parallax background

De Carretera Austral fietsen

Portrait picture of dutch missionary Antonio Van Kessel
Toon van Kessel
december 14, 2017
Cycling with beautiful views on Fitz Roy
Hike en bike
december 18, 2017
 

De Carretera Austral fietsen

 

Wil je alles weten over de Carretera Austral of ben je gewoon eens aan het rondneuzen voor een nieuw fietsavontuur? Het is misschien wel de bekendste fietsroute in Zuid-Amerika en voor ons is het de mooiste tocht sinds ons vertrek uit Amsterdam. Wij delen graag het een en ander met je!

De Carretera Austral fietsen
De Carretera Austral fietsen
 

Route

De Carretera Austral loopt officieel van Puerto Mont tot Villa O’higgins. De route is 1200 kilometer lang en door verschillende pontjes met elkaar verbonden. Er zijn tal mogelijkheden om de Carretera Austral later op te komen. Wil je de route volledig fietsen, moet je beginnen in Puerto Montt, of van zuid naar noord in Villa O’Higgins. Veel fietsers steken vanuit de ruta 40 in Argentinië de grens over in Futaleufu en komen bij Villa Santa Lucia op de Carretera Austral. Daarnaast zijn er minder bekende beginpunten zoals met een ferry via het eiland Chiloë. Het is een prachtige route met een dagelijks wisselend decor. Het afgelegen zuiden geeft de route een leuk avontuur, maar is ook prima te overzien.

 
 

Bezienswaardigheden

Elke bocht is een bezienswaardigheid opzicht, maar langs Carretera Austral liggen enkele hoogtepunten. Soms moet je een stukje van de weg af, die afstanden zijn de moeite waard, maar meestal rijd je er midden door. Van noord naar zuid zijn de meest belangrijke bezienswaardigheden, het dichtbeboste Pumalin Park, de hangende gletsjer Ventisquero, een wandeling naar de pieken van berg Cerro Casillo, een bezoek aan de meest noordelijk gelegen ijsvlakte van de wereld, een canoe tocht door de Marmer grotten van Puerto Tranquilo en het waterdorpje Tortel. Uiteindelijk is de grensovergang van Villa O'higgens naar Argentinie bekend onder fietsers en voor vele zelfs 'emotioneel'. Het is een oversteek die je via twee ferries in een gebied brengt dat enkel bereikbaar is te voet, of dus met de fiets aan de hand, over wilde bergpaden.

De Carretera Austral fietsen
De Carretera Austral fietsen
 

Afstanden en tijd

Afstanden zijn natuurlijk persoonlijk, maar wij raden je aan om de tijd te nemen. Fietsfanaat of niet, de route kent een aantal zeer steile pieken en er is nog steeds meer dan 500 kilometer onverhard. Bovendien is het zo mooi dat het zonde is om eraan voorbij te racen. Een bekend spreekwoord in Patagonië zegt “Quien se apura en la Patagonia, pierde su tiempo” (Wie te snel gaat in Patagonië, verdoet zijn tijd). Wij hebben ons daggemiddelde speciaal voor de Carretera Austral aangepast. Dagelijks fietsen we tussen de 50 en 60 kilometer en nemen we bij elk hoogtepunt een dag de tijd om deze te bezoeken. In totaal hebben wij 24 dagen nodig gehad om van het begin- tot eindpunt te komen, maar een aantal dagen extra zeker geen kwaad gekund.


Planning

Je wilt natuurlijk voorbereid op reis. Onderstaande tabel laat de afstanden tussen de dorpen zien, de verhouding asfalt/onverhard en wat overige nuttige informatie. Als maatstaf zou je kunnen zeggen dat er gemiddeld op elke 100 kilometer een dorp te vinden is met de basisbehoeften. Navigeren op de Carratera Austral is zeer eenvoudig en kan bijna met je ogen dicht. Verder is het goed om te bedenken of je van noord naar zuid of van zuid naar noord wil fietsen en in welk seizoen je wilt vertrekken. De richting noord-zuid is het meest populair, dat is leuk om andere reisgenoten te ontmoeten en werkt meestal in je voordeel met de windrichting. Het seizoen is vrij belangrijk. De zonnigste maanden zijn van december tot maart, je hebt kans op goed weer en bent verzekerd dat alle wandelingen ‘open’ zijn. Een nadeel kan zijn dat het een explosie van fietsers en andere reizigers schijnt te zijn. Wij hebben in de lente gefietst en hadden weinig regen en aangename temperaturen. Ze zeggen vaak dat het altijd regent in Chili, maar bijna elke fietser die we spraken vertelde dat hij geluk had met het weer. In de lente is het niet te druk, de landschappen staan in volle bloei, maar helaas waren nog niet alle wandelingen open.

Onderstaande Excel dateert van onze tocht over de Carretera Austral in 2017. Er zullen vast een aantal dingen veranderd zijn, met name meer geasfalteerde delen. Chili heeft namelijk de intentie om de volledige route te asfalteren.

Carretera Austral stages for cycling
 

Budget

De route steekt recht door ‘het verlaten’ Patagonië. Ons viel het echter reuze mee. In vergelijking met het Patagonië in Argentinië op de ruta 40 is er volop leven. In de kleinste dorpjes zijn alle basisbehoeftes te vinden. Een budget is natuurlijk persoonlijk, maar de Carretera Austral biedt aan elke reiziger wat wils. Wij sliepen meer in de tent dan ooit te voren, natuurlijk om wat centen te besparen, maar ook omdat je hier elke avond je tent op een droomplaats kan zetten. Overigens is een tent en een volledige zelf equipment wel een must, voor tussen de dorpen door. De app iOverlander helpt je goed op weg. Heb je liever wat comfort dan is in elk dorp een vorm van hospedaje te vinden. Prijzen in alle vormen en maten, maar vanaf 8.000-15.000 Chileense pesos per persoon is mogelijk. Het eten word langzaam duurder (van noord naar zuid) en beperkter, maar wat ons betreft is het onzin dat er niets te vinden is. De winkeltjes zijn klein en het aanbod is minder, maar er is altijd brood, groente (ui, wortel, aardappel) en fruit (appel en peer) te vinden. Elke avond is het ons gelukt gevarieerd en binnen budget te eten. Water is overal gratis te vinden en het is veilig om van de natuurlijke waterbronnen en rivieren te drinken.


Fietsenmakers

Op de onverharde en vaak stoffige wegen heeft de fiets extra te lijden. De bagagedragers, fietstassen, kettingen en remblokjes slijten hier sneller dan op een mooie asfaltweg. Fietsenmakers zijn schaars en een goede fietsenwinkel is alleen in Puerto Montt en Coyhaique, halverwege de Carretera Austral, te vinden. In Cochrane, het laatste grotere dorp op 250 kilometer van Villa O’Higgins, is een grote supermarkt die wel wat fietsonderdelen verkoopt, maar een fietsenmaker is er niet.

Als je fiets met velgremmen, moet je beslist een paar extra blokjes meenemen. De afdalingen zijn steil en op de onverharde wegen rem je van boven tot beneden. Op een regendag verslijt je al snel een volledig remblokje. Wat betreft lekke banden valt het gelukkig allemaal mee. Glas, ijzerstukjes of prikplanten zijn er niet veel dus de kans op lekke banden is niet zo groot als op andere routes in Zuid Amerika. Tot slot zal je heel regelmatig de ketting moeten poetsen en invetten want door al het stof, of na een regendag over de onverharde weg, schuurt het langs alle kanten. Een reserveketting kan zeker geen kwaad, net zoals wat extra tie-wraps en stevige tape.


De overtocht naar Argentinië

En dan sta je plots in Villa O'Higgens, maar wat moet je dan? Dit is het einde van de Carretera Austral en er is geen weg verder naar het zuiden. Gelukkig kan je naar Argentinië via een avontuurlijke oversteek. Hieronder beschrijven we kort de oversteek:
1. De tickets van de overgang kan je kopen in Villa O’Higgens. Er zijn twee verschillende bedrijven, maar de meest gebruikte hoort bij het hotel/reisbureau Robinson Crusoe. Je kan met Visa betalen en de tickets kopen van beide veerboten.
- Lago O’higgins aan de Chileense kant: kost zo’n 36.000 pesos (€50) pp. De boot gaat maandag, woensdag en zaterdag.
- Lago Desierto aan de Argentijnse kant : kost ongeveer 28.000 pesos (€38) pp. Deze boot gaat twee keer per dag.
2. De eerste veerboot over het Lago O'Higgens vertrekt om 8u ’s ochtends in Villa O’higgins. De kleine haven ligt op zo’n 7-8 kilometer van het dorp. De tocht duurt ongeveer 3 uur.
3. Je komt aan bij de andere kant van het meer. Na 1 kilometer is daar de Chileens douane om de stempel te halen.
4. Daarna is er 16 kilometer tot aan de Argentijnse grens. Het begin is stijl, maar daarna is het een redelijke onverharde weg waar je overal kan fietsen.
5. Na 16 kilometer kom je op de grens waar een bord ‘Argentinië’ staat. Daar begint het 6 kilometer lange wandelpad. Je zal het grootste deel moeten wandelen. Af en toe moet je fiets door een rivier duwen, over een boomstam tillen of door de modder ploeteren. Wij moesten geen enkele keer de tassen van de fiets halen, en het grootste deel is naar beneden. Eigenlijk is het heel erg leuk. Het duurt zo’n twee tot drie uur afhankelijk van je tempo.
6. Na het wandelpad kom je aan bij het lago Desierto waar de Argentijnse douane is. Vanuit hier vertrekt de veerboot over het Lago Desierto. Als je het traject tussen de twee boten (16 km + 6 km) snel aflegt, haal je de veerboot diezelfde dag middag nog (de boot gaat twee keer per dag), maar de meeste fietsers genieten van het unieke uitzicht en kamperen aan deze kant van het meer. De boot komt de volgende ochtend rond 10 uur. Het is mogelijk om langs het Lago Desierto te wandelen, maar dat is een tocht van 15 kilometer, vergelijkbaar met het 6 kilometer lange wandelpad. Je bent er een hele dag mee zoet, al zijn er fietsers die het doen, voor het avontuur of om geld te besparen.
7. Het is zo’n 38 kilometer vanuit het Lago Desierto naar El Chalten over een redelijk slechte weg, maar met prachtige uitzichten. Daarna kom je na lange tijd terug op het asfalt.
Voor meer informatie kan je kijken op de website van Villa O'Higgens.

Gear List

Wat heb je nodig voor een fietstocht op de Carretera Austral (of eender waar in de wereld)?. Je vindt alles in onze paklijst voor een fietsvakantie. Voor een kortere fietsvakantie kan je een aantal dingen uit onze lijst thuislaten en lichter reizen. Zo heb je waarschijnlijk geen computer of een scheermachine nodig als je slechts drie weken gaat fietsen.

Onze reisverhalen

Wij vonden de Carretera Austral fantastisch om te fietsen en schreven een aantal persoonlijke reisverhalen. Ben je benieuwd naar onze ervaringen of wil je meer foto's zien van wat jou te wachten staat?
Onze drie reisverhalen in chronologische volgorde zijn: De Carretera Austral | Whiskey op de Austral | Hike en Bike

We hebben een korte video gemaakt over onze fietstocht van Brazilië naar Ushuaia. De Carretera Austral is een groot onderdeel ervan, en zeker het mooiste deel!

 
De Carretera Austral fietsen
De Carretera Austral fietsen
 

Meer inspiratie

Op zoek naar meer fietsinspiratie. Ontdek Salar de Uyuni en het mooie Peru!

 

Salar de Uyuni

De Carretera Austral fietsen

Fietsen in Peru

De Carretera Austral fietsen

18 Comments

 1. Ellen schreef:

  Fijn zo’n gids die tot in detail informeert. Ik kom voor verdere informatie als ik zover ben ;-). Lieve groet

 2. Robert schreef:

  Hoi weleaf,

  Heb je misschien de gpx data van jullie route voor me?

  Bedankt en succes met jullie geweldige avontuur!

  Groeten Robert

 3. WeLeaf schreef:

  He Robert!

  Die hebben we! Je kan hem downloaden via de volgende link: https://www.routeyou.com/nl-cl/route/products/4936799/recreatieve-fietsroute/carretera-austral
  Als het niet lukt, kan ik de gpx file doorsturen via email.

  Groetjes,
  Olivier

  • Robert schreef:

   Hi Olivier,

   thanks a lot!
   We will only have 4 weeks including our flight from Amsterdam and back, so I am now looking into a way to quickly travel back from Villa O’higgins back to Puerto Mont or better Santiago.
   Do you know from where on the route it is ‘easy’ to get back to Puerto Mont? I think flying will be very expensive with the bikes and all the (camping) gear.

   thanks again,
   Robert

   • WeLeaf schreef:

    He Robert,

    Snel terugreizen is niet eenvoudig vanuit Villa O’Higgens. Er vliegen alleen kleine vliegtuigjes van daaruit en dat is inderdaad veel te duur. De snelste optie is liften naar Coyhaique, wat zelfs met de fietsen, heel erg makkelijk gaat, al kost dat natuurlijk ook tijd. Vanuit Coyhaique kan je wel vliegen of de boot nemen naar Puerto Montt (Vanuit Puerto Chacabuco: https://www.rome2rio.com/s/Puerto-Chacabuco/Puerto-Montt). De ferry gaat twee keer per week en doet er 24 uur over. Helemaal terugliften tot in Puerto Montt zou ik niet proberen met alle korte ferry oversteken die er zijn. In het totaal moet je toch heel wat dagen rekenen om terug naar boven te raken.

    Groetjes,
    Olivier

    • Robert schreef:

     Ok super. Dank je Olivier.

     Groeten Robert

     • WeLeaf schreef:

      Geen probleem als jullie nog vragen hebben zijn die altijd welkom. Je kunt ons ook benaderen via facebook (www.facebook.com/weleaf/) of via onze email (Olivier@weleaf.nl). Succes met het voorbereiden van jullie reis!

 4. Sjef schreef:

  Hoi, mijn vrouw en ik vliegen 8 december naar Ushuaia . Het is de bedoeling om naar de carretera austral te gaan. Heb je een idee hoe we onze route daar naar toe het beste kunnen plannen
  Bedankt alvast voor de geweldige info die jullie al op je site hebt gegeven

 5. Jonas schreef:

  Hi!

  Mijn vriendin en ik willen vanaf eind januari ook Zuid-Amerika ontdekken op de fiets. We hebben veel tijd (sabbatjaar). We zouden eerst richting Patagonië willen trekken omwille van het mildere weer in die periode. Hebben jullie ook iets gevonden over het volgen van de Westkust? Zou afdalen vanaf Buenos Aires via de Westkust en dan via jullie route terug stijgen ook een idee zijn?

  Als jullie in België zijn nodigen we jullie graag eens uit voor wat pintjes of etentje in ruil voor jullie tips 😉

 6. Jonas schreef:

  Oost-kust bedoel ik natuurlijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *