parallax background

Ruta Huasteca

making mudguards for roller skis
Natte voeten
september 4, 2020
skating in Norway
Warme harten in koude landen
oktober 2, 2020
 

Fietsen in de Huasteca Potosina

 

Mexico is een enorm land met heel veel verschillende regio's, klimaten, cultuur en natuur. Yucatan is tropisch en vlak, Chiapas heeft prachtige watervallen, Oaxaca heerlijk eten, maar wij vinden het Huasteca gebergte het mooiste deel van Mexico dat wij hebben leren kennen. Er is een overvloed aan water dat zorgt voor groene bergen en valleien, de mensen zijn gastvrij en er zijn rustige wegen om te fietsen. De meeste wereldfietsers kiezen voor het westen van Mexico en gaan via Baja Calafornia. Wij kozen voor de andere kant en ontdekten zo de prachtige Huasteca Potosina. We stellen de Ruta Huasteca samen met al onze tips. Wat ons betreft een niet te missen route in Mexico!

Ruta Huasteca
Ruta Huasteca
 

Onze route

De route vertrekt in Pachuca, Hidalgo en gaat tot in El Naranjo in de provincie San Luis Potosi. Vooral op het eerste deel zijn er veel hoogtemeters te overwinnen en onverharde wegen in slechte staat, maar in ruil krijg je unieke cultuur en prachtige watervallen te zien. Het grootste deel van de route is heel erg rustig, alleen het deel tussen Tamazunchale en Aquismon gaat over een drukke provinciale weg.

Enkele hoogtepunten:
- Cascada Minas Viejas: verschillende watervallen in azuurblauw water. De watervallen liggen een paar kilometer naast de route met een pittige klim.
- Sotano las Huahuas: een sotano is een diepe grot waar duizenden en duizenden zwaluwen wonen. ’s Ochtends vliegen ze uit om te foerageren en ’s avonds keren ze allemaal terug naar hun slaapplaats. Met duizenden cirkelen ze boven de grot en duiken vervolgens in grote groepen de grot in. Naast de zwaluwen leven er ook papegaaien die al krassend uit de grot komen gevolgen.
- De vallei rond Mititlan: een prachtige vallei met een overvloed aan water. Door de vruchtbare gronden is er veel leven en landbouw. Let op de vele courgette velden en met wat geluk zie je de bijzondere manier van oogsten.
- Cascada La Meca, cascada El Tamul, Cascadas los Micos and Cascada El Salto.

 
 

Slapen

De route gaat door heel veel natuur en langs vele watervallen. Wildkamperen is makkelijk of je betaalt zo'n 30 pesos bij een van de watervallen. iOverlander is een perfecte bron voor alle slaapplaatsen in deze omgeving.

In Pachuca zijn een aantal warmshowers, maar verderop zijn er geen warmshowers. Wij gingen naar Ciudad Valles voor een rustdag en sliepen in een goedkope Airbnb.

Klimaat

Volgens de locals zijn april en mei de regenmaanden, maar wij hebben geen druppel water op onze helm gehad. Misschien hadden we geluk, misschien is het klimaat ook hier veranderd.

Het was overal warm in April, zelfs boven 2.000 meter. We sliepen bijna altijd in onze Amazonas hangmat omdat de tent te warm was. Bij de watervallen is het vochtig en heet, maar het water is heerlijk fris en soms zelfs wat koud. Toch raden we niet aan om het water te drinken.

 

Eten en drinken

Er zijn veel kleine dorpjes op de route waar je overal eten kan kopen. Restaurantjes zijn er niet altijd, maar wel een klein winkeltje. Wij konden altijd groenten en fruit kopen in de dorpjes en namen bijna geen eten mee voor meerdere dagen. In Tamazunchales en Ciudad Valles zijn supermarkten waar je eten kan kopen, al is Ciudad Valles wel een omweg. De watervallen en de zwaluwgrotten zijn toeristisch met vele kraampjes om eten en drinken te kopen.

We kregen overal water in alle dorpjes, meestal van een grote bidon, soms van de kraan. Er zijn veel rivieren, maar we vertrouwden het water niet vanwille de vele landbouw en huizen.

Ruta Huasteca
Ruta Huasteca
 

Goed om te weten

Meer hoogtepunten: Er zijn veel meer watervallen en andere bezienzwaardigheden naast de route die wij niet gezien hebben. Op de kaart hebben we er een aantal toegevoegd zodat je zelf de route kan aanpassen.
Vermijd de week voor Pasen: De watervallen zijn toeristisch en afhankelijk van de tijd in het jaar kan het druk zijn. Wij hadden een ongelukkige timing en waren in de semana santa bij de watervallen. In de week voor Pasen heeft heel Mexico vrij en trekken ze met de hele familie het land in. Het was ontzettend druk bij de watervallen en op de routes er naar toe.
Meer tips over fietsen in Mexico: in onze blog fietsen in Mexico vind je meer tips over fietsen in Mexico, prijzen van basisproducten en andere aanraders.

 

Meer fietsinspiratie

Twijfel je tussen Ecuador, Bolivia en Peru? Of ga je door alle drie de landen fietsen. Lees hier over Peru en Bolivia.

 

Fietsen in Peru

Ruta Huasteca

Fietsen in Bolivia

Ruta Huasteca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *