parallax background

Ieder zijn eigen weg

Mother and son playing traditional game in Cape Verde
Bezienswaardigheden Kaapverdië
maart 17, 2017
Sailing on rough sea
De emmer is gevuld
april 5, 2017
 

Even uit elkaar

 

"It is a too big risk for us" zijn de pijnlijke woorden van Dieter en Margrit als Olivier vertelt dat hij toch wil oversteken naar Brazilië. In Kaapverdië had hij, na alle zeezieke tochten, aangekondigd af te stappen en te vliegen naar de overkant. De rustige overtocht naar Gambia bracht de droom terug in zijn hoofd, maar dat beslis je niet alleen. Dieter en Margrit vinden het risico te groot, begrijpelijk want een kans op drie weken met zieke crew maakt de overtocht voor iedereen loodzwaar. Olivier stapt af, en Zoë, die gaat ervoor!

We gaan even uit elkaar, reizend, wel te verstaan. Zoë maakt haar droom waar en zeilt alleen naar de overkant. Zonder haar maatje wordt het een lange tocht, want tegen wie stort ze nu haar hart? Maar eenmaal aan de overkant zal ze voor altijd kunnen zeggen "ik ben naar de overkant gezeild!". Een unieke ervaring. Olivier trekt naar Senegal en vliegt twee weken later naar de overkant. Vliegen deden we liever niet, maar het is een bewuste keuze. De zeeziekte neemt al de reishonger weg. De droom om naar de overkant te zeilen, weegt niet op tegen het verlies van de reishonger. Hij gooit deze droom over boord en neemt vrede met twee weken extra Afrika en een nieuw land op zijn wereldkaart.

"Ik ben trots op Olivier. Meer dan tien dagen zeeziek, zonder een kant op te kunnen, dat is ongezond en behoorlijk overbodig. Ik sta 100% achter zijn keuze en ben trots dat we elkaars keuzes kunnen respecteren en aanmoedigen."

Op 31 maart stapt Olivier van de boot en reist naar Senegal. Op 4 april vertrekt Zoë voor de grote oversteek. Tussen 31 maart en 4 april mag Olivier niet meer aan boord zijn zodat de rest zich rustig voorbereiden kan. Uitzwaaien kan dus helaas niet. De oversteek duurt ongeveer 18 dagen en tegen die tijd wacht Olivier in Brazilië. Waarschijnlijk Recife, maar de wind bepaalt de eindhalte.

"Als ik denk aan het zeilen en de zeeziekte, vind ik het zo knap dat Zoë het wel gaat doen! Ik gun het haar van harte en hoop dat ze, ook zonder mij, een onvergetelijke ervaring heeft.

Samen uit, samen thuis, zal je misschien denken. Wij vinden het zelf belangrijk dat ieder zijn eigen keuze kan maken en doet wat zijn hart zegt. Natuurlijk houd je rekening met elkaar, maar ook door elkaars keuzes te respecteren. Daar hebben we het vòòr de reis uitgebreid over gehad. Ook al gaat het perfect tussen ons, blijft het altijd fris om af en toe iets anders te doen. Dit is nu ons 'normale' leven dus eigenlijk gaan we ieder even op vakantie. Toch is dit, ook voor ons, een bijzondere plek om de eigen weg te gaan. Het liefst van al zeilen we samen over de oceaan. Twee tot drie weken lang is contact nauwelijks mogelijk, een ander uiterste naar zes maanden samen, 24 uur per dag. Een ding is zeker, we kijken nu al uit naar dat moment, als Jatinga aankomt aan de overkant en we elkaar weerzien!

Wat vind jij van onze tijdelijke reisscheiding?

15 Comments

 1. Danielle Jaspers schreef:

  Wel spannend jullie verhaal.
  Goed opgelost en tegelijkertijd moedig van beiden om even elk alleen verder te gaan. Jammer natuurlijk dat zeeziekte zo ingrijpend kan zijn dat verder reizen risicovol is. Maar ik snap als dit Zoë haar droom is dat ze die graag waar maakt. Geniet van jullie avontuur en het weerzien is straks ongetwijfeld fantastisch ! Grt

 2. Elisabeth schreef:

  Nou daar twijfel ik geen moment over fantastisch dat jullie dit zo doen, groot gelijk zo houd je het ook het langst vol, blijft de zin erin blijf je open staan voor elkaar. Ik bewonder jullie echt en inderdaad hoe heerlijk om elkaar straks weer in de armen te sluiten en elkaar jouw verhaal te vertellen. We kennen elkaar niet maar ben echt SUPER TROTS op jullie echt waar. Mijn overleden schoonzusje zei altijd “denkend aan elkaar steunen we elkaar” Vaya con Dios. Dikke kus voor jullie alle twee en behouden reis!!

 3. Lori schreef:

  Zeeziekte is een killer…het liefst spring je overboord. Ik denk dat dit de meest verstandige keus is die je kan maken. Alleen de 4 dagen voorbereiden snap ik niet helemaal, wel dat uitzwaaien zwaar is voor diegene die achter blijft. Succes beide. Ik hoop dat de zeeziekte je bespaard blijft Zoe.

 4. Simon Massa schreef:

  Jammer dat jullie nu even apart moeten reizen, maar gezondheid komt op de eerste plaats!

 5. Tineke schreef:

  Respect voor jullie besluit!
  Respect voor Dieter en Margit om dit aan te geven. Respect omdat jullie er voor kiezen om tijdelijk afzonderlijk van elkaar op het volgende doel; de andere kant van de grote onstuimige plas, te gaan. Dapper van beide!
  Geniet van je belevenissen en van je eigen kracht en invitiviteit! Van deze dubbele ervaringen kun je straks weer samen profiteren. Wat zullen jullie elkaar straks veel te vertellen hebben!
  Goede reis!

 6. Koen schreef:

  Oh wat een moeilijke, maar zeker dappere stap is dit. Dat jullie – in je eentje reizend – je mannetje wel staan, twijfel ik geen seconde aan. Spannende en ook te gekke tijden voor de boeg lijkt me (letterlijk :’) ). Houd je taai, houd vol en geniet! Elkaar daarna weerzien in Brazilië zal des te mooier zijn <3
  Behouden vlucht en vaart!

 7. Jeske schreef:

  Knap guys! Jullie zijn toppers!! 🙂

 8. Ellen schreef:

  Hoi. Fijn dit internet en teken van leven voor de radiostilte die komen gaat. Ik zal jullie zeilreis waar mogelijk af en toe posten op FB. Wat betreft het alleen reizen: uiteindelijk leeft ieder zijn leven alleen, omringd door vele mensen in het leven maar altijd uit keuzes die je zelf maakt. Prima als jullie deze respectvolle keuze uitvoeren. Met veel mooie ervaringen en inzichten komen jullie verder in de reis en het leven! Veel geluk!
  Liefs Ellen

 9. Jebbien schreef:

  Vanuit Marokko wensen Y en ik jullie alvast een goed vervolg van jullie reis! Erg fijn om te horen dat jullie vrede hebben met de keuze en dit elkaar ook gunnen. Lieve Zoe heel veel succes op die grote blauw oceaan. Ik zou het je echt niet nadoen. Ben erg blij dat je droom nu echt uit komt. Olievier, heel veel plezier in Senegal! Ga lekker op avontuur zodat jullie na de overtocht weer de oren van elkaar hoofd kan praten!! Liefs

 10. Mia schreef:

  Wat ik vind van jullie reisscheiding ? Op die vraag heb ik niet lang moeten nadenken, heb me ingebeeld dat mijn man en ik in dezelfde situatie zaten. Wel …elkaars beslissing respecteren is het mooiste geschenk dat je elkaar kan geven. Het afscheid nemen zal pijn doen maar het wederzien holala…en och het zijn toch maar enkele weken he !! Kop op, en geniet van jullie ( tijdelijk ) singel zijn.

 11. Nathalie 't Jampens schreef:

  Wel super dat jullie het op die manier kunnen oplossen met respect voor ieders keuze en droom. Jammer dat de gezondheid /zeeziekte jouw droom even dwarsboomt, Olivier, maar respect dat je Zoë haar droom laat realiseren ! Echte liefde heet dit… Ik duim super hard dat alles goed afloopt en Zoë zonder zeeziekte of andere problemen aan de overkant geraakt. Het wordt ongetwijfeld een blij weerzien 🙂
  Goede reis verder aan beiden ! Nathalie

 12. Mia schreef:

  Krijg kippevel als ik denk aan jullie afscheid, Ik zie Olivier met gebogen hoofd van de boot stappen en Zoe valt al wenend in de armen van haar pleegouders. Heb inderdaad veel films gezien maar toch …..Heb jij een schouder om op te leunen Olivier ? of sta je daar alleen te koekeloeren ? Ik hoop van niet ! En wat ga je in Senegal doen ? Jongens, jongens jullie maken het spannend

 13. Reina en Willem schreef:

  Wat een zure maar toch ook goeie beslissing. Wij vinden het dapper. Dapper van Olivier om z’n plan om te gooien en een ander plan te trekken. Dapper van Zoë om haar droom waar te maken. Dapper van de Jatinga schipper en first mate om duidelijk te zijn en de verantwoordelijkheid voor iedereen aan boord serieus te nemen. Voorwaarts en geniet van jullie avontuur!

 14. WeLeaf schreef:

  Wat een lieve reacties allemaal! We zijn blij dat jullie onze keuze begrijpen. De komende weken wordt voor beide een bijzonder avontuur en we kijken enorm uit naar het moment in Brazilië als Jatinga de haven binnenvaart! Tot snel!

 15. Suzanne schreef:

  Ten eerste, gaaaf dat jullie een boot gevonden hebben!! En Jeetje! Zo lang zeeziek. Dat hoor je niet vaak! Ik vind het supertje tof dat jij er wel voor gaat Zoe! En dat jullie achter elkaars keuze staan!
  Goed dat er een tussen stop is zodat er een aan wal kan 🙂 Succes met de voorbereidingen! En een behouden vaart!
  Suzanne, de Oceanpreneur 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *