parallax background

De Alternatieve Appalachian Trail

Jager-Verzamelaars
april 28, 2020
sleeping in the snow, camp in extreme cold
Comfortabel slapen in extreme koude
mei 4, 2020
 

De Alternatieve Appalachian Trail

 

De Appalachen is een middelgebergte in het oosten van de Verenigde Staten. Over de volledige lengte van het gebergte strekt zich een van de bekendste lange afstandswandelingen ter wereld uit, de Appalachian Trail. De volledige trail wandelen is een enorme uitdaging die vier tot zes maanden duurt om de 3.500 kilometer af te leggen. Wie zes maanden wandelen niet ziet zitten, of gewoon zin heeft in een andere uitdaging, bestaat er de Alternatieve Appalachian Trail (AAT), een triathlon van wandelen, fietsen en kanovaren. Het is een ultieme combinatie van natuur en cultuur, dwars door de oostelijke staten van de VS. De Appalachian Trail brengt je ver weg van de bewoonde wereld, midden in de groene natuur. De fiets brengt je terug tussen de mensen en is de perfecte manier om de cultuur op te snuiven in de glooiende landschappen van Pennsylvania en New York. De apotheose is de Northern Forest Canoe Trail over oude handelswegen gebruikt door de inheemse volken. Je zal Amerika zien op een manier die niet veel mensen hebben gezien en als je uiteindelijk aankomt in Fort Kent, in het noordelijkste puntje van Maine, ben je in topconditie, zowel fysiek als mentaal. Klaar voor het avontuur?

De Alternatieve Appalachian Trail is een avontuur met drie grote bouwstenen. Je kan die bouwstenen naar eigen wens invullen en aanpassen. Zo wandelden wij 1.000 kilometer en fietsten we 1.200 kilometer, maar je kan hier makkelijk mee spelen. Op de Alternatieve Appalachian Trail voltooi je de volledige Northern Forest Canoe Trail. Het is mogelijk om de kanotocht op een ander startpunt te beginnen, maar we raden aan vanaf het startpunt in Old Forge te starten. Het eerste deel is een van mooiste onderdelen van de hele tocht.

De Alternatieve Appalachian Trail
De Alternatieve Appalachian Trail
 

Een triatlon door de Appalachen

Deel 1: Hiken, de Appalachian Trail, 1.000 kilometer
Het avontuur start bij het startpunt van de Appalachian Trail, Springer Mountain. Het is de officiële start van de volledige Appalachian Trail waar jaarlijks meer dan 3.000 hikers starten aan hun thru-hike. Het zuidelijk deel van de Appalachian Trail is bergachtig en pittig. Vanaf de eerste dag wandel je over het smalle paadje van bergtop naar bergtop. Je spieren zullen getest worden, evenals je mentale weerbaarheid. Na een tiental dagen krijg je wandelbenen en wordt 20 kilometer per dag een normale dagafstand. Als je de trail 1.000 kilometer volgt, eindig je Paerisburg, Virginia. Hier vind je alle informatie voor de Appalachian Trail in de zomer.

Deel 2: Fietsen, Virginia tot New York, 1.200 kilometer
Met een afgetraind lichaam en stevige wandelbenen spring je in Virginia op de fiets. Wie dacht dat de wandeling een goede training is voor het fietsen, komt bedrogen uit. Je begint onmiddellijk met de Blue Ridge Parkway en de Skyline Drive met lange en pittige klimmen. De benen zullen pijn doen en de bilspieren zijn een zadel niet meer gewoon. Na het Shenandoah National Park worden de heuvels minder hoog, maar krijg je een golvend landschap met oneindige kleine heuveltjes. Je fietst door het industriële landschap van kleine landbouwbedrijven en rode boerderijen. De staten Pennsylvania en New York voelen wat meer Europees en je zal regelmatig Amish en Mennonieten op de weg zien op weg naar Old Forge.

Deel 3: Kano, de Northern Forest Canoe Trail, 1.200 kilometer
Old Forge is het startpunt van de Northern Forest Canoe Trail, een 1.200 kilometer lange kanotocht, ooit de handelswegen van de inheemse volkeren. Het is de langste in kaart gebracht kanotocht in de VS en een unieke mix van cultuur en natuur. Het is ook een van de zwaarste kanotochten ter wereld door 250 kilometer stroomopwaartse rivieren en bijna 150 kilometer aan portages. Maar maak je geen zorgen, na het fietsen en wandelen, is het kanovaren ontspannen en genieten. Fysiek ben je in topvorm en mentaal heb je intussen voldoende zware momenten gehad om de trail te overwinnen. Onderweg vaar je langs Mount Katahdin, het officiële eindpunt van de Appalachian Trail, maar het einde van de kanotocht en de Alternatieve Appalachian Trail ligt in Fort Kent in het noorden van de staat Maine.

 
 

Kilometers en tijd

De AAT heeft geen exacte afstand omdat er zoveel verschillende opties zijn met het fietsen. Wij legden de volgende afstanden af:
- Wandelen: 1039 kilometer, 46 dagen. Gemiddeld meer dan 25 kilometer per dag. Dat zijn zware en lange wandeldagen.
- Fietsen: 1170 kilometer, 11 dagen. Gemiddeld meer dan 100 kilometer per dag. Dit was te veel, maar omdat we niet te laat wilden starten met de kanotocht, hadden we haast. Neem gerust een week extra voor het fietsen.
- Kano: 1161 kilometer, 52 dagen. Een normaal gemiddelde met af en toe wat lange dagen. Volgens velen is de ideale startdatum voor de NFCT in juni, maar wij zijn overtuigd dat de NFCT in augustus starten de beste optie is.

In het totaal legden we 3.370 kilometer af in 109 dagen. Tussen het wandelen en het fietsen namen we drie rustdagen, terwijl we negen dagen nodig hadden tussen het fietsen en het kanovaren. De voorbereiding voor het kanovaren nam veel meer tijd in beslag omdat dit totaal nieuw voor ons was. Wij raden aan om minimaal vier maanden uit te trekken voor de Alternatieve Appalachian Trail.

 

Wanneer starten?

Om een thru-hike binnen zes maanden te voltooien, starten de meeste wandelaars in maart of april. De startdatum voor de Alternatieve Appalachian Trail is niet zo strikt. De einddatum wordt bepaald door de start van de winter in het noorden. Vanaf oktober daalt daalt de temperatuur sterk met nachten onder het vriespunt en kans op sneeuw. Wij stapten 7 oktober uit de kano en hadden een heel erg koude laatste week. Het is mogelijk tot eind oktober in het water te zitten, maar je zal meer winterkleding nodig hebben op het laatste deel.

Onze startdatum was 9 juni waardoor we met een tijdsdruk aan het wandelen begonnen. We hebben lange en zware dagen gehad tijdens het wandelen en fietsen om tijdig aan de kanotocht te beginnen. Ons advies is om uiterlijk eind mei te starten.

De Alternatieve Appalachian Trail
De Alternatieve Appalachian Trail
 

Logistiek

De Alternatieve Appalachian Trail is niet alleen een fysiek en mentale uitdaging, maar ook logistiek is het niet eenvoudig. Wij kwamen al fietsend aan in Georgia en wisselden daar onze fietsen voor de backpacks. Dankzij hulp van een aantal trail angels stonden onze fietsen op ons te wachten in Virginia waardoor we snel op de fiets naar Old Forge konden. De start van de AT, in Springer Mountain is alleen per privé vervoer bereikbaar. Er zijn genoeg taxidiensten te vinden die deze reis aanbieden. Na 1.000 kilometer kom je aan in Paerisburg waar de trail bijna door het dorp gaat, een stuk makkelijker. Als je geen eigen fiets hebt, kan je in Paerisburg of Blacksburg een tweedehandsfiets kopen, die je later weer in Old Forge kan verkopen. Eenmaal in Old Forge is Mountainman Outdoor Supply Company jouw adres. Het outdoor bedrijf heeft een gigantisch aanbod aan kano’s en al het materiaal dat je nodig hebt. Je kan een nieuwe kano kopen, of een tweedehands. Ze hebben altijd een hele serie kano’s in de aanbieding voor leuke prijzen. Eenmaal in Fort Kent kan je proberen je kano te verkopen bij Pelletiers Campground.

Gear lists

Lees hier onze volledige paklijsten voor de AAT:
paklijst voor een zomer trektocht
paklijst voor een fietsvakantie
gear list voor een kano trektocht.

De Alternatieve Appalachian Trail
De Alternatieve Appalachian Trail
 

Van noord naar zuid?

Een grote groep thru-hikers wandelt de Appalachian Trail van noord naar zuid. Voor de Alternatieve Appalachian Trail zouden we dit nooit aanraden. De Northern Forest Canoe Trail is niet echt geschikt om in de andere richting te doen. Tot nu toe is er slechts één persoon die de kanotocht van noord naar zuid heeft gedaan.

Video's

Op ons WeLeaf Youtube kanaal vind je de video's van onze hike, fietstocht en kanotocht.

De Alternatieve Appalachian Trail
 

Meer wandelinspiratie

Misschien is wandelen in Argentinië of Peru jouw volgende avontuur?

 

Circuito Huemul in El Chalten

De Alternatieve Appalachian Trail

Santa Cruz Trail in Peru

De Alternatieve Appalachian Trail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *