parallax background

Bezienswaardigheden Kaapverdië

Hiker walking on a trail in Sao Antao
Wandelen in Santo Antao
maart 7, 2017
Climbing in the mast of a sailing boat
Ieder zijn eigen weg
maart 26, 2017
 

Highlights Kaapverdië

 

De Kaapverdische eilanden horen officieel bij Afrika. Het is een van de armere landen van Afrika, maar maakt de laatste jaren een sterke positieve groei door. Sinds 2008 is het gekwalificeerd als een middel inkomen land en scoort het op het gebied van welvaart gelijk aan landen zoals Bolivia, Zuid Afrika en Marokko. Al lijkt de welvaart sterk verdeeld tussen de steden en het platteland. Steden zoals Mindelo zijn rijker, terwijl de mensen op het platteland zonder enige voorzieningen wonen.

Kaapverdië bestaat uit een archipel van twaalf eilanden die in een maanvorm ten westen van Senegal liggen. Er wonen zo'n 550.000 inwoners waardoor je nergens het gevoel hebt dat het druk is. Het is pas sinds 1975 onafhankelijk na een afscheiding van Portugal. De nationale taal is bijgevolg Portugees en een verbastering daarvan heet Crioulo. Toch spreken veel mensen een aardig woordje Frans waardoor Kaapverdië veel Franse toeristen lokt. Overal op de eilanden voelt het ontzettend veilig en zijn alle mensen bijzonder vriendelijk. Kaapverdië, zeker het bezoeken waard, al zijn twee weken wel genoeg. Lees hier ons reisverhaal over Kaapverdië.
San Antaõ

San Antaõ is het mooiste eiland van de twaalf. Door de gunstige ligging is het noord oost gedeelte volledig groen en bloeit het lokale leven er volop. Het is een wandelparadijs, er zijn pittoreske vissersdorpjes en de mensen zijn bijzonder vriendelijk. De valleien Ribeira Grande en Ribeira de Paul zijn een must see. Ponto do Novo en Ribeira Grande zijn zeker de moeite waard en een bezoekje aan de Cova de Paul mag je eveneens niet missen. Lees hier de hoogtepunten van Sao Antao.


Traditional houses on Sao Antao
Bezienswaardigheden KaapverdiëMindelo

Mindelo is de belangrijkste stad op Sao Vicente. Het is de meest westerse stad van alle eilanden met tal van Portugese invloeden. De haven is een populaire tussenstop voor zeilboten die de oceaan oversteken. Er zijn een aantal mooie stranden en de vismarkt is zeker de moeite waard.
Carnaval

In Februari is het carnaval op alle eilanden. De vier dagen voor aswoensdag zijn het hoogtepunt met allerlei parades en veel muziek, maar ook de rest van de maand valt er wat te zien. In Mindelo is het carnaval het grootst, maar ook op Sal en Santiago is er groot feest.

Bezienswaardigheden Kaapverdië
Bezienswaardigheden KaapverdiëLokaal eten

De meeste eilanden zijn droog zodat landbouw moeilijk is. De voornaamste groenten en fruit zijn aardappelen, bonen, kool en bananen. Veel gerechten zijn met rijst en bonen, heel vaak aangevuld met heerlijke vis. Het nationale gerecht is Cachupa, een maisgerecht met verschillende soorten bonen. In de kleine winkeltjes verkopen ze vaak heerlijke cake en andere lekkere zoetigheden. Op San Antao verbouwen ze veel suikerriet, dat ondere andere gebruikt wordt om Groqe van te maken, een soort speciale rum.

Hiken

De Kaapverdische eilanden zijn bijzonder geschikt om te wandelen. Met name Santo Antao, Fogo en Santiago doen het wandelhart sneller kloppen. Op al de eilanden kan het hoogste punt beklommen worden met de vulkaan Fogo als hoogste top (2829 meter). Er zijn speciale wandelkaarten van al de eilanden en overal zijn wandelpaden aangelegd. Verdwalen is lastig en zelfs in de kleinste dorpjes is water en eten te vinden. Warme kleren zijn niet nodig zodat je met een lichte backpack erg ver komt. Lees hier meer over wandelen in Santo Antao

Ritjes in een aluguer

De aluguers zijn de lokale minibusjes. Ze zijn spotgoedkoop, altijd propvol gevuld en er klinkt steeds swingende Kaapverdische of Angolese muziek. Het is de beste manier om de omgeving te zien en onderdeel te zijn van de lokale cultuur. Bovendien zijn de afstanden op de eilanden erg kort zodat een ritje nooit vermoeiend is. Alleen op zondag rijden ze bijna niet.

Bezienswaardigheden Kaapverdië
Bezienswaardigheden Kaapverdië

1 Comment

  1. Ellen schreef:

    Een mooie beschrijving van Kaapverdië die zo de reisgids in kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *