parallax background

Onze ultieme tip tegen loslopende honden

beroep waarbij je veel reist roadkill projects Adventure Scientists
Dode dieren tellen
juni 16, 2018
hiken in de colca canyon
Hiken in de Colca Canyon
juli 19, 2018
 

De nachtmerrie van een fietser

 

De vrees van iedere fietser en misschien wel de grootste ergernis op de fiets: loslopende honden. Omgekeerd hebben al die honden misschien een bloedhekel aan fietsers, want waarom zouden ze anders als een gek beginnen blaffen en ons aanvallen. Die draaiende benen en wielen werken als een rode lap op een stier, geen hond die eraan kan weerstaan. In Europa hebben we niet zoveel last van straathonden, maar in Azie en Zuid-Amerika is bijna iedere hond een straathond. Maar wat is de ultieme tip tegen loslopende honden?

Zo snel mogelijk wegfietsen?
Iedere fietser heeft zijn eigen techniek. Sommigen fietsers proberen zo snel mogelijk weg te fietsen in de hoop dat de hond niet kan volgen. Maar is dat wel een goed idee? De gemiddelde hond haalt een snelheid van 30 kilometer per uur en kan dat gedurende twintig kilometer volhouden. Over kortere afstand halen ze zelfs 50 kilometer per uur. Dus, uitgezonderd een moddervette bulldog of een chihuahua je achterna zit, heb je weinig kans om het te winnen op snelheid.

Een berg stenen meeslepen?
Een hele voorraad stenen zal ongetwijfeld helpen om een hond op afstand te houden. Maar wie wil er al dat gewicht dragen, en waar steek je de stenen zodat je er snel bij kan als een hond je aanvalt? In Zuid Amerika werden we meermaals aangevallen door drie honden tegelijk. Je zal aardig goed moeten mikken om ze allemaal uit het veld te slaan. Bespaar je het extra gewicht en kies voor een andere techniek.

Als een wildeman tekeer gaan?
Een andere optie is om hard te roepen, te zwaaien met je armen en de hond proberen weg te schoppen. Het zal zeker helpen bij een paar honden die verbijsterd zullen kijken naar die wildeman op de fiets. Maar de meeste honden zullen waarschijnlijk alleen maar wilder worden van die zwaaiende benen en armen. Je kan rekenen op een scheur in je broek en heel wat angstzweet. Wat ons betreft, is dit zeker niet de aan te raden methode. Maar wat is dan wel de ultieme tip?

 

Wees niet de prooi, maar de jager!
Roofdieren zoals wilde katten en wolven jagen hun prooi achterna. Ze matten de prooi af over een lange afstand en kiezen meestal voor kleine of zwakkere dieren. De aanval zal bijna altijd van achteren gebeuren, vanuit de achtervolging. Een wegrennend dier is de prooi voor een roofdier. En daar fietsen we dan langs een rustige boerderij als plots die grote hond uit de poort stormt. Onze natuurlijke reactie is vluchten en daarmee worden we de prooi. De hond ziet ons als gevaar dat hij weg moet jagen en zal ons achtervolgen en proberen te bijten in je benen, of in je fietstas als je geluk hebt.

Hier komt onze gouden tip: Vertraag en maak je groot! Als jij stilstaat, ben je plots groot en sterk ten opzichte van de hond. Er zijn geen bewegende benen en draaiende wielen die de hond gek maken, maar er staat een groot dier tegenover hem. Jij bent de baas, de jager! We zijn wel honderden keren aangevallen door honden op onze wereldreis. En iedere keer werkt onze techniek voortreffelijk. Volledig stoppen is vaak niet nodig. Vertragen en jezelf groot maken, zijn al voldoende om de hond de baas te zijn. Ze blaffen nog een keer of grommen teleurgesteld, maar druipen vervolgens af naar hun plek. Laat zien wie de baas is en je hebt nooit meer last van die vervelende, maar lieve honden!

Wat als je toch gebeten wordt?
Soms werkt zelfs de beste techniek of je hebt gewoon brute pech. Desondanks dat onze eigen techniek altijd werkt, werden we toch beiden gebeten door een hond. Bij Olivier gebeurde het op een bizarre manier toen we water vroegen bij een huis naast de weg. Toen Olivier de waterfles aan de vrouw gaf, sprong de hond achter de vrouw vandaan een greep Olivier's pols. Dat hadden we nog nooit gezien! Zoë was niet aan het opletten toen er een hond van links aangestormd kwam en in haar kuit beet. In beide gevallen was het een stevige bijt en was er wat bloed te zien. In dergelijk geval moet je zo snel mogelijk naar een ziekenhuis voor een rabies prik. Wij zijn ingeënt tegen rabies, maar dat wil niet zeggen dat je niet meer naar het ziekenhuis moet. De rabies inenting geeft je alleen wat meer tijd, maar je moet nog steeds één of twee extra prikken halen, afhankelijk van het beleid in het land. In ons geval gebeurde dit in Peru waar de inentingen gratis zijn en de wachttijden in de ziekenhuizen krijg je er gratis bij.

Wij reizen met de Globetrotter Verzekering van Allianz Global Assistance en hadden onmiddellijk contact met de noodcentrale. Dat gaf ons heel wat zekerheid want in de ziekenhuizen in Peru zeggen ze altijd iets anders. Omdat de prikken gratis zijn in Peru, was er geen sprake van terugbetaling, maar in andere landen kan dat ziekenhuisbezoek een aardige cent kosten zonder reisverzekering.

 

Meer inspiratie

Op zoek naar meer fietstips. Ontdek de beste fietsapps en reistips in Argentinië!

 

De beste fietsapps

Onze ultieme tip tegen loslopende honden

De Argentijnse cultuur

Onze ultieme tip tegen loslopende honden

7 Comments

 1. Kees Vonk schreef:

  Al eens gehoord van de Dazzer, veel gebruikt in Afrika en elders, werkt zeer goed!

  • WeLeaf schreef:

   Een dazer kennen we inderdaad, maar hebben we nooit geprobeerd. We hebben wel verhalen gelezen van fietsers die het gebruiken en er positief over zijn. Zolang onze methode werkt, houden we het hierbij 🙂

 2. Lucienne schreef:

  Zo’n Dazzer werktte ook voor mij prima in Roemenië en mijn reisgenoot zwoer bij een goedgerichtte stevige kneep in zijn drinkbus.

  • WeLeaf schreef:

   hahaha ja, een drinkbus werkt ook uitstekend, maar hier in Zuid Amerika is ons drinkwater soms toch wat te kostbaar om er al de honden mee te verjagen 🙂

 3. […] daar van minstens de helft ons achterna komt. Bovenal blijft het oppassen geblazen. Hopelijk werkt onze ultieme tip tegen loslopende honden. 6. Modderpoel Met de fiets door klevende modder ploegen gebeurt ons niet vaak, maar als het ons […]

 4. Vincent schreef:

  Wij hebben hier ook lange tijd mee gevochten. We hebben een goede oplossing gevonden. We hebben een stuk buitenkabel (75 cm) met een knopje in ons stuur zitten. Bij agressieve honden hoeven trekken we deze met een touwtje uit ons stuur en zwiepen even. De honden haken dan af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *