Op reis gaan is inpakken en wegwezen? Er komt toch iets meer kijken bij het voorbereiden van de wereldreis. Onze to-do-list is schrikbarend lang en bijna dagelijks komt er wel een puntje bij. De acties die het minst leuk zijn om te doen, zoals verzekeringen uitzoeken, zijn het belangrijkste, maar blijven toch het langste liggen. Het is namelijk veel leuker om een blog te schrijven over zulke zaken, dan het daadwerkelijk opzoeken. Herkenbaar toch!? In deze blog proberen we beknopt te vertellen wat er allemaal komt kijken bij zo’n voorbereiding en wanneer begin je eraan?
Het idee wereldreis
Tussen de eerste ideeën van een wereldreis en het daadwerkelijk vertrek zit meestal wel enige tijd. Bij ons zit er een paar jaar tussen wat op zich handig is want zo hebben we wat langer kunnen sparen voor onze reis. We zijn sinds het eerste idee actief gaan sparen voor de wereldreis en hebben een spaardoel afgesproken waarmee we wilden vertrekken. Voor de rest waren we nauwelijks bezig met het idee en hielden we alles vaag. Geleidelijk aan verandert het ‘over een paar jaar’ naar ‘over een half jaar’ en kwamen er veel vaker vragen uit onze omgeving. Zelf hielden we alles vaag omdat we gefocust waren op de rugby en het werk.
tip:
- begin tijdig met sparen voor de reis, tenzij je het niet erg vindt om te werken tijdens de reis. Met een gemiddeld dagbudget kan je uitrekenen hoeveel je ongeveer moet sparen voor een jaar wereldreis.
Brainstormen
Drie maanden voor vertrek hebben we de eerste keer echt gebrainstormd over de reis. Dat deden we tijdens een kanotocht in de Biesbosch. Na afloop hadden we een idee over de startdatum, het vervoersmiddel en de richting. We dachten ook na over een website en hoe onze reis eruit zou kunnen zien. Omdat we onderweg willen schrijven en fotograferen, stelden we een businessplan op dat de basis vormde voor onze website, die het uithangbord zou zijn voor onze avonturen. Het opzetten van de website kost toch een aantal weken werk.
tips:
- als je samen op reis gaat, wil je graag weten hoe de ander erover denkt. Wij hebben uitgebreid gebrainstormd over elkaars verwachtingen bij de wereldreis.
- een businessplan is handig als je voor een breder publiek wil bloggen. Het geeft inzicht in je doelgroep, je activiteiten en de waardecreatie.
50 dagen voor vertrek
De lancering van onze website was de echte start van de voorbereiding. We hebben toen een to-do-lijst opgesteld met alles wat er moet gebeuren voor vertrek. Dit werd een gigantisch lange lijst met meer dan honderd acties, klein en groot. Auto verkopen, abonnementen opzeggen, reisverzekeringen uitzoeken, bankzaken regelen, nieuwe huisgenoot zoeken, huis opruimen, lidmaatschappen opzeggen, motors verkopen, verzekeringen opzeggen, ontslagbrief indienen, metaal en fysiek afscheid van de rugby nemen, spullen op marktplaats zetten, verhuizing regelen, medische check, EHBO cursus, social media accounts aanmaken, sponsorbrieven schrijven, paklijst maken, documenten scannen, adventure winkels bezoeken, marktplaats afspeuren, cursus fietsenmaker, cursus zeilen, … .
In de tussentijd blijven we werken zodat we elke avond en weekend druk bezig zijn met het afwerken van de actielijst. Een groot voordeel van heel wat acties is dat je plots een heel duidelijk overzicht hebt over je leven. Na het opruimen van je huis, weet je precies welke spullen je waardevol zijn en je hebt een overzicht over alle verzekeringen en abonnementen. Na al die jaren heb je heel erg veel verzameld zodat we eigenlijk iedereen kunnen aanraden een wereldreis voor te bereiden. Of je dan vertrekt..?
De ouders, familie en vrienden zullen we een langere tijd niet zien waardoor wat extra bezoekjes tussendoor willen maken. Kortom, razend druk en tegelijk ontzettend leuk. Die combinatie zorgt er doorgaans voor dat de tijd vliegt. Er rest ons minder dan drie weken voorbereiding zodat we stilaan moeten haasten met een aantal acties. En dat is nog zo’n goede combinatie. Als er druk achter zit, gaat het altijd sneller.
tips:
- internet staat vol met to-do-lijsten over reisvoorbereidingen, al zijn die vaak maar een klein deel van het werkelijk aantal acties.
- plan elke dag één minder boeiende actie, zoals het uitzoeken van polisvoorwaarden in een reisverzekering.
2 Comments
Goeie tips, wie weet beginnen we er ook ooit aan 🙂
het is noooit te laat 🙂