parallax background

Schwarzwald Radweg

blokhut in Noorwegen
Droomhuis gezocht
oktober 10, 2023
Pulkatrekking Noorwegen
Femunden på langs
februari 28, 2024
 

Schwarzwald Radweg

 

Het Zwarte Woud, gelegen in het zuidwesten van Duitsland, is een waar paradijs voor fietsliefhebbers. Met zijn weelderige bossen, oneindige gravelpaden en charmante dorpjes biedt deze betoverende regio een onvergetelijke fietservaring. Dwars door het Zwarte woud loopt de Schwarzwald Radweg, een 375 kilometer lange fietsroute van Karlsruhe tot Basel. Het Zwarte woud is het grootste bosgebied in Duitsland met vele toppen boven 1.000 meter. Het voelt vaak wild en ruig, maar de beschaving en voorzieningen zijn nooit ver weg. Het is niet voor niets een bijzondere populaire vakantiebestemming. Wat ons betreft, is de fiets de ideale manier om het Zwarte Woud te ontdekken. De boswegen zijn namelijk niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. En zo ontstaat een waar gravel paradijs!

Schwarzwald-Radweg
Black Forest National Park
 

Route

De Schwarzwald Radweg is een ideale bikepacking route voor beginners. De volledige route is heel duidelijk gemarkeerd met wegwijzers met daarop een rode ruit en een fietsje. Zowat 40% van de route is onverhard over mooie bospaden en gravelwegen. De rest van de rout gaat over asfalt, met slechts af en toe een stuk over een drukkere weg. Het is mogelijk om zelf een aantal omwegen te verzinnen om asfalt te vermijden. De bossen liggen namelijk vol met oneindig veel paden, vooral te danken aan de houtindustrie. Toch zijn die asfaltwegen vaak een aangename afwisseling voor de steile bospaden. Want ja, het is bijna nooit vlak in het Zwarte Woud en de beklimmingen zijn soms steil, behoorlijk steil, zeker met een volledig bepakte tourfiets. Vooral in het noordelijk deel vonden wij de beklimmingen het steilst. 'Bikepacking route voor beginners' schrijven we, maar fysiek mag je dus serieus aan de bak!

schutzhütte im Schwarzwald
Het Zwarte Woud
 

Slapen

Het Zwarte Woud lijkt soms wel op één groot toeristisch park. Ieder huis is ofwel een restaurant, hotel of gasthaus. Dat maakt het natuurlijk heel gemakkelijk om een bed te vinden, maar niet om je tent zomaar in de natuur op te zetten. Toch hebben wij iedere nacht wild gekampeerd en nooit problemen gehad. Overal in het Zwarte Woud staan Schutzhutte. Veel van deze hutten zijn gesloten en worden gebruikt voor de jacht. Voor ons waren dit ideale plekken om de tent op te zetten omdat er vaak een vlak stukje gras naast deze hutten is. Volgens de regels is het niet toegelaten om wild te kamperen in het Zwarte Woud, maar het is heel goed mogelijk. De Schutzhutten staan in de meeste navigatieapps en op deze kaart vind je er nog veel meer.

Een deel in het noorden van het Zwarte Woud wordt beschermd als Nationaal Park Schwarzwald. Hier zijn de regels voor wildkamperen wel heel streng. Wij wisten niet dat we binnen de grenzen van het park waren toen we onze tent opzetten. Rond 9u 's avonds kwam er plotseling een busje van de parkwachters voorbij. Ze waren heel erg vriendelijk, maar moesten ons wel wegsturen. 'Volg onze auto maar, dan wijzen we jullie een plek waar je wel kan kamperen.' Een paar kilometer verder waren we buiten de grenzen van het park en konden daar onze tent opzetten, met goedkeuring van de parkwachters.

Klimaat

Wij fietsten begin mei door het Zwarte Woud. De temperaturen waren 's nachts nog regelmatig rond het vriespunt, maar overdag was het al aangenaam warm. In de wintermaanden ligt er regelmatig sneeuw, zeker boven 1.000 meter. In bepaalde delen van het Zwarte Woud zijn er skipisten en langlaufpistes. Tijdens de zomermaanden kan het erg druk zijn met campers, motors en andere toeristen.

 

Eten en drinken

Er zijn veel dorpjes op de hele route. Wij kochten vaak eten voor meerdere dagen, maar je komt iedere dag een winkel tegen om eten te kopen. Supermarkten in Duitsland zijn erg goedkoop, zeker als je naar Lidl of Aldi gaat. In de kleinere dorpjes is er niet altijd een supermarkt, maar er zijn altijd restaurantjes. Er zijn zelfs zoveel restaurantjes dat je meerdere keren per dag zou kunnen stoppen voor een drankje en te eten. Typische gerechten zijn natuurlijk schnitzel, maar ook Schwarzwald Käsespätzle en Schwarzwälder Kirschtorte en Semmelknödel zijn echte streekgerechten die je een keertje moet proberen onderweg.

Drinkwater vinden is geen enkel probleem. Er zijn zoveel huizen, restaurants en hotels waar je water kan vragen, maar ook langs de route vind je ontelbaar veel bronnetjes met drinkwater. De bronnen staan vaak op de kaart in Mapsme, Komoot of een andere navigatieapp, maar zijn ook gemakkelijk te vinden zonder kaart. Meestal is er een kleine constructie of pomp aangelegd om je drinkwater te vullen. Soms moesten we 's avonds een paar honderd meter wandelen om bij een bronnetje te komen, maar we vonden altijd drinkwater. Als je bovendien een waterfilter meeneemt, ben je altijd verzekerd van drinkwater, ook als er geen bron is.

 

Goed om te weten

Fiets in de trein. In Duitsland is het heel gemakkelijk om de fiets in de trein mee te nemen. In de ICE treinen moet je reserveren, maar in alle andere treinen is er meestal heel veel plaats. Je betaalt zo'n €6 per dag, maar in de regio van het Zwarte Woud mag je jouw fiets gratis meenemen buiten de spitsuren. Ideaal dus om met de fiets naar de start te gaan in Freiburg!
Gratis Wifi. Bij de Lidl en Aldi is vaak gratis Wifi.

Zwarte Woud op de fiets
 

Meer inspiratie

 

Fietsen in Denemarken

Schwarzwald Radweg

Vijf geheime kampeertips

Schwarzwald Radweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *