parallax background

De autoluwe fietsroute van Peru

Punta Union Santa Cruz Trail
De Santa Cruz Trail zonder gids
september 2, 2018
private road in Peru
Mijn weg
september 18, 2018
 

Caraz naar Huamachuco

 

De titel autovrij is misschien lichtjes overdreven, maar er passeerden ons amper vijf auto's op een dag. Dat is naar Peruaanse standaarden nagenoeg autovrij te noemen. Peru is een fantastisch fietsland voor wie houdt van bergen, kronkelende wegen, fietsen boven 4.000 meter, een levendige cultuur en prachtige uitzichten. Er zijn tientallen prachtige fietsroutes in Peru, van goed geasfalteerde wegen tot onverharde zandwegen zonder enig verkeer. Een prachtige, authentieke fietsroute is de route van Caraz naar Huamachuco. Deze route is zo'n 400 kilometer lang met veel hoogtemeters, onverharde wegen, steile klimmen en de prachtige Cañon del Pato met zijn 45 tunnels.

De autoluwe fietsroute van Peru
De autoluwe fietsroute van Peru
 

Route Caraz naar Huamachuco

De route van Caraz naar Huamachuco is niet voor beginners. Er zijn bijzonder veel hoogtemeters te overwinnen met vele steile klimmen. Bovendien is een groot deel van de route onverhard wat het klimmen en dalen extra zwaar maakt. De route gaat nergens boven 4.000 meter, waardoor de hoogte niet de grootste uitdaging is, al voel je inspanning boven 3.000 meter heel goed.

De route vertrekt in het kleine stadje Caraz vanwaar je een lange afdaling hebt langs de prachtige Cañon del Pato. Vooral het eerste deel is prachtig als de route door 35 tunneltjes gaat. Daarna volgen er nog een paar tunnels, maar niet zo kort op elkaar als in het eerste deel. Sinds 2016 is de route geasfalteerd, al is het een basis asfaltlaagje dat niet veel jaren zal overleven.

In Chuquicara sla je rechtsaf en zijn er twee opties. De korte variant over ruta 100 langs Rio Tablachaca, of de lange variant via Tauca en Cabana. Tot zo'n 15 kilometer voor Cabana is de route geasfalteerd, maar daarna is het onverhard tot Pallasca. De ruta 100 is geasfalteerd, maar het laatste deel tot Pallasca is onverhard.

Na Pallasca volgt een prachtige afdaling en zware klim over wel honderd haarspeldbochten. Tot Mollepata ligt er asfalt, maar daarna is het afzien tot in Cashicadan, over vaak slechte wegen. Het laatste stuk van Cashicadan tot Huamachuco is deels verhard. Ruta 115 en 116 zijn slecht, maar de rest is prachtig om te fietsen.

Als je kiest voor de lange variant heb je 386 kilometer te fietsen met 11.500 hoogtemeters. De kortere variant is 333 kilometer met 9202 hoogtemeters.

 
 

Slapen

Op de hele route zijn er verschillende dorpjes, klein tot groot waar altijd wel een hospedaje te vinden is. Naast de route zijn honderden prachtige plekken om te kamperen, en van nachtelijk verkeer is helemaal geen sprake.

In Caraz is Hotel San Marco aan de Plaza de Armas een uitstekende optie. Het hotel heeft veel kamers met enkele prachtige binnenplaatsen. De douche is heerlijk warm, de bedden zijn zacht en heel de dag loopt de eigenaar met een bezem rond om schoon te maken. Caraz is veel rustiger dan Huaraz en er hangt een echte lokale sfeer.

Eenmaal in Huamachuco kan je terecht bij Mako, een niet officiele warmshower, waar al menig fietser is gepasseerd. Hij heeft geen kamer beschikbaar, maar wel een warme douche en een mooie plek in de tuin.

De autoluwe fietsroute van Peru
De autoluwe fietsroute van Peru
 

Water en eten

Eten vind je in alle dorpjes. Overal zijn kleine winkeltjes voor de basisbenodigdheden en in de grotere dorpjes kan je een almuerzo of cena verkrijgen. In Caraz is een grote supermarkt om de voorraad voor de komende dagen te kopen. Groenten en fruit vind je op de lokale markt.

In tegenstelling tot andere routes in Peru hadden we hier geen probleem om drinkbaar water te verkrijgen. Nochtans zijn ook hier vervuilende mijnen, toch drinkt men zelf direct van de kraan. Wij hebben het water zonder problemen gedronken. Enkel op het eerste deel tot Chuquicara is er geen drinkbaar water. Het is altijd mogelijk bij een huis aan te kloppen en om gezuiverd of gekookt water te vragen.

Klimaat

De wintermaanden, juni tot september, zijn normaal de droge maanden in Peru, maar in de bergen is het weer onvoorspelbaar. Bij mooi weer zijn er verschillende prachtige kampeerplekken te vinden langs de route. De route is niet aan te raden in de regenmaanden, december tot februari, omwille van de landverschuivingen, modder en vallende stenen.

Goed om te weten

Heb je pech en moet je liften, zal je veel geduld nodig hebben. Op een aantal dagen passeerde ons slechts één auto.

Cashicadan is bekend omwille van de warmwaterbronnen. Veel hotels hebben hun eigen warmwaterbad dat inclusief bij de overnachting hoort.

De autoluwe fietsroute van Peru
 

Meer inspiratie

Op zoek naar meer fietsinspiratie. Misschien is de Carretera Austral of Salar de Uyuni wel iets voor jou!

 

Carretera Austral

De autoluwe fietsroute van Peru

Salar de Uyuni

De autoluwe fietsroute van Peru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *