parallax background

Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden

fietsen op salar de uyuni
Fietsen op Salar de Uyuni
juni 8, 2018
beroep waarbij je veel reist roadkill projects Adventure Scientists
Dode dieren tellen
juni 16, 2018
 

Langs oude wegen en pelgrimssteden

 

Alle wegen leiden naar Rome, al zijn er toch heel veel die naar Santiago de Compostela gaan. Vanuit heel Europa vertrekken er routes naar de bekende pelgrimshoofdstad. In Spanje is de Camino Frances veruit de bekendste en drukste route, maar voordat je hier aankomt, zijn er routes in overvloed. Wij fietsten de route ‘Langs oude wegen en pelgrimssteden’ die door het prachtige binnenland van Frankrijk trekt. Onderweg gaat de route langs verschillende oude vestingsteden, pittoreske dorpjes, uitgestrekte wijngaarden, de pittige heuvels van het Centraal Massief tot aan de voet van de Pyreneeën.

 
Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden
 

Langs oude wegen en pelgrimssteden

De officiële route vertrekt in Maastricht of in Aken, maar je kan op ieder moment aanhaken. Wij volgden de route vanaf Châlons-en-Champagne in de Franse Champagne-Ardenne streek. We fietsten vanuit het Belgische Namen langs de Maas tot in Frankrijk en vermeden zo de pittige klimmetjes in de Ardennen.

Na Châlons-en-Champagne duik je snel de Bourgogne streek in waar je heerlijk fiets tussen de uitgestrekte wijnvelden. De eerste echte pelgrimsstad op de route is Vezelay, een prachtige vestingstad gebouwd op een heuvel. Het is een bekend bedevaartsoord waar voor ons de echte pelgrimstocht begon. ’s Ochtends vroeg krijgen de pelgrims een zegening in de grote basiliek Sainte-Marie-Madelaine. Pelgrims kunnen slapen in het Centre de la Madeleine, midden in het historische centrum, naast de basiliek.

Na Vezelay volgen meer oude steden zoals Nevers en La Chatre, waarna het Centraal Massief voor de deur staat. Daar wachten pittige klimmen door een prachtige natuur. ’s Ochtends vroeg schieten de hertjes geschrikt weg in de velden als je eenzaam over de kleine wegen fietst. Daarna duikt de route zuidelijk langs de prachtige pelgrimssteden Rocamadour en Cahors, waarna in de buurt van Pau de eerste contouren van de Pyreneeën opduiken.

In Frankrijk zijn er ontelbaar kleine wegen waar je dagelijks amper een paar auto’s tegenkomt. Het landschap is golvend met af en toe een pittige klim, zeker vanaf het Centraal Massief. Onderweg zie je steeds meer de bekende Sint Jakobsschelpen opduiken die je de juiste weg wijzen naar Santiago.

 
 

Slapen

Met een pelgrimspaspoort opent er plots een hele wereld aan overnachtingsplaatsen, vaak op de mooiste plaatsen midden in het oude centrum. Waar er in Spanje gigantische pelgrimsherbergen met meer dan honderd bedden bestaan, zijn er in Frankrijk alleen kleine herbergen voor een paar pelgrims. Afhankelijk van het seizoen, zal je vaak de herberg voor jou alleen hebben. In bijna ieder dorp op de route kan je een stempel krijgen voor in het paspoort. Meestal is dit in het gemeentehuis, en als die niet zo is, weten zij waar je moet zijn. In het gemeentehuis hebben ze bijna altijd een papier met de pelgrimsherbergen in de volgende dorpen, inclusief de prijs en contactgegevens. Zo kan je gemakkelijk de volgende dagafstand laten afhangen van de volgende overnachtingsplaats. De prijzen in Frankrijk variëren tussen €10 en €15. Een aantal herbergen werken met een donatie waar je zelf kan bepalen hoeveel je bijdraagt. De mooiste herbergen vonden wij in Vezelay, Nevers, Marciac en La Châtre. En de pelgrimsherberg van Vincent Bernard is zeker een bezoekje waard. Een aantal herbergen sluiten vanaf november de deuren omdat het ‘toeristisch' pelgrimsseizoen gedaan is.

Wij wisselden een nacht in de tent af met een nacht in een herberg. In oktober waren veel campings al gesloten zodat we bijna altijd een wildkampeerplek zochten in de natuur. Soms vroegen we een boer om in zijn tuin te staan, of vroegen toestemming aan de priester om de tent achter de kerk op te zetten.

 
Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden
 

Eten

Bijna dagelijks kom je een dorp of een stad met een supermarkt, maar overdag is het soms lastig om brood te vinden in de kleine dorpjes. Veel van de kleine Franse dorpjes zijn uitgestorven en hebben geen winkeltje of een bakkerij. Dat hebben we een paar keer met een hongerige maag mogen ondervinden, waarna we altijd bij de eerste mogelijkheid ons brood kochten. In een grotere supermarkt kochten we eten voor twee tot drie dagen zodat we ’s avonds zonder zorgen op iedere plaats konden stoppen.

De zondagen zijn nog steeds erg traditioneel in Frankrijk en de meeste winkels zijn gesloten. Op de fiets hebben we vaak geen besef van de tijd en vergaten dat het zondag was. Ook buiten het toeristisch seizoen zijn veel restaurants, café en campings gesloten. De dorpjes en steden liggen er dan op een frisse herfstavond droevig bij.


Pelgrimspaspoort

Onmisbaar voor een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela is het pelgrimspaspoort. Het is een bijzonder gevoel om bij een herberg of een gemeentehuis aan te komen en een nieuwe stempel in je paspoort te krijgen. Bovendien krijgen je zonder paspoort geen toegang tot de pelgrimsherbergen. Uiteindelijk krijg je in Santiago de Compostela, na controle van het paspoort, een oorkonde dat je de tocht voltooid hebt.

In de meeste grote pelgrimssteden zoals Vezelay en Rocamadour kan je een pelgrimspaspoort kopen. Dit kost vaak amper €2. In de kleine dorpjes en herbergen is het soms moeilijk om een paspoort te kopen, al zijn er een paar herbergen die hun eigen paspoort hebben. Wij kochten ons paspoort al in Nederland, bij pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem, die we met de fiets passeerden op onze derde fietsdag. Het is één van de twee gemachtigde genootschappen om het paspoort uit te geven in Nederland.Meer informatie over deze route vind je op de website van Europafietsers

 

Lees hier onze reisverhalen over de oude wegen en pelgrimssteden.

Langs oude wegen

Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden

Het verkeerde seizoen

Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden

Een nieuwe topsport

Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden

Route du soleil

Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden
Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden
 

Meer inspiratie

Op zoek naar meer fietsinspiratie. Misschien is de Carretera Austral of Salar de Uyuni wel iets voor jou!

 

Carretera Austral

Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden

Salar de Uyuni

Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *