parallax background

Fietsen in Denemarken

tips voor winter kamperen
8 unieke tips voor een winter trekking
november 13, 2020
traditional swedish house in winter
Vijftien graden
december 28, 2020
 

Fietsen in Denemarken

 

Kopenhagen heeft Amsterdam en Utrecht al twee keer verslagen als beste fietsstad ter wereld. Is Denemarken werkelijk zo’n fietsland als Nederland? Wij reisden afgelopen zomer op skates door Denemarken en volgden verschillende landelijke en regionale fietsroutes. Denemarken kan niet tippen aan de fietsvoorzieningen in Nederland, maar het is een prachtig land om te fietsen. Bovendien heeft Denemarken een aantal troeven die Nederland niet kan bieden: veel meer ruimte en prachtige overnachtingsplekken in de natuur.

De munt

Denemarken hanteert de Deense Kroon. In 2020 was de wisselkoers €1 = 7,5 Deens kroon.
Denemarken is een duur land in vergelijking met Nederland en België. De prijzen in de supermarkten liggen zeker 30% hoger dan in Nederland. Denemarken is één van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld. Alle Denen hebben een app (Mobile Pay) om betalingen te doen, zelfs bij kleine groentestalletjes langs de weg. Cash heb je dus niet nodig.

small roads in Denmark
wheat field close-up
 

Routes en wegen

Wij fietsten van zuid naar noord door Jutland, het schiereiland dat vastzit aan Duitsland en veruit het grootste deel van Denemarken beslaat. Jutland is relatief dunbevolkt met veel landbouwgrond. De grootste steden zijn Aarhus en Aalborg.

Denemarken heel veel nationale en regionale fietsroutes die zeer goed zijn aangegeven. De fietsroutes gaan bijna altijd over rustige wegen, al ontkom je soms niet aan een gevaarlijke kruising of een drukkere weg. Veel routes gaan over fietspaden en grote delen van de routes zijn onverhard.

Denemarken heeft geen bergen. De hoogste heuvel in Jutland is slechts 147 meter hoog. Alle Zweden en Noren beweren dat Denemarken vlak is, maar het is allesbehalve vlak. Het eiland Seeland waar Kopenhagen ligt, is weliswaar vlak, maar Jutland zeker niet. Pas als je in Nederland hebt gefietst, weet je wat echt vlak betekent. Zeker het centrum en oosten van Jutland zijn er enkele pittige beklimmingen.

De bekendste fietsroutes door Denemarken:
- EV12: Noordzeeroute
- EV3: Pelgrimsroute
- Jutlandroute: een mooie fietsroute door Jutland

Op de volgende website vind je alle fietsroutes, van internationaal tot regionaal: Waymarked cycling routes

silkeborgs hardeste cykelbakker
hiking in Denmark
 

Slapen

De grootste troef van Denemarken zijn de overnachtingsplaatsen in de natuur. Er zijn meer dan 1.000 locaties waar je shelters vindt of vrij de tent mag opzetten. In de Shelter app vind je alle overnachtingslocaties. De app is alleen in het Deens beschikbaar, maar met Google Translate kom je een heel eind. Een groot deel van deze locaties wordt beheerd door de overheid, maar er zijn ook veel particulieren die hun tuin aanbieden. Vaak moet je op voorhand even bellen en betaal je een paar euro voor een nacht.

De overnachtingsplaatsen bestaan uit verschillende categorieën:
- wildkamperen: dit zijn zones in de bossen waar je vrij een tent mag opzetten
- kampeerplekken: dit zijn voorbestemde kampeerplaatsen om te kamperen. Vaak is er een vuurplaats, prullenbak en eenvoudige toilet aanwezig
- shelters: dit zijn meestal eenvoudige houten constructies bestaande uit drie wanden. Er is meestal een picknickbank, vuurplaats, eenvoudige toilet en soms zelfs brandhout aanwezig. Er zijn een aantal unieke shelters te vinden zoals de cilinder op de onderstaande foto.

Op de website van de overheid vind je een kaart met de openbare plaatsen. Deze staan niet allemaal in de shelter app.

 

Eten en drinken

De Deense keuken is erg vergelijkbaar met de Nederlandse. Zalm, paling, varkensvlees en aardappelen zijn traditionele ingrediënten. Net zoals wij eten de Denen brood voor het ontbijt en de lunch. Het grote verschil is dat de Denen zuurdesem brood verkiezen.

Supermarkten. Aldi, Lidl en Rema1000 zijn de goedkoopste supermarkten, maar zijn vaak alleen in de steden te vinden. Brugsen (Coop) en Netto zijn duurdere winkels, maar hebben een groter aanbod. De Brugsen zal je veruit het meeste tegenkomen in Denemarken.

Bij alle kerken in Denemarken kan je drinkwater en openbare toiletten vinden. Deze zijn meestal tot en met oktober geopend en sluiten daarna omwille van de winter.

Wij koken met een MSR benzinebrander. Wasbenzine heet Rense Benzin en is te vinden in bouwmarken. Voor een halve liter betaal je ongeveer 30 kronen wat een pak duurder is dan in Nederland.


Gemiddelde prijzen van basisproducten

Zoals hierboven vermeld, is Denemarken een duur land. Denemarken hanteert een suiker- en vetbelasting waardoor ongezonde producten duurder zijn. Koekjes en chocolade zijn bijgevolg een stuk duurder.

Een aantal basisproducten:
Brood: 20 kronen (€2,5)
1 kilo bananen: 18 kronen (€2,4)
1 liter melk: 9,5 kronen (€1,2)
500 gram kaas: 45 kronen (€6)
dozijn eieren: 25 kronen (€3,3)

Onze gemiddelde daguitgave in Denemarken was amper €13. Wij reisden 19 dagen door het land en sliepen bijna altijd in onze tent, in de shelter of bij gastvrije families.

 

Goed om te weten

Gratis wifi bij Brugsen: bij de Brugsen supermarkten is gratis Wifi.
Respect op de fiets: Denen hebben veel meer respect op de fiets dan wij in Nederland en België hebben. Ze stoppen voor rood, dragen gele hesjes en hebben bijna altijd een helm op. Kinderen dragen altijd een helm en het wordt als onverantwoord gezien als ouders geen helm dragen als ze samen met de kinderen fietsen.

Fietsen in Denemarken
 

Meer fietsinspiratie

Twijfel je tussen Ecuador, Bolivia en Peru? Of ga je door alle drie de landen fietsen. Lees hier over Peru en Bolivia.

 

Fietsen in Peru

Fietsen in Denemarken

Fietsen in Bolivia

Fietsen in Denemarken

5 Comments

  1. Kelly schreef:

    Geweldige post super bedankt voor de waardevolle tips

  2. elle schreef:

    ik krijg steeds meer interesse in Denemarken. Leuk !

  3. […] onze blog Fietsen in Denemarken vind je veel meer tips over slapen, eten en […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *