parallax background

Fietsen in Bolivia

poseren voor boomstammen
Waardering voor eigen land
november 30, 2018
Fernando Mojik profile picture
Fernando Mojik
december 21, 2018
 

Fietsen in Bolivia

 

Vraag een fietser welk land in Zuid-Amerika het mooiste was om te fietsen en velen zullen Bolivia in de top drie zetten. Bolivia heeft namelijk alles, van tropisch regenwoud tot pieken boven 6.000 meter, die vaak slechts een lange afdeling van elkaar gescheiden zijn. Bolivia heeft prachtige onverharde routes, maar ook steeds meer mooie asfaltwegen. De economie in Bolivia groeit het sterkst in Zuid-Amerika dankzij de vele investeringen van buitenlandse mijn- en oliebedrijven. Er wordt op grote schaal infrastructuur aangelegd, wat helaas veel nadelen heeft voor de prachtige natuur in Bolivia.
In het tropische Santa Cruz vind je een warme Boliviaanse cultuur met vele invloeden uit Brazilië. Het eten is heerlijk, het is heet en het leven speelt zich buiten af. Op de hoogvlaktes bloeit de traditionele cultuur met vrouwen in prachtige bolhoeden en grote rokken. De lama’s struinen door het landschap met witte pieken aan de horizon. Bolivia heeft bijna alles, alleen de zee ontbreekt want die zijn je jaren geleden kwijtgeraakt in een conflict met Chili.

Fietsen in Bolivia
Fietsen in Bolivia
 

Onze route

Wij fietsten zo.n 2.000 kilometer in Bolivia, van het tropische oosten naar de westelijke hoogvlaktes. Het hoogtepunt was ongetwijfeld fietsen op de zoutvlakte van Uyuni.
Deel 1 - Villamontes tot Santa Cruz: relatief rustige wegen, uitgezonderd rond Santa Cruz. Asfalt. Weinig hoogtemeters
Deel 2 - Santa Cruz tot Sucre: rustige wegen, veel klimmen, wegconstructie op grote delen
Deel 3 - Sucre tot Potosi: drukke wegen, asfalt, veel hoogtemeters
Deel 4 - Potosi tot Uyuni: rustig, asfalt, veel hoogtemeters
Deel 5 - Salar de Uyuni: geen verkeer, vlak, zout
Deel 6 - Uyuni - La Paz: rustig, uitgezonderd in de buurt van La Paz, asfalt
Deel 7 - La Paz - Titicaca: relatief rustig, asfalt, weinig hoogtemeters

 
 

Slapen

In bijna ieder dorp zijn er hostals, hotels of hospedajes te vinden. De goedkoopste kamers vind je al vanaf 25 Bolivianos (€3). In de meer toeristische steden zoals Potosi en Uyuni zijn de kamers iets duurder, al vind je nog steeds kamers vanaf 35 Bolivianos (€4,5). In het warme oosten ben je blij met koud water, terwijl je op 4.000 meter in Potosi, Uyuni en Sucre moet hopen dat ze warm water hebben. Verwarming kennen ze niet in de hostels zodat het altijd ijskoud is in de kamers, vaak zelfs kouder dan buiten. Wij zaten vaak in een kamer met alle warme kleren aan omdat de thermometer niet meer dan 7 graden aangaf. Soms vind je een hostel met ontbijt, al stelt dit weinig voor in Bolivia.

Kamperen is makkelijk en veilig. Met iOverlander vind je snel heel wat goede plekken, maar ook zelf kom je heel wat tegen. Boven 3.000 meter is het 's nachts wat frisser en boven 4.000 meter kan het ijskoud zijn. Op de zoutvlaktes van Uyuni kan je zonder problemen overal je tent neerzetten, een onwaarschijnlijke ervaring.

Het warmshower netwerk in Bolivia is niet heel groot. In de grote steden zijn er weliswaar een paar warmshowers, maar in de rest van het land is het heel beperkt. Er is een bekende Casa de Ciclista in La Paz. Het adres kan je alleen krijgen door een berichtje naar de eigenaar te sturen. In de kleine dorpjes kan je altijd aankloppen bij een Puesto de Salad, de municipalidad of de politie. Vaak hebben ze een klein kamertje beschikbaar om je slaapmatje neer te leggen. Bomberos daarentegen lijken nauwelijks te bestaan in Bolivia.

Klimaat

De wintermaanden, mei tot oktober, zijn normaal de droge maanden in Bolivia, maar in de bergen is het weer onvoorspelbaar. In de regenmaanden, december tot en maart, kan het heel veel regenen waardoor de onverharde routes onbegaanbaar zijn, met zelfs enorme overstromingen in de regio rond Santa Cruz. Tijdens deze periode staan grote delen van de zoutvlaktes ook onder water. Dat zorgt voor prachtige spiegeleffecten, maar ook voor natte voeten en fietsen.

Fietsen in Bolivia
Fietsen in Bolivia
 

Eten en drinken

Het is bijna niet mogelijk om zelf te koken voor de prijs van een almuerzo (lunch) of cena (avondeten). Je vindt in Bolivia een almuerzo vanaf 9 Bolivianos in de markthallen. In de kleine restaurantjes is de prijs net iets hoger, maar ook daar eet je vanaf 10 Bolivianos. Je krijgt overal soep en een hoofdgerecht, inclusief een drankje of een dessert. Als hoofdgerecht is er keuze tussen drie of vier gerechten, bijna altijd met rijst of pasta. Rond Santa Cruz zijn de traditionele gerecht vaak met kaas en maniok, terwijl in de Andes alles kip en rijst lijkt te zijn.

Kook je liever zelf? Zelfs in de kleinste dorpjes is er altijd een klein winkeltje te vinden met de basisproducten. Verse groenten zijn soms wat lastiger te vinden in de kleinste dorpjes, al hebben ze vaak een wortel en een ui.

Veel websites raden af om het water in Bolivia uit de kraan te drinken omwille van de vele, vervuilende mijnen. Wij hebben het water altijd uit de kraan gedronken en nooit problemen gehad. We hebben een Care-Plus waterfilter, maar die hebben we in Bolivia niet gebruikt.


Gemiddelde prijzen van basisproducten

Bolivia is heel goedkoop om te reizen. De nationale munt is de Bolivianos. Eén euro is ongeveer gelijk aan 8 Bolivianos (in 2018). Hierbij een paar voorbeelden van basisproducten in Bolivia.

Nacht slapen in hostal: 30 Bolivianos per kamer (€4)
Brood: 3 tot 4 broodjes voor 1 Boliviano (€0,15)
Bananen: 4 a 5 bananen voor 3 Bolivianos (€0,4)
Melk: 5 Boliviano voor 1 liter (€0,6)
Lunch of avondeten: 10 Bolivianos (€ 1,4)
100 gram kaas: 3 Bolivianos (€0,4)
3 eieren: 2 Bolivianos (€0,25)

Fietsen in Bolivia
Fietsen in Bolivia
 

Opletten voor?

Witte doeken. Op zoek naar brood in Bolivia? Let dan goed op de witte doeken die overal buiten hangen want dit betekent dat ze brood verkopen. Meestal hangen de doeken ’s ochtends en aan het eind van de middag buiten want twee keer per dag kan je vers brood krijgen. Eenmaal je weet waar je op moet letten, zie je ze overal.

Teleferico in La Paz. Als je La Paz nadert, fiets je over de altiplano terwijl de stad zelf in een diepe kom ligt. Het zijn steile, smalle straatjes om in het centrum te raken met verschrikkelijk veel verkeer. Gelukkig is er een makkelijkere oplossing, de kabelbaan. De metro in La Paz zweeft door de lucht in de vorm van grote gondelliften, de teleferico. Een ritje kost amper 3 Bolivianos en voor de fiets betaal je 3 Bolivianos extra. Wij stapten in met de volgepakte fietsen en zo ben je tien minuten later in het centrum van de stad.

Fietsen in Bolivia
 

Meer fietsinspiratie

Op zoek naar meer fietsinspiratie? Misschien is de koffieroute in Colombia, of de autoluwe fietsroute in Peru wel iets voor jou!

 

De autoluwe fietsroute in Peru

Fietsen in Bolivia

De koffieroute in Colombia

Fietsen in Bolivia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *