parallax background

De koffieroute in Colombia

fietsen in de herfst
Op eigen bodem
november 23, 2018
poseren voor boomstammen
Waardering voor eigen land
november 30, 2018
 

Het aroma van koffie tussen de wielen

 

Colombia is een fantastisch land om te fietsen. De natuur is prachtig, de mensen zijn geweldig en er is meer vers fruit dan je ooit kan eten. Sinds enkele jaren is de fietscultuur in Colombia ontploft. Op zaterdagen en zondagen lijkt het wel België of Nederland met talloze groepjes fietsers die de bergen intrekken. Door de vrede met de guerrilla bewegingen en de populariteit van professionele wielrenners zoals Nairo Quintana springt iedereen op de fiets. Ook het buitenlandse toerisme groeit enorme hard, maar er zijn nog steeds heel veel unieke plekken te vinden in Colombia. In de koffieregio zijn de populaire steden Manizales, Armenië en Salento, maar voor wie liever de niet ontdekte rustige koffiedorpjes opzoekt, hebben we een fantastische fietsroute.

El Eje Cafetero

El Eje Cafetero is de koffie-as van Colombia, het belangrijkste koffie producerende gebied van Colombia. De koffiecultuur in Colombia staat sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en de Eje Cafetero eindigde op de derde plaats op een verkiezing voor het 8ste wereldwonder. 'Is het werkelijk zo mooi' vroegen wij ons af? Absoluut! De koffieregio is een van de mooiste gebieden die we gezien hebben op heel onze reis.

De koffieroute in Colombia
De koffieroute in Colombia
 

De route
209 kilometer | 5.600 meter klimmen - 4.500 meter dalen | 60% verhard - 40% onverhard

Wij fietsten de route van zuid naar noord en vertrokken in de kleine stad Cartago. Deze stad ligt in het noorden van de Cauca vallei, een gigantische vlakte waar suikerriet geproduceerd wordt.

Etape 1: Cartago - Risaralda | 73 kilometer | 1.560 meter klimmen - 760 meter dalen | 85% verhard
Vanuit Cartago klim je de bergen in en verschijnen snel de eerste koffieplantages. De klim naar Belalcazar is stijl, terwijl het warm en vochtig is. Eenmaal boven fiets je over de bergrug met vele korte klimmetjes en afdalingen. Belalcazar en Risaralda zijn twee kleine koffiedorpjes met heel veel cultuur. Ze liggen boven op de bergrug met prachtige uitzichten over de koffieplantages.

Etape 2: Risaralda - weg Riosucio-Jardin | 45 kilometer | 1.450 meter klimmen - 850 meter dalen | 75% verhard
Vanuit Risaralda daal je af naar de Panamericano die je gedurende twintig kilometer volgt. De Panamericano is verbazend rustig omdat bijna alle auto’s en vrachtwagens over andere routes naar Medellin rijden. Een aantal kilometer voor Riosucio draai je een steile, onverharde weg in en begint de lange klim naar boven.

Etape 3: weg Riosucio-Jardin naar El Jardin | 42 kilometer | 1.200 meters klimmen - 1.720 meter dalen | 90% onverhard
Je klimt helemaal omhoog tot 2.900 meter waarna een lange afdaling volgt tot in Jardín. De regen goot met bakken uit de lucht en de afdaling was een echte hel met onze fietsen. Van onze remblokken bleef niets over, maar het landschap is zelfs met zo’n regen ontzettend mooi. De opluchting is groot als de laatste kilometers voor Jardín verhard zijn en je aankomt in een klein paradijs.

Etape 4: Jardín - Jericó | 50 kilometer | 1.400 meters klimmen - 1.200 meters dalen | 70% onverhard
Vanuit Jardín daal je zo’n 15 kilometer af over een asfaltweg waarna een lange klim begint over een onverharde weg. Tot het kleine dorpje Buenos Aires is de weg goed en niet te steil. De kilometers erna zijn zwaar en steil. In de afdaling kregen we opnieuw tropische regen over ons heen en versleten we nog een paar remblokken. Jericó zie je al van ver liggen met zijn prachtige kathedraal, al zal je nog even stevig moeten klimmen om in het centrum aan te komen.

 
De koffieroute in Colombia
De koffieroute in Colombia
 

Eten en slapen

In bijna alle dorpjes op de route zijn hostels en hotels, van eenvoudig tot luxe. In Risaralda zijn drie hotels, maar wij sliepen bij de brandweer die een stoffige plek op zolder hebben. Achteraf was het niet zo comfortabel omdat het heel de nacht regende en water door het dak druppelde.

Jardín is prachtig. Het is het mooiste dorp dat we in Colombia hebben gezien. Niet alleen het charmante stadscentrum met de kleurrijke huizen, maar ook de bergen en koffievelden rondom het dorp zijn adembenemend. Er zijn tal van hostels, restaurants en zelfs een fietsenwinkel. We verbleven in Residence Diana, een van de goedkoopste opties in Jardin. Het is een blok verwijderd van het centrale plein met schone kamers, wifi en een warme douche. Ze hebben ook een tweede hotel net buiten het stadscentrum.

Jericó is bijna zo mooi al Jardín en een mooie plek om een dagje uit te rusten na deze koffieroute in Colombia. We verbleven in hostel Las Cometas, een charmant ecohostel in het centrum van de stad.

In alle dorpjes zijn er winkeltje om eten te kopen, soms alleen kleine winkels zoals in Risaralda en Jericó, soms supermarkten zoals in Jardín en Cartago. Overal zijn er kleine restaurantjes waar je vanaf 6000 pesos (€2) kan lunchen. Zelfs in het minuscule Buenos Aires kan je de lokale bakker lief aankijken en hij bereidt met alle plezier een bord met rijst, ei en bonen. Alleen tussen het onverharde stuk tot Jardín is verlaten met weinig voorzieningen. Tien kilometer van de top is een klein restaurant waar je een arepa met kaas kan kopen, maar voor de rest zijn er geen voorzieningen op de route. Omdat je nacht hier doorbrengt, moet je in Risaralda of Anserma eten kopen. Water is er overal in overvloed en drinkbaar van de kraan.

De koffieroute in Colombia
De koffieroute in Colombia
 

Weer en klimaat

Colombia kent twee seizoenen: droog en nat. Het droge seizoen is van juli tot september, terwijl je in de andere maanden wel iedere dag kans op regen hebt. Wij fietsten de koffieroute in Colombia in oktober en hadden heel veel regen. Soms een paar uurtjes per dag, soms de hele nacht, soms een hele dag. De onverharde wegen veranderen al snel in modderpoelen en afdalen vreet de remmen op, maar het is dé reden waarom alles zo mooi en groen is in deze regio. Bereid je voor op veel regen als je in het regenseizoen komt, en alle uren zon zijn dubbel en dik genot.

Goed om te weten

Jericó is een hotspot om te paragliden. Je spurt de bergkam af en daalt meer dan 1.000 meter af, zwevend over de Cauca rivier. Samen met Ecoland Jericó genoten wij van een prachtige zweefvlucht kijkend op de adembenemende bergen. In vergelijking met Europa is het spotgoedkoop om te paragliden in Colombia. En zelfs Olivier, die een vliegtuig al spannend vindt, genoot 100% van het avontuur.

In Jardín is er een mooie wandeling langs watervallen, koffievelden en bananenplantages terwijl de paradijsvogels je rond de oren vliegen. Net buiten het centrum kan je met een ouderwetse, houten kabelbaan naar het startpunt van de route. Het ritje kost één en pure adrenaline. Het houten bakje gaat met stevige snokken vooruit terwijl je hoopt dat die oude techniek niet vandaag begeeft. Je komt voor het avontuur naar Colombia toch?

De koffieroute in Colombia
 

Meer inspiratie

Op zoek naar meer fietsinspiratie. Ontdek Cuenca op de fiets!

 

Ontdek historisch Cuenca op de fiets

De koffieroute in Colombia

De autoluwe fietsroute van Peru

De koffieroute in Colombia

2 Comments

 1. marc van der ven schreef:

  Reactie koffieroute Colombia

  Jullie beschrijving van deze route is erg precies. Goede tips voor overnachting, alles samengevat, bravo.

  Half februari 2020 wordt voor het eerst de proefroute van Antioquia Colombia Bike Trekking gereden, een uitdaging voor fietsers die wel tegen een stootje kunnen. Een 8 daags parcours vanaf de aardappelvelden in de hoogvlaktes ( 2650 m ) rondom Medellin, naar de fameuse koffiestreek rondom de aks Concordia-Jerico-Jardin (1800 m ) Het project is niet voor mensen die zoeken om de hoogste col te bereiken, maar eerder en vooral voor diegenen die op een relaxe en sportieve manier een ander land, andere cultuur willen verkennen.
  Hierbij wordt gekoppeld een sociaal project, in de regio La Union ( Antioquia ), dat , op vrijwillige basis, kan worden gesponserd door de deelnemende fietsers in de vorm van “miles”. Hoe meer kilometers je trapt, hoe meer je per getrapte kilometer kunt bijdragen aan dit project.
  Ik zoek proefrijders, dus ………………

  • WeLeaf schreef:

   Hi Marc,

   Dankjewel voor de complimenten! Wat een leuke plannen met de nieuwe fietsroute. Wij zouden heel graag de koffieroute opnieuw fietsen. Het is een van de hoogtepunten van de heel Zuid-Amerika. Je vindt vast een paar enthousiaste deelnemers!

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *