parallax background

Toon van Kessel

Museo de Cera in El Caminito street in La Boca
10x doen Buenos Aires bezienswaardigheden
december 11, 2017
Two cyclists on the Carretera Austral in Chile
De Carretera Austral fietsen
december 14, 2017
 

Padre Antonio

 

'Er was hier helemaal niets, geen straten, geen elektriciteit, alleen een paar huizen' vertelt padre Antonio ons. 55 jaar geleden werd Toon van Kessel vanuit het Nederlandse Brabant naar Chili gezonden. Een aantal andere missionarissen gingen hem voor, maar niemand hield het lang vol in de eenzame verlatenheid. Na zes weken op een vrachtschip kwam hij aan in Chili. De eerste maanden waren zwaar en eenzaam. Hij leefde vooral in zijn tent en werd argwanend aangekeken door de lokale inwoners. Toon gaf niet op en vertrouwde op zijn levensmoto 'la aventura recompensa la fatiga' (het avontuur overwint de vermoeidheid). Hij besliste om zijn huis te bouwen en dat opende een nieuwe deur.

Plots kwamen er een aantal ervaren dorpsbewoners hun hulp aanbieden. Hun vrouwen brachten eten en zo droeg iedereen plots een steentje bij. De argwanende inwoners werden zijn beste vrienden. In de tijd daarna zorgde Padre Antonio, zoals iedereen hem kent, voor riolering, elektriciteit en een lokale krant. Hij deed alles als autodidact en zorgde zo voor grote vooruitgang in het dorp. Hij bouwde scholen en huizen voor de armste mensen, maar zijn grootste prestaties zijn de kerken. Hij ontwierp en bouwde zelf 31 kerken, stuk voor stuk met een unieke stijl. De enige overeenkomst is het Alerce hout waaruit de volledige kerk gebouwd is. Het idee voor het ontwerp ontstond vaak tijdens een droom of een wandeltocht. Zo is een van zijn kerken gebouwd als een ruimteschip. Op dit moment is hij nog steeds priester in de parochie die meer dan 50 kerken telt, die hij trouw beurt om beurt bezoekt.

'La aventura recompensa la fatiga'.

 

Toon is een missionaris volgens zijn eigen stijl. Hij volgt zijn eigen weg en strijdt tegen het onrecht. Twintig jaar lang vocht hij tegen de dictatuur van Pinochet en belande meerdere keren in de gevangenis. Het gaf hem alleen maar extra levenskracht. Wie hem nu zou zien, kan onmogelijk geloven dat hij 82 jaar is. Onlangs is er een biografie over hem geschreven, waarin zijn verbazende prestaties uitgelegd staan. In Nederland zal bijna niemand hem kennen, maar in deze regio van Chili is Padre Antonio een beroemdheid en een held.

Toon van Kessel
Toon van Kessel

2 Comments

 1. Ellen schreef:

  De veronderstelling dat in Nederland de naam Toon van Kessel weinig zal zeggen is logisch maar niets is minder waar. Typ zijn naam in bij de zoekmachine op internet en je vind een rij keuzes.
  _ Toon is geportretteerd in een 6 delige documentaire te vinden bij ” beeld en geluid”.
  _ Toon is koninklijk onderscheiden. En vele anderen.
  Zeker een bijzondere man.

  • WeLeaf schreef:

   Ongelofelijk he! We konden nouwelijk bevatten naast wat voor ‘held’ we stonden. We waren sprakeloos na het lezen van zijn boek. Zo dat de vragen niet eens meer over de tong konden rollen. Gewoon, wow! Wat een karakter 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *