parallax background

10x doen Buenos Aires bezienswaardigheden

Cyclist on a ripio road on the Carretera Austral
Whiskey op de Austral
december 11, 2017
Portrait picture of dutch missionary Antonio Van Kessel
Toon van Kessel
december 14, 2017
 

Hoogtepunten Buenos Aires

 

Na tien maanden reizen komen we in Buenos Aires aan en het voelt als de eerste stad waar we zouden kunnen wonen. De grote parken, het uitgebreide netwerk aan fietspaden en de zuiderse cultuur voelen heerlijk Europees. We bleven bijna twee weken in Buenos Aires en namen de tijd om de stad te verkennen. Dit zijn onze hoogtepunten.

 

La Recoleta

 
10x doen Buenos Aires bezienswaardigheden
 

Het kerkhof La Recoleta lijkt een stad op zich. Afgesloten door hoge muren staan gigantische graftombes in geordende straten. Sommige zijn zo groot als een kleine kerk. Er heerst een opmerkelijke stilte waardoor je even vergeet dat je midden in het centrum van Buenos Aires bent. De bekendste inwoner van La Recoleta is Eva Peron, maar rustig door het kerkhof dwalen is mooier dan naarstig op zoek gaan naar Eva.

 

La Boca

 
10x doen Buenos Aires bezienswaardigheden
 

La Boca is een van de oudste wijken van Buenos Aires en thuisbasis van Argentinië's populairste voetbalploeg, Boca Juniors. Als je de kans hebt om een wedstrijd mee te pikken, is dat beslist een bijzondere ervaring, met als hoogtepunt uiteraard de derby tegen aartsrivaal River Plate. Naast het stadion van Boca Juniors ademt de wijk een ouderwetse en gezellige sfeer uit met als populairste straatje El Caminata waarbij de gekleurde huisjes, de tangodansers en levendige sfeer een geweldige indruk zullen maken.

 

El Ateneo

 
10x doen Buenos Aires bezienswaardigheden
 

El Ateneo is een oud theater dat is omgebouwd tot een moderne boekenwinkel. Via de verschillende verdiepingen heb je een prachtig zicht op de sfeervol verlichte winkel in het oude theater. Een aantal van de loges zijn ingericht als leesruimte waar verschillende mensen rustig genieten van een beetje lectuur.

 

San Telmo

 

Een andere oude wijk in Buenos Aires is San Telmo. Vooral op zondag is de wijk een topattractie omdat dan de wekelijkse antiekbeurs plaatsvindt in een van de straten. Het is over de koppen lopen, maar uiterst gezellig in vergelijking met de doodse straten in de rest van Buenos Aires op een zondag. Op verschillende plaatsen zijn tangoshows te vinden en verkopers die huisgemaakte broodjes aan de man brengen.

 

Delta de Tigre

 
10x doen Buenos Aires bezienswaardigheden
 

Op zo'n dertig kilometer van Buenos Aires ligt de Tigre Delta, een bijzonder gebied dat alleen maar via het water te bereiken is. De delta bestaat uit een enorme hoeveelheid kleine eilanden waar de mensen wonen. Al het transport gebeurt via het water, met waterbussen of privébootjes. Er staan prachtige landhuizen, maar ook bouwvallige schuren. Elk huis heeft zijn eigen steiger om aan land te komen, die soms heel erg mooi versierd zijn.

Met de trein vanuit station Retiro in het centrum ben je in 45 minuten in Tigre vanwaar je een paseo kan boeken die zo'n twee uur duurt. Er zijn verschillende bedrijfjes die de tour aanbieden, en bijna allemaal voor dezelfde prijs van 100 pesos, zo'n €5.

 

Buenos Aires op de fiets

 
10x doen Buenos Aires bezienswaardigheden
 

Na al de Braziliaanse steden was Buenos Aires een verademing om te fietsen. Sinds enkele jaren is er een uitgebreid netwerk fietspaden. Bijna alle straten zijn eenrichtingsverkeer geworden waardoor het andere deel vrij werd voor een fietsstrook, die afgescheiden ligt door een gele verhoogde berm. Ook de auto's raken steeds meer gewend aan de fietsers zodat het prettig rondfietsen is.

De afstanden in Buenos Aires zijn groot om te wandelen dus de fiets is de ideale manier om de stad te verkennen. Verschillende reisorganisaties hebben dit ook ontdekt en bieden fietstours aan in Buenos Aires, maar op eigen houtje de wijken doorfietsen is zeker zo leuk.

 

Tangoshow

 
10x doen Buenos Aires bezienswaardigheden
 

Argentinië is voetbal, vlees en tango. Op de toeristische plaatsen is er altijd wel een tangoshow te vinden, vaak in het openbaar op een plein. In La Boca vind je dagelijks een optreden op straat, en op zondagen zijn er meerdere optredens op de antiekmarkt in San Telmo. Daarnaast zijn er heel wat tangoshows in de avond te vinden, meestal in combinatie met een diner.

 

Ontspannen in het park

 

Buenos Aires is een bijzonder groene stad met veel parken. Vooral ten noorden van de wijk Palermo zijn er een aantal grote parken en Japanse tuinen. In het weekend worden de straten in het park afgezet zodat iedereen kan fietsen, skaten en spelen op de straten. Kenmerkend voor Argentinië is dat de parken bijzonder goed onderhouden worden. Het enige nadeel zijn de zogenaamde paseadores, de hondenuitlaatdiensten, die met tien honden tegelijk de hond uitlaten in het park en niet alles opruimen wat dierlief achterlaat.

 

Sportieve spanning

 
10x doen Buenos Aires bezienswaardigheden
 

Argentijnen houden van sport en Buenos Aires is de ideale plek om wat topsport te zien. Er zijn een aantal grote voetbalploegen, met als voornaamste Boca Juniors en River Plate. Een voetbalwedstrijd meemaken in Zuid Amerika is absoluut een must, zelfs al hou je niet van voetbal. De sfeer voor en tijdens de wedstrijd is van een andere orde dan in Europa.

Naast voetbal is polo een bijzonder populaire sport. Het seizoen begint in oktober en is alleen voor high class weggelegd, maar het is een unieke ervaring om een wedstrijd mee te maken. Een ruwere variant van polo is pato, rugby op het paard. Aan de bal zijn touwen gemaakt en de bedoeling is om de ball in een klein doel te werpen.

Een topsport van andere orde is het vlees in Argentinië. Bijna nergens ter wereld wordt zoveel vlees gegeten als in Argentinië, met elke zondag een asado. Jaarlijks vindt in Buenos Aires een grote beurs plaats waar de beste koeien, varkens, paarden en schapen van het hele land voor de prijzen gaan. De prijsbeesten worden later tijdens de veilingen voor waanzinnige prijzen verkocht. Deze feria rural vindt meestal plaats in juli.

2 Comments

  1. rob schreef:

    leuk, verlangt naar herhaling.
    pt 11, art deco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *