine tegen ons over de black flies die de zon verduisteren. Na de black flies komen de muggen die vooral in het begin van zomer agressief zijn. Ze verkiezen de koelere bossen en moerasachtige gebieden waardoor sommige portages door de bossen en pittoreske kampeerplaatsen veranderen in ware nachtmerries. Wij hebben nauwelijks muggen gezien, uitgezonderd een paar bossen in de Adirondacks en werden één dag in Maine verrast door nazomerse black flies. Muggen en andere bijtbeesten kunnen een avontuur werkelijk verpesten, maar als je begint in Augustus moet je je hier absoluut geen zorgen over maken.

2. Warmer water

Voor ons vertrek waren een beetje bezorgd over onderkoeling. Als de som van de watertemperatuur en de luchttemperatuur minder dan 37 graden is, is de kans op onderkoeling reëel. Dit kan er voor zorgen dat de lichaamstemperatuur zakt onder 35 graden en dan is er sprake van onderkoeling. Met de kans op sneeuw en nachten onder nul graden dachten we dat dit een gevaar zou kunnen zijn. Tot onze verbazing was de watertemperatuur na de zomermaanden warm en aangenaam om in te wandelen. De eerste weken zwommen we iedere dag na het kanoën en we moesten heel vaak uit de boot omdat waterstanden te laag waren. Eind september begon het water af te koelen en hadden we het soms koud in de kano, maar er zijn nog maar weinig momenten dat je door het water moet wandelen als je dichter bij Fort Kent komt. Als je start in mei of juni, is het ijs net gesmolten en zijn de watertemperaturen veel lager. Dat lijkt ons veel minder prettig dan de warme rivieren die wij hebben gehad.

3. De herfst

Ieder seizoen heeft zijn voordelen, maar de herfst in de uitgestrekte bossen in het noordoosten is misschien het mooiste wat de natuur te bieden heeft. Het is niet voor niets dat duizenden mensen eind september naar deze bossen trekken tijdens een Indian Summer om de prachtige herfstkleuren te bewonderen. De 'high peak' van de herfst is meestal in begin oktober, afhankelijk van het gebied en de temperatuur. Wij zagen de bladeren geleidelijk veranderen van groen, naar geel, naar oranje, naar rood. Het was bij momenten adembenemend mooi en iets wat we nog nooit gezien hadden. De Northern Forest Canoe Trail is bovendien de beste manier om de herfst te bewonderen. Vanuit het water heb je een 360 graden panorama op de omringende heuvels, terwijl een aantal portages je te midden van de kleuren brengt.

4. Plukken uit de natuur

In Nederland en België hebben we wilde bramen en bosbessen, maar wilde appelbomen en druiven zien we er niet. Bijna iedere dag hebben we verse appels kunnen plukken en vulden ons ontbijt aan met een handje bramen of bosbessen. We hebben zelfs wilde druiven gegeten en als we meer wisten over paddenstoelen, hadden we iedere avond verse groenten gehad.

5. Minder stroming

Meer dan 250 kilometer van de Northern Forest Canoe Trail is stroomopwaarts. Hoe minder water er in de rivier staat, hoe minder sterk de stroming is. Soms zijn het brede rivieren met een lichte stroming, maar soms moet je stroomversnellingen van klasse II overwinnen. In het voorjaar is er veel water en zal dit een serieuze uitdaging zijn. Zelfs wij hadden soms veel moeite om de kano over enkele kleine stroomversnellingen te trekken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de stroomafwaartse rivieren waar de lage waterstanden voor minder stroming zorgde en het voor ons in het nadeel was.

6. Alleen in de Allagash wildernis

De Allagash Wildernis Waterway is bijna 150 kilometer over de Allagash river in het noorden van Maine. Aan beide zijden van de rivier is natuur beschermd over een strook van 150 tot 200 meter. Het is er prachtig en vol met wildlife zoals otters en elanden. Er zijn meer dan 40 prachtig onderhouden primitieve kampeerplaatsen met een picknicktafel, een vuurplaats en een toilet. In de zomer is het een van de populairste bestemmingen voor scoutinggroepen en zomerkampen. 'Soms komen er wel 150 kinderen per dag in de kano voorbij' vertelde een ranger ons. Alle kampeerplaatsen zijn dan bezet en het wildernisgevoel is ver te zoeken. Wij vaarden begin oktober door de wildernis en waren helemaal alleen. De wildernis was wild en verlaten, uitgezonderd een eenzame logging truck die we in de verte hoorden. Iedereen die vertrekt in juni, zal in juli volgepakt zitten in de wildernis tussen groepen kinderen. Reden nummer zes om pas in augustus te vertrekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *