parallax background

Sail&Whale

Sailing girl on the ocean
Gevangen op de Atlantische Oceaan
mei 27, 2017
Sailer sleeping on deck
25 beste zeeziekte tips
juni 2, 2017
 

Op zoek naar walvissen, dolfijnen en schildpadden


Hoeveel walvissen zie jij? Elke zeil dag turen we een paar uur de grote blauwe leegte in. Het is geen eenvoudig zoekplaatje, maar wel een van wetenschappelijk belang. De opdracht; 'zoek de dolfijn, schildpad en walvis'.

Sail & whale zet samen met zeilers, gewone burgers, het marineleven in kaart. Op deze manier wordt over enorme afstanden het bewegingsgebied van populaties herkend. Wij zeilen van Gran Canaria, met twee tussenstops in Afrika, uiteindelijk de Atlantische oceaan over naar Brazilië. In totaal telt onze tocht meer dan 4.000 zeemijlen en vijf volle weken op zee. Door de dieren te tellen en noteren, dragen wij bij aan het verzamelen van data voor marine conservation.

Met lengte- en breedtegraad noteren we op het uur van observatie onze exacte positie in gps coördinaten. Een vaste omschrijving van de omgeving geeft het onderzoek informatie over gedrag en zichtbaarheid bij verschillende weersomstandigheden. We noteren de staat van de zee middels de 'Douglas schaal' en de windsnelheid in Beaufort. Het vaste uur waarop we ons inzetten word de 'effort' genoemd, waarbij we de oceaan 360 graden in de rondte bestuderen. Hebben we beet, dan noteren we een 'sighthing'.
 
Bij een waarneming, gaat het hartje sneller kloppen. Niet alleen omdat we bijdragen aan een stukje wetenschappelijk kennis, maar vooral omdat het zo magisch is om de beesten rond je boot te zien bewegen. Om de dieren te herkennen leren we over de kenmerken van de verschillende soorten en hebben beeldmateriaal als hulpmiddel. Waar mogelijk maken we een foto ter verificatie. De benodigde data, zoals het aantal, de soort, de richting en het aantal babies, formuleren we samen met de locatie in een Excel sheet.

De striped dolphin en atlantic spotted dolphin laten zich maar al te graag dol maken door de krakende geluiden van onze boot. Ze springen op, zwemmen wild van links naar rechts en proberen de show te stelen. Terwijl de loggerhead schildpad op zijn bekende tempo rustig maar recht op zijn doel afzwemt.

Helaas is ons zoekplaatje nog steeds niet compleet. In de honderden Miles die we zeilden zagen we de atlantic spotted en striped dolphins springen langs de boot en schildpadden solo en rustig noordwaarts paddelen, maar de grote logge walvis hebben we helaas niet gevonden.

Of toch wel! Op de laatste dagen van de grote oversteek, komen ze in zestal voorbij zwemmen. Het zoekplaatje is compleet. Jammer dat het Portugese oorlogsschip niet tot het zoekplaatje behoord, deze levensgevaarlijke kwal lijkt in ieder geval niet met uitsterven bedreigt.

1 Comment

  1. […] we dagelijks informatie over het zeeleven. In samenwerking met Sail&Whale speurden we de oceaan af op zoek naar walvissen, dolfijnen en schildpadden. Wij leerden meer over het leven dat zich onder ons afspeelde, hadden een nuttige bezigheid tijdens […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *