parallax background

De Santa Cruz Trail zonder gids

A warm hospitality in Peru
Een groot hart
augustus 29, 2018
Cañon del Pato, a beautiful cycling route in Peru
De autoluwe fietsroute van Peru
september 8, 2018
 

Wandelen in de Cordillera Blanca

 

Het Nationaal Park Huascaran in de Cordillera Blanca is een paradijs voor wandelaars, klimmers en fietsers. Een van de populairste meerdaagse wandelingen is de Santa Cruz Trail. Een tocht van 51 kilometer die je in drie tot vier dagen kan afleggen. Onderweg wandel je door prachtige valleien omgeven door de besneeuwde bergtoppen van de Cordillera Blanca, het witte gebergte. Het hoogste punt op de route is 4.750 meter, wat je zelfs na een een maand acclimatisatie aan de adem zal voelen. Wij wandelden de Santa Cruz Trail zonder gids. Je kan zelf kiezen hoeveel je per dag wandelt, waar je de tent opzet en verdwalen is bijna onmogelijk op deze route. Dit zijn onze tips!

 
De Santa Cruz Trail zonder gids
 

Parque Nacional de Huascaran

Het Huascaran National Park is een van de mooiste natuurgebieden van Peru. Het park ligt in de Cordillera Blanca, de witte bergketen, en het heeft zijn naam niet gestolen. Overal zijn prachtige witte pieken, terwijl je beneden aan de berg in tropische temperaturen staat. Sinds 1985 is het toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Nevado Huascaran, met 6768 meter de hoogte berg van Peru, ligt in het park.

Om het park te bezoeken, moet je een toegang betalen. De prijs hangt af van het aantal dagen dat je het park wil bezoeken. De Santa Cruz hike is drie tot vier dagen. Hiervoor heb je het drie dagen ticket nodig, dat 60 (€16) soles kost voor buitenlanders. Ben je van plan om meerdere wandelingen te doen na de Santa Cruz Trail, kan je beter het 30 dagen ticket kopen dat 150 soles (€40) kost.

De Santa Cruz Trail

De Santa Cruz Trail is 51 kilometer lang. Het is geen rondje zodat het start- en eindpunt verschillend zijn. Daarom is het mogelijk om op twee plaatsen te starten: La Vaqueria of Cochapampa. Als je Santa Cruz Trail zonder gids of tour wandelt, is het sterk aan te raden om te starten in Vaqueria omdat het vanuit Cochapampa veel eenvoudiger is om vervoer te vinden naar Huaraz of Caraz. Bovendien ligt Vaqueria op 3.700 meter hoogte, terwijl Cochapampa op 2.900 meter hoogte ligt. Er zijn dus minder hoogtemeters te overwinnen als je start vanuit Vaqueria, al moet je rekening houden dat je start op een grotere hoogte en meer last kan hebben van hoogteziekte.

Bijna iedereen wandelt de Santa Cruz Trail in vier dagen, al is het mogelijk om het in drie dagen te doen, zoals wij deden. Dit zijn beide opties:
Vier dagen:
Dag 1: Vaqueria tot La Paria | 10,1 kilometer | 382 hoogtemeters klimmen
Dag 2: La Paria tot Taullipampa | 11,2 kilometer | 945 hoogtemeters klimmen
Dag 3: Taullipampa tot Laguna Jatuncocha (via Laguna Arhuaycocha) | 15,7 kilometer | 304 hoogtemeter klimmen
Dag 4: Laguna Arhuaycocha tot Cachapampa | 14,1 kilometer | 50 hoogtemeters klimmen

Drie dagen:
Dag 1: Vaqueria tot Campamento 4.250 metros | 13,6 kilometer | 832 hoogtemeters klimmen
Dag 2: Campamento 4.250 metros tot Arhuaycocha Base Camp | 12,5 kilometer | 700 hoogtemeters klimmen
* Laguna Arhuaycocha kan je ’s avonds of ’s ochtends vanuit het Base Camp zonder rugzak bezoeken. Het is 20 minuten wandelen tot aan het uitkijkpunt.
Dag 3: Arhuaycocha Base Camp tot Cachapampa | 23,5 kilometer | 100 hoogtemeters klimmen
* zorg dat je ’s ochtends op tijd vertrekt om de laatste collectivo van 16 uur te halen in Cachapampa

 
 

Naar het startpunt

Om in Vaqueria te geraken, zal je vroeg moeten opstaan en best niet te zwaar ontbijten want het is een stevige rit over een slingerende steenslagweg die boven 4.700 meter gaat. De collectivos, de minibusjes, vertrekken vanuit Yungay, op ongeveer 55 kilometer van Huaraz en 13 kilometer van Caraz. De laatste busjes vertrekken om 8 uur ’s ochtends vanuit Yungay dus je moet zorgen dat je op tijd vertrekt uit Huaraz of Caraz.

Vanuit Caraz: Iedere 3 minuten vertrekt er een bus vanuit de Terminal Caraz-Huaraz, gelegen aan de hoofdweg. De rit naar Yungay kost 2 soles per persoon en duurt ongeveer 20 minuten.
Vanuit Haraz: Vanuit Huaraz duurt de rit ongeveer anderhalf uur.

In Yungay komen de bussen aan in het Minibus station waar de busjes naar Vaqueria vertrekken. De rit naar La Vaqueria kost 20 soles en duurt minimaal 2,5 uur. Als je rond 7u30 de bus neemt in Yungay, ben je rond 10 uur aan het startpunt in La Vaqueria.

Terug naar het hotel

Na drie of vier dagen wandelen, kom je aan in Cochapampa, een minidorpje met een paar kleine restaurantjes. Tot 16 uur gaan er collectivos naar Caraz en deze kosten 10 soles per persoon. Als je Huaraz verblijft, moet je in Caraz overstappen op een collectivo naar Huaraz. Na 16 uur rijden er alleen taxis naar Caraz die zo’n 50 soles kosten. De rit duurt minimaal één uur.

 
De Santa Cruz Trail zonder gids
 

Slapen

Tijdens de wandeling kan je overal de tent opzetten. In de bovenstaande kaart zijn een aantal kampeerplaatsen aangegeven, maar er zijn veel meer mooie plekken in het park. De georganiseerde tours stoppen bijna altijd op dezelfde plaatsen en zetten daar hun tenten op. Er is gelukkig voldoende plaats om de tours te vermijden en een paar honderd meter verder de tent op te zetten. Boven 4.000 meter wordt het ’s nachts ijskoud zodat een goede slaapzak zeker nodig is.

Verblijf je in Huaraz, dan is de guesthouse Casa de Zarela een echte aanrader. Het is een prachtig hotel met comfortabel bedden, een warme douche, mooie kamers en een lekker ontbijt. In de maanden juli en augustus zit het hotel vol met klimmers uit heel de wereld en hangt er een gezellige bergsfeer. Het is dé plek om meer informatie te krijgen over hikes en klimroutes in het nationaal park.

Is Caraz je uitvalsbasis, dan is Hotel San Marco aan de Plaza de Armas een uitstekende optie. Het hotel heeft veel kamers met enkele prachtige binnenplaatsen. De douche is heerlijk warm, de bedden zijn zacht en heel de dag loopt de eigenaar met een bezem rond om schoon te maken. Caraz is veel rustiger dan Huaraz en er hangt een echte lokale sfeer.

Eten en drinken

Als je de Santa Cruz Trail zonder gids wandelt, zal je zelf al je eten en kookspullen moeten dragen. Het is mogelijk om in Vaqueria nog iets te kopen, maar het is beter om alles mee te nemen uit Huaraz of Caraz, want tijdens de wandeling kom je niets meer tegen. Op het eindpunt van de wandeling, in Cachapampa, zijn een paar kleine restaurantjes, al waren deze bijna allemaal gesloten toen wij om 15u30 aankwamen.

Het water van de rivieren is drinkbaar in het nationaal park. Wij hadden onze filter bij, maar hebben deze niet gebruikt tijdens de wandeling. Er zijn overal rivieren zodat je geen grote hoeveelheid water moet meenemen. Wij droegen drie liter water voor twee personen en hadden nooit problemen om water te vinden.


Weer

De maanden juni tot september zijn de beste maanden om te wandelen in de Cordillera Blanca. Dit zijn de droge maanden met prachtige blauwe lucht. Toch blijven de bergen onvoorspelbaar, zeker met de klimaatverandering. Wij hadden geluk met drie dagen prachtig weer, maar drie dagen eerder fietsten we door de regen in hetzelfde gebergte. Wat voor weer ze ook voorspellen, regenkleding moet je altijd meenemen in de bergen.

De Santa Cruz Trail zonder gids
 

Op zoek naar meer wandelinspiratie

Ontdek hier de prachtige vierdaagse hike in El Chalten!

 

De mooiste wandelingen in Ushuaia

De Santa Cruz Trail zonder gids

Mooiste hike van Argentinië

De Santa Cruz Trail zonder gids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *