parallax background

Hiken in de Colca Canyon

de ultieme tip tegen loslopende straathonden
Onze ultieme tip tegen loslopende honden
juni 26, 2018
maras inca site tijdens een rondreis in zuid peru
Moeder gans
juli 20, 2018
 

Een driedaagse hike in de diepste Canyon ter wereld

 

De Colca Canyon is onderdeel van iedere rondreis in het zuiden van Peru. En terecht! De diepste canyon ter wereld heeft waanzinnige uitzichten met kaarsrechte wanden, groene dorpjes en rotsformaties in alle kleuren, terwijl de machtige condors gracieus boven de kloof cirkelen. Hiken in de Colca canyon zonder gids of een tour is makkelijk te doen. Bovendien is de vrijheid om je eigen tempo en programma te bepalen een absolute meerwaarde. De enige voorwaarde is een goede conditie. Wij wandelden drie dagen in de Colca canyon en helpen jullie graag op weg om deze prachtige hike te doen als je naar Peru gaat.

 
Hiken in de Colca Canyon
 

Wandelroute in de Colca Canyon

Cabanaconde is de startplaats voor alle wandelingen in de Colca Canyon. Van hieruit kan je één of- meerdaagse wandelingen maken, al is minimum drie dagen aan te raden om te genieten van de prachtige natuur. Wij wandelden de drie daagse hike Cabanaconde - San Juan de Chucho - Llahuar - Cabanaconde. Een circuit van 33 kilometer met 2.300 hoogtemeters te klimmen.

Dag 1: Cabanaconde tot San Juan de Chucho | 4 uur | 9 kilometer Vanuit Cabanaconde daal je meer dan duizend meter af naar de bodem van de canyon waar een groenblauwe rivier stroomt. Het is een intensieve wandeling voor de knieen met de brandende zon vol op het gezicht. Van bovenaf zie je het kronkelende bergpad diep naar beneden dalen. De beloning is groot als je uiteindelijk in San Juan de Chucho aankomt. Het is een verzameling van kleine guesthouses in een groene oase waar alleen het geluid van de wilde rivier en de kwetterende vogels weerklinkt.

Dag 2: San Juan de Chucho tot Llahuar | 11 kilometer | 5 uur Op de tweede dag klim je langs groene velden en aangelegde waterkanaaltjes uit de groene oase. Je passeert twee kleine dorpen en klimt steeds hoger de kloof in naar 2.800 meter. Daarna daal je terug af naar de rivier en komt uiteindelijk in Llahuar aan waar natuurlijke hot springs wachten om de spieren te belonen.

Dag 3: Llahuar tot Cabanaconde | 11,5 kilometer | 5 uur De laatste etappe is de zwaarste want je klimt de canyon uit en moet bijna 1.500 meter stijgen. De route is bijzonder mooi en de schoonheid van de canyon blijft verbazen met iedere meter die je stijgt. Het is een pittige klim waarbij je boven 3.000 meter de hoogte zal voelen. Het zijn echter de laatste loodjes van de prachtige hike.

De wandeling is ook in de andere richting mogelijk, al raden wij onze route aan. De hot springs zijn een mooie beloning op de tweede dag, en de klim naar Cabanaconde is minder zwaar vanuit Llahuar. Op onderstaande kaart staat de route en alle nuttige informatie.

 
 

Slapen en eten

In bijna alle dorpjes zijn kleine guesthouses om te verblijven en ze zijn spotgoedkoop. Reserveren is niet nodig want zelfs in het hoogseizoen is er overal plaats. In San Juan de Chucho sliepen we in Posada Gloria (10 soles | €2,50 pp), terwijl we in Llahuar kozen voor Casa de Virginia (15 soles | €4 pp, inclusief hot springs). Deze is absoluut aan te raden ten opzichte van de toeristische en drukke Llahuar Lodge. Een andere optie is je eigen tent meenemen. De meeste guesthouses hebben een mooie tuin waar je voor een paar soles de tent mag opzetten. Daarnaast zijn er talrijke prachtige wildkampeerplaatsen in de hele canyon met de mooiste uitzichten.

In de guesthouses kan je ontbijt, lunch en avondeten krijgen. Ontbijt kost 8 soles (€2) en zijn vaak pannenkoeken, terwijl een lunch of avondeten 10 soles (€2,5) kost. Hiervoor krijg je een bord soep, een hoofdgerecht en een kop thee. In de guesthouses is soms (oud) brood te verkrijgen en wat snacks en frisdrank. Het water uit de kraan en de rivieren is niet drinkbaar, maar er is overal water te koop. Wij hadden onze Care Plus waterfilter bij en hadden zo altijd gezuiverd drinkwater van iedere kraan.

 
Hiken in de Colca Canyon
 

Weer

In Peru is er een regenseizoen in de zomer (december tot februari). Het regent dan heel veel met gevaren op modderstromen en vallende rotsblokken in de canyon. In de Peruaanse winter daarentegen is het klimaat ideaal. Overdag is het heerlijk warm, en zelfs heet in de zon. In de avond koelt het sterk af en heb je een trui en jas nodig. En er zijn nauwelijks muggen in deze periode!


Vervoer

Arequipa is de uitvalsbasis voor de Colca Canyon, al is het een lange busrit. De goedkoopste optie is de lokale bus die vanuit de busterminal in Arequipa vertrekt. De bus rijdt rechtstreeks naar Cabanaconde en doet er, afhankelijk van het verkeer vijf tot zes uur over. Onderweg klim je over een pas van bijna 5.000 meter en zal je de hoogte voelen in je hoofd. Deze bus kost 17 soles (€4,5) en er zijn drie maatschappijen die de verbinding aanbieden: Milagros, Reyna en Andalucia. Je kunt je ticket gewoon bij aankomst in de terminal kopen. Op de laatste wandeldag moet je voor 14 uur terug in Cabanaconde zijn want dan vertrekt de laatste bus terug naar Arequipa. Deze bus is erg populair dus hoe eerder je in Cabanaconde bent, hoe groter de kans dat er nog tickets zijn.

Vanuit Cuzco bestaat er een toeristische bus die rechtstreeks naar Cabanaconde rijdt. Deze kost zo'n €45 pp, maar levert wel heel wat tijdswinst op. Deze rijdt echter niet iedere dag en moet vooraf vastgelegd worden.

Hiken in de Colca Canyon
 

Op zoek naar meer wandelinspiratie

Ontdek hier de prachtige vierdaagse hike in El Chalten!

 

De mooiste wandelingen in Ushuaia

Hiken in de Colca Canyon

Mooiste hike van Argentinië

Hiken in de Colca Canyon

1 Comment

  1. Jebbien schreef:

    Die hot springs lijken me heerlijk na zn dag wandelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *