parallax background

Fietsen in Zuid-Noorwegen

cold winter weather
Overwinteren in Zweden
februari 12, 2021
wolverine tracks in the snow
Dørstokmilla
april 9, 2021
 

Fietsen in Zuid-Noorwegen

 

Besneeuwde bergen, het noorderlicht, glinsterende fjorden, Noorwegen spreekt tot de verbeelding van iedere avonturier. De mythische Noordkaap staat op het verlanglijstje van veel fietsers. Op onze roller ski’s was de Noordkaap een stap te ver dus we verkenden Zuid-Noorwegen. Eigenlijk maakt het niet veel uit waar je gaat fietsen in Noorwegen, het is overal prachtig. In het zuiden is vooral de regio Telemark ontzettend mooi. Het draagt de bijnaam 'klein Noorwegen'.

De munt

Noorwegen hanteert de Noorse Kroon. In 2021 was de wisselkoers €1 = 10,4 Noorse kroon.
Noorwegen is een rijk land dankzij de olie-industrie. Dat merk je onmiddellijk als je Noorwegen binnenkomt. Er rijden bijzonder veel luxe-auto’s rond, waarvan een groot deel elektrische auto’s.

wooden jetty in the mist
allemannsrett in Norway
 

Routes en wegen

Wij trokken van Kristiansand in het uiterste Zuiden naar Lillehammer en de Zweedse grens in het oosten. Er lagen geen bekende fietsroutes op onze route zodat we zelf de weg hebben uitgestippeld. Via Google Maps, Google Streetview en Komoot probeerden we steeds een zo rustig mogelijke route te volgen zonder onmogelijke beklimmingen. De bergen in Noorwegen zijn steil dus er zijn minder alternatieven dan in vlakkere landen. In de fjorden zijn de routes vaak vlak, maar van het ene naar het andere fjord zal je een steile helling over moeten.

Noorwegen kent geen fietscultuur zoals België en Nederland. In steden en dorpen zijn er weliswaar fietspaden, maar vaak slechts korte stukken. In de grotere steden investeert de overheid sterk in de fietsvoorzieningen met nieuwe, brede fietspaden. Eenmaal buiten de steden deel je de weg met de auto’s waarbij je regelmatig over drukkere wegen zal fietsen. Gelukkig zijn de Noorse chauffeurs erg respectvol en voorzichtig. Toch is het redelijk druk op alle wegen, zelfs op onverharde wegen. Even een rustig alternatief zoeken over een onverharde weg kan een grote uitdaging worden. De onverharde wegen zijn vaak nog steiler dan de geasfalteerde wegen. 2020 was wel een uitzonderlijk jaar door corona. Bijna alle Noren gingen dit jaar in eigen land op vakantie waardoor het bovennormaal druk was op de wegen.

Noorwegen heeft 10 nationale fietsroutes en een aantal regionale fietsroutes. Vooral in het zuiden van Noorwegen zijn er voldoende lange afstandsfietsroutes te vinden.
- Eurovelo 3 (de Pelgrimsroute) die van Santiago de Compostela tot Trondheim gaat. In Noorwegen gaat de route via de Noors/Zweedse grens in het zuidoosten, via Oslo en Lillehammer tot in Trondheim.
- Eurovelo 1/Eurovelo 12: beide fietsroutes volgen de kustlijn van Noorwegen. De EV12 volgt het zuidelijk deel, terwijl de EV1 het deel vanaf Bergen tot aan de Noordkaap gaat.
Op de volgende websites vind je alle fietsroutes, van internationaal tot regionaal: Waymarked cycling routes en Bicycle routes and tours

20190809-DSC_5628
Fietsen in Zuid-Noorwegen
 

Slapen

In Noorwegen en Zweden kennen ze het Allemannsretten: het betekent dat je de tent mag opzetten op openbare en privé grond onder bepaalde voorwaarden. Zo moet je minimaal 150 meter van huis blijven, mag je niet op gecultiveerde landbouwgrond staan en niet langer dan één nacht blijven. In werkelijkheid is het niet zo eenvoudig om een plek te vinden, het is bijna nergens vlak en de vlakke plaatsen zijn vaak dicht begroeid. Op de toegankelijke plaatsen staan meestal huizen. Wij sliepen regelmatig bij openbare zwemplaatsen en haventjes.

Noorwegen heeft een uitgebreid netwerk van hutten en shelters. In tegenstelling tot Zweden zijn de meeste hutten in Noorwegen betalend. Onderstaande websites en kaart geven een mooie overzicht van de hutten:
Google Maps kaart en Kaart Toerisme Noorwegen.
Deze blog beschrijft uitgebreid de Noorse hutten.

Klimaat

In het zuiden van Noorwegen zijn de dagen lang in de zomer en kort in de winter. Het blijft bijna tot 23u00 licht en om 4u00 komt de zon alweer op. 25 graden is een heel mooie zomerdag, maar aan de kust is het vaak koeler. Door de bergen is het weer erg wisselvallig in Noorwegen. Vooral het westen krijgt veel regen, terwijl het oosten iets stabieler is, zeker in de zomermaanden.

De beste app/website voor weer in Noorwegen is yr.no

 

Eten en drinken

De Noorse keuken is erg vergelijkbaar met de Nederlandse. Net zoals wij eten de Noren brood bij het ontbijt en de lunch. We waren aangenaam verrast toen we ontdekten dat de Noren geen zuurdesembrood verkiezen, maar het brood zoals we dat kennen in Nederland en België. Daarnaast is knäckebrød heel erg populair als vieruurtje of bij het ontbijt.

De goedkoopste supermarkten zijn Rema1000, Kiwi en Extra. Er is veel keuze, maar het is even een zoektocht om ingrediënten te vinden die niet te duur zijn. Wij aten regelmatig:
- pasta met room of pesto
- tortillas met bonen of linzen, of taco dinner kits. Dit is de typische vrijdagavondmaaltijd van de Noren.
- vegetarische curry met rijst of tortillas

Een vreemde specialiteit in Noorwegen is brunost. Het is een bruine kaas met een zoete karamelsmaak. Het is ontzettend populair in Noorwegen en te vinden als grote blok, smeerkaas of in een tube.

De Noren zeggen dat je al het stromende water, kan drinken. Het water van de meeste rivieren en meren is dus drinkbaar. Let wel op met bebouwing en landbouw stroomopwaarts van een rivier of een meer. Stilstaand water kan je beter vermijden omwille van algen en bacterieën. Langs de grotere wegen zijn vaak openbare toiletten waar je drinkwater kan vinden.

Wasbenzine is te vinden als Alkylatbenzin 4T en is te vinden in bouwmarken zoals Biltema. Een fles van 1 liter kost ongeveer 40 kronen wat een pak duurder is dan wasbenzine in Nederland. Gasblikjes zijn ook bij Biltema verkrijgbaar.


Gemiddelde prijzen van basisproducten

Noorwegen is een relatief duur land. In de supermarkt betaal je gemiddeld vijftig procent meer dan in Nederland en België. Vooral groenten en fruit is erg duur, terwijl andere producten soms vergelijkbaar zijn. Met wat zoekwerk is het mogelijk om betaalbare producten te vinden.

Een aantal basisproducten:
Brood: vanaf 8 kronen (€0,8)
1 kilo bananen: 18 kronen (€1,8)
1 liter melk: 15 kronen (€1,5)
400 gram kaas: 32 kronen (€3,2)
Potje pesto: 15 kronen (€1,5)

Wij sliepen iedere nacht in onze tent of bij gastvrije mensen thuis. Onze enige uitgave waren inkopen in de supermarkt. Wij waren 32 dagen in Noorwegen en gaven gemiddeld €8 per dag uit.

 

Goed om te weten

Gratis wifi bij Rema1000: Bij alle Rema1000 supermarkten is er gratis Wi-Fi.

Fietsen in Zuid-Noorwegen
 

Meer inspiratie

 

Fietsen in Denemarken

Fietsen in Zuid-Noorwegen

Vijf geheime kampeertips

Fietsen in Zuid-Noorwegen

3 Comments

 1. Leo sillekens schreef:

  Zo ondernemend, it’s a blessing

 2. Henk en Gina Wolters schreef:

  Goedemiddag,

  Mooi om wat achtergrond info te lezen over Zuid-Noorwegen.
  Wij zijn een senior echtpaar, die al jaren langere fietstochten ondernemen.
  Deze zomer gaan we met de nieuwe ferry van de Eemshaven naar Kristiansand en daana via Oslo naar Gothenburg.
  Twijfelen nog om dan via Denemarken te gaan of door via Kopenhagen of de oversteek bij Malmö te nemen en zo naar huis.
  Maar nemen wel atijd met een overnachting in hotel / pension o.i.d.
  Zijn er in Zuid-Noorwegen en West-Zweden ook ‘Zimmer frei’ te vinden?

  • WeLeaf schreef:

   He Henk en Gina,

   Sorry voor de late reactie op jullie vraag. Wat tof dat jullie naar Noorwegen gaan met de nieuwe ferryverbinding. Dat wordt een mooie tocht!
   Op jullie vraag kunnen we helaas geen goed antwoord geven. Wij slapen altijd in de tent.Op campings zijn er wel vaak Hytte (in Noorwegen) of Stuga (in Zweden) te huren. Dat zijn kleine huisjes met alle voorzieningen. Langs de kustroute zijn er veel campings en zal je wel altijd iets vinden. De ‘zimmer frei’ zoals in Duitsland zie je in Noorwegen en Zweden niet zo staan, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Wij zoeken er niet naar en weten dus niet zo goed hoe het aanbod hier is.

   Alvast heel veel plezier en succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg onze reis!

Onze nieuwste verhalen en avonturen wil je niet missen! Laat je email achter en ontvang 10 keer per jaar onze nieuwsbrief!

You don't want to miss our latest stories and adventures! Leave your email and you'll get our newsletter 10 times in a year!

 

Gelukt! Je krijgt binnenkort de eerste nieuwsbrief in jouw mail!