parallax background

Fietsen op Salar de Uyuni

Crossing salar de coipaca by bicycle
Fietsen in de hemel
juni 6, 2018
Fietsroute Langs oude wegen en pelgrimssteden
juni 13, 2018
 

Fietsen over Salar de Uyuni en Salar de Coipasa

 

Voor een echte unieke beleving in Zuid-Amerika, mag je dit niet overslaan, Salar de Uyuni op de fiets. Het is een fietstocht over een onwerkelijk landschap, waar je lijkt te fietsen in de hemel. Het is populair onder fietsers, toch kwamen wij voor een paar kleine verrassingen te staan. Hier vind je onze beste tips voor jouw avontuur.

 
Fietsen op Salar de Uyuni
 

Van Uyuni naar Sabaya

Er zijn veel richtingen mogelijk over de zoutvlaktes. Zoek dit vooraf goed uit en zorg dat je op de 'wegen' blijft. Dit zijn vaste autosporen kriskras over de vlaktes. Ga je er vanaf, raak je makkelijk gedesorienteerd en het fietst bovendien erg oncomfortabel. Onze telefoon-gps liet ons af en toe in de steek. Daarom is een compas een makkelijk hulpmiddel. Laat je niet misleiden als de weg een vreemde bocht maakt, vertrouw op je gevoel en blijf op de sporen. De route die wij nemen gaat over twee zoutmeren, de bekende Salar de Uyuni en minder bekende Salar de Coipasa. Onze route met tips vind je in de onderstaande kaart.

Salar de Uyuni. De grootste zoutvlakte ter wereld. Tot en met het eiland Incahuasi zijn er veel toeristenjeeps en heel veel routes om te volgen. Het eiland is pas na zo'n 40 kilometer zichtbaar zodat orienteren lastig is. Na de lunch komen alle toeristenjeeps langs, die de juiste richting aanwijzen. Na het eiland is het heel rustig en is de zoutvlakte nog mooier. Er komt af en toe een jeep langs en twee keer per dag zelfs een bus.

Salar de Coipasa: vanaf Llica, het vasteland, ligt een slechte zandweg tot Challacollo. Vanaf daar is een goed te volgen route langs de rand van de Salar de Coipasa. Pak soms de single tracks, die fietsen vlot en zorgen voor een ultieme beleving. Vanaf Tres Cruces kun je het zout op. De eerste kilometers zijn nat, maar worden snel beter. Let wel dat het zout een stuk zachter is en de fietsen een dikke laag zout krijgen te verduren. In ons geval, eind mei, stond in de buurt van Coipasa de zoutvlakte onder water. Het is aan te raden om eerder linksaf te draaien richting het eiland en over de kust van het eiland te fietsen. Deze zoutvlakte op de fiets is een unieke ervaring. Er is geen verkeer, je bent helemaal alleen. Wij zagen slechts één auto op de hele vlakte. Let wel, dat je dus op jezelf aangewezen bent bij pech.

Welke zoutvlakte je ook neemt, de zoutstructuur verandert permanent, met als gevolg de kwaliteit van de route. Soms vlakke zouttegels, soms diepe groeven, soms grove hobbels. Onze fietssnelheid varieerde tussen de 6 tot 22 kilometer per uur. Het is daarom erg moeilijk in te schatten hoelang je ergens over doet. Wij rekende als gemiddelde 12-15 kilometer per uur, als we er dan eerder waren, was dat een cadeautje. Uiteindelijk is 80% goed en comfortabel fietsbaar, maar de slechte delen zijn vermoeiend.

Wij deden vijf dagen over de route van Uyuni tot Sabaya:
Dag 1: Uyuni - Salar de Uyuni (20 kilometer voor Isla Incahuasi) | 82 kilometer | 5,5 uur
Dag 2: Tot 25 kilometer na Isla Pescado | 64 kilometer | 4 uur
Dag 3: Salar de Uyuni - Llica | 37,5 kilometer | 2,2 uur
Dag 4: Llica - Salar de Coipasa | 67 kilometer | 5 uur
Dag 5: Salar de Coipasa - Sabaya | 54 kilometer | 4 uur

 
 

Water en eten

Neem genoeg water mee. Je bent op hoogte, met volle zon en veel zout om je heen. Het lichaam droogt snel uit. Door de koude heb je geen dorst, maar zorg dat je toch voldoende water binnen krijgt. Wij hadden genoeg aan acht liter water om te drinken, te koken en af te wassen, en konden iedere anderhalve dag ons water bijvullen. Je kan water bijvullen op Isla Incahuasi, halverwege Salar de Uyuni, waar ook snacks en maaltijden tegen toeristische prijzen te vinden zijn, en in de dorpjes Llica en Coipasa. Neem minimaal één fles mee in je slaapcompartiment, anders is het 's ochtends bevroren. Vergeet verder geen plastic zakjes mee te nemen om al het afval, inclusief groenafval, mee te nemen tot de eerst volgende prullenbak. Op de zoutvlakte vergaan organische stoffen moeilijk. Wij namen ook gebruikt WC papier mee in de vuilnis.


Slapen

Slapen kan waar je maar wilt op de zoutvlakte! Overnachten in de tent op de vlakte is wel een stukje kouder dan op een van de eilanden. Omdat zout het licht weerkaatst, slaat het zout geen warmte op en blijven de tegels koud. Wij voelden de koude rechtstreeks door onze slaapmatjes. Koude van onder en van boven dus. Kleding, regenjassen of het meebrengen van extra isolatiemateriaal zoals karton voor onder je matje kan een slapeloze nacht besparen. Vanaf 6 uur 's avonds daalt de temperatuur tot onder het vriespunt en het kan ’s nachts erg waaien op de vlakte, een goed gespannen tent is dan handig. Neem voordat je aan het zoutvlakte avontuur begint een steen mee van het vasteland om je haringen mee in het zout te slaan.

Veel mensen waarschuwen dat het gevaarlijk kan zijn om te kamperen op de zoutvlakte. Er zouden ’s nachts jeeps met dronken chauffeurs rondrijden. De uitgestrektheid van de zoutvlakte is echter zo immens dat je bijna niet kan inbeelden dat er die nacht toevallig een auto over jouw vierkante meter zout rijdt. Wij hebben geen enkele auto gehoord in de nachten op de zoutvlakte. Om zeker te zijn, plaatsten we de fietsen aan iedere zijde van de tent, om aandacht te trekken met de reflectoren.

Het is als fietser mogelijk om te slapen op het eiland Incahuasi in een kamertje van de bewaker van het eiland, al is het tegenwoordig iets lastiger met de regelgeving. In Llica en Coipasa vind je accommodatie en restaurants aan lokale prijzen.

 
Fietsen op Salar de Uyuni
 

Zon en zout

Zout eet de fiets op. Het is daarom aan te raden om vooraf de fietsen goed in te vetten en zo snel mogelijk te poetsen achteraf. Wij behandelden de fietsen met WD-40. Gedurende de trip hebben we de fietsen niet extra onderhouden. Poets met koud water en zonder zeep.

Om jezelf te beschermen is het belangrijk te zorgen voor zonnebrand met een hoge factor. Het witte zout weerkaatst de zonnestralen en je huid krijgt een dubbele dosis UV te verdragen. Smeer goed en vaak. Neem ook een zonnebril mee. Het is net een skipiste en sneeuwblindheid is een gevaar.


Seizoen

Uyuni ligt op 3.700 meter. Er is een nat seizoen (zomer) en een droog seizoen (winter). In de winter is het 's nachts ijskoud met temperaturen tot -10 graden, maar overdag is het aangenaam onder een stralend blauwe hemel. In de zomer liggen delen van de vlakte volledig onder water. Dit levert spectaculair foto’s op, maar ook natte voeten. Het is goed om lokale gidsen te vragen naar de staat van de beide zoutvlaktes.


Lees hier over ons avontuur door de Salar de Uyuni

Fietsen in de hemel


De zoutvlakten zijn een natuurfenomeen. Ga goed voorbereid op weg om er optimaal van te genieten. Succes!

Fietsen op Salar de Uyuni
 

Meer inspiratie

Op zoek naar meer fietsinspiratie. Misschien is de Carretera Austral of de Transchaco wel iets voor jou!

 

Carretera Austral fietsen

Fietsen op Salar de Uyuni

De Transchaco fietsen

Fietsen op Salar de Uyuni

4 Comments

  1. Gert schreef:

    Bewonderings waardig hoe jullie dit allemaal in elkaar zetten, kost dat niet enorm veel tijd? Heb je dan wel snelle en stabiele internet verbindingen beschikbaar?

  2. WeLeaf schreef:

    Het kost inderdaad best wel wat tijd, maar we doen het graag en dan voelt het niet als een opgave. Een goede internetverbinding hebben we zeker nodig, vooral om de foto’s online te zetten. Dat is in Zuid Amerika nog wel eens een probleem zodat we vaak moeten wachten tot een grotere stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *