parallax background

10 onmisbare items op je paklijst

mouth mask for skiing
Van helden naar zondebok in één dag
mei 30, 2020
skating with a trailer
Het zwarte gat
juni 10, 2020
 

Onmisbaar op je paklijst


Ik ga op reis en neem mee: mijn rugzak, slaapzak, tent, tandenborstel, … . We hebben een uitgebreide paklijst voor het fietsen, wandelen, kanoën en skiën. Op onze paklijst staan een paar items die voor ons een grote toegevoegde waarde hebben tijdens het reizen. We willen lichtgewicht reizen, in verschillende weersomstandigheden, temperaturen en met verschillende vervoersmiddelen. Hoe multifunctioneler een product, hoe beter. Dit zijn onze tien onmisbare producten die we op al onze avonturen meenemen (uitgezonderd de birkenstocks tijdens het winterkamperen).
1. Waka Waka zonnelader

Voorop de stuurtas of bovenop de rugzak, vanaf de eerste zonnestraal zorgen we dat onze Waka Waka zonnelader, oplaadt. 's Avonds gebruiken we de Waka Waka in de tent als lichtbron of om onze eletronica mee op te laden. Op de lichtste stand heb je 12 uur lang licht. Waka Waka is een sociale onderneming die zijn winst gebruikt om zonneladers naar dorpen in kritieke situaties, wat voor ons een extra motivatie was om er eentje aan te schaffen. De capaciteit van de batterij is beperkt (3.000 mAh), dus wij gebruiken het vooral al verlichting en om kleine elektrische apparaten op te laden zoals onze Sigma GPS en e-reader.

2. Regenponcho

Regenjassen zijn leuk, maar door het zweten word je even nat vanbinnen als vanbuiten. Wij hebben een goede regenjas, maar gebruiken die alleen tegen koude en wind of als we niet in beweging zijn en het regent. Een poncho daarentegen heeft veel meer ruimte om te ventileren. Het werkt perfect tijdens het fietsen en het wandelen, alleen tijdens het kanovaren gebruik je de benen niet en is een regenjas met regenbroek een betere optie.

3. Slaapzak liner

een slaapzak liner of een lakenzak heeft meerdere functies. Het zorgt voor meer hygiëne van je slaapzak doordat het zweet in de lakenzak wordt opgenomen in plaats van in de slaapzak. Het geeft extra warmte, afhankelijk van de dikte en het materiaal van de liner. En het is ideaal als vervanging voor de slaapzak in warme klimaten. Zonder slaapzak is soms net te koud, met een slaapzak veel te warm, maar een lakenzak geeft een ideale temperatuur. Bij normale temperaturen gebruiken we een zijden liner, maar bij winterkamperen hebben we een speciale katoenen liner voor koude temperaturen van Sea to Summit.

4. Snijmat

Om onze groenten te snijden of onze wraps op klaar te maken, gebruiken we altijd een plastic placemat als snijmat. Geen zand of gras in het eten, en geen bot mes door het snijden op een steen. Het weegt nauwelijks iets, neemt bijna geen plaats en heeft de perfecte vorm om snel op te bergen in de achterkant van de rugzak of de Ortlieb fietstassen.

5. De juiste tent

Als je fietsend de wereld rondtrekt, kom je in warme en koude klimaten, in stormen en hevige regen. De vrijheid van de fiets is om overal je tent op te kunnen zetten en dan wil je graag droog en warm zitten. Voor winterkamperen, kanovaren en reizen met de fiets reizen wij rond met een Hilleberg Nallo 3GT, een vierseizoenentent, die als ons huis is. We kozen voor de GT versie, die een voortent heeft, zodat we al onze fietstassen binnen kunnen zetten en zelf altijd droog zitten. De tent is daardoor iets zwaarder, maar dat nemen we er graag bij. Bij het hiken en het reizen in de zomer gebruiken we The North Face Talus 2, een lichtgewicht tweepersoonstent. Het grootste voordeel is dat deze stand-alone kan staan en veel ventilatie heeft.

6. Spotify abonnement

Met ons Spotify premium abonnement hebben we altijd muziek in onze zak. We hebben altijd een aantal playlists die we offline kunnen luisteren, en als we even internet hebben, kunnen we een nieuwe playlist downloaden. We kunnen ook onze eigen playlist maken met alle muziek die we in het land leren kennen. Zo hebben we bijvoorbeeld playlists pedalear in Sudamerica en Route du Quebec, die steeds weer prachtige herinneringen naar boven halen.

7. Birkenstocks

Veel kleren kunnen we niet meenemen op wereldreis en zeker schoenen nemen veel plaats in. De schoenen die je bij hebt, kunnen dus beter comfortabel zijn. Daarom zweren wij, naast onze wandelschoenen, bij Birkenstocks. Ze gaan veel langer mee dan vijf-euro-strandslippers en zijn gezond voor je voeten. Je kan er hele dagen op lopen zonder pijn aan je hielen, en zelfs een eenvoudige bergwandeling of een hele dag fietsen gaat zonder probleem. Onze voeten zijn er blij mee!

8. Kobo e-reader

We doorkruisen veel landen en hebben in onze tent tijd genoeg om te lezen. Met de e-reader kunnen we zonder problemen wel duizend boeken meenemen en prettig lezen met de schermverlichting. De batterij gaat zeker een maand mee en hij is zo licht dat je geen vermoeide armen krijgt. Met het Engelstalige woordenboek zijn Engelse boeken zelfs een groot plezier. Bovendien kan je verschillende bestandsformaten op de ereader zetten waardoor we niet beperkt zijn tot boeken, maar ook makkelijker reisgidsen, rapporten en artikels kunnen lezen.

9. Lichtgewicht handzaag

Wij dragen een zaag in onze rugzak en dat komt handig van pas in een nat bos. Droog hout haal je niet van de grond want hout dat al langer op de grond ligt, houdt water vast. Je zoekt naar omgevallen en afgebroken takken en bomen, die niet plat op de grond liggen. Deze zijn dood en uitgedroogd door de wind, zelfs in een door regen doorweekt bos. Vaak zitten omgevallen en gebroken takken nog vast aan de boom, met behulp van een zaag kan je snel een kampvuur bouwen. Het is één van de tips die we leerden om een vuur te maken dat altijd lukt. Onze handzaag is een Wolverine opvouwbare handzaag met een zaagblad van 18 centimeter.

10. Foam zitmatje

Een foam matje om bij nat en koud weer, of bij vieze ondergronden op te zitten. Perfect om de billen droog, warm en schoon te houden, maar ook als onderlegger om spullen op neer te leggen bij vies weer. Het is een van Zoë's favoriete items en zit al vanaf dag één in onze 'reiskoffer'. Na veel regen de eerste dagen op de Appalachian Trail besloot Olivier er zelf een te maken met een gevonden slaapmat. We hebben de matjes voor veel meer gebruikt dan we vooraf hadden kunnen voorzien en het werd een bijzonder nuttige tool voor onderweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *