parallax background

De handigste fietsapps

Cycling with beautiful views on Fitz Roy
Hike en bike
december 18, 2017
Pose on a Ruta del Fin del Mundo sign
Naar het einde van de wereld
januari 8, 2018
 

Onze handigste fietsapps

 

Eigenlijk gebruiken we helemaal niet zoveel apps op onze telefoon. Als fietser willen we graag drie dingen weten: wat voor weer is het, hoe ziet de route eruit en waar slapen we deze nacht. Daarvoor bestaan er verschillende apps, maar de onderste drie zijn onze favorieten.

 
De handigste fietsapps

iOverlander


iOverlander is een open data app waarin alle avonturiers en reizigers kampeerplaatsen, garages, ATM's, supermarkten, etc kunnen toevoegen. De app is oorspronkelijk ontstaan uit de overlanders, reizigers die met een jeep de landen doorkruisen, maar tegenwoordig vullen fietsers en motorrijders de app verder aan. Het zit boordevol informatie over alle nuttige dingen die je als reiziger wil weten. Wildkampeerplaatsen met de voorzieningen, campings, winkels, leuke restaurantjes, grensovergangen, ferries, etc. Iedereen kan nieuwe locaties toevoegen en commentaar geven op bestaande locaties.

Alle locaties zijn zichtbaar op een kaart en kan je makkelijk aanklikken. Daarna kan je de locatie openen in je navigatieapp, zoals OSMAnd, en er direct naartoe navigeren of de locatie daar opslaan. Je kan eventueel de filter aanzetten zodat je niet alle garages en camperparkings ziet, want daar heb je als fietser niet veel aan. Sinds we de app kennen, gebruiken we deze dagelijks. iOverlander maakt het reizen op de fiets een heel stuk aangenamer!

 
De handigste fietsapps

Windy


We hebben meer dan tien verschillende apps en websites uitgeprobeerd voor het weer, maar nooit vonden we er eentje die betrouwbaar genoeg was. Zeker in Argentinië was informatie over de wind extreem belangrijk. Na heel wat zoeken kwamen we op de website van windy.com, waarop we eindelijk betrouwbare windvoorspellingen vonden. We zagen dat er een gratis app bestond en hadden eindelijk wat we zochten. De weer- en windvoorspellingen zijn uiterst betrouwbaar en zorgen ervoor dat we goed voorbereid zijn op de volgende fietsdag. In de app kan je veel meer informatie laten zien over hogedrukgebieden en golven, maar als fietser heb je genoeg aan het weer en de wind. Naast de betrouwbaarheid worden de voorspellingen grafisch prettig weergegeven, en geeft de windkaart een uiterst handige kijk op de windrichting waarin je fietst. Sinds we deze app gebruiken, worden we niet meer verrast door onverwachte tegenwind waardoor we slechts de helft van onze geplande afstand kunnen doen. Kortom, onmisbaar voor elke fietser!

 
De handigste fietsapps

OSMAnd


OsmAnd staat voor Open Street Map Android en is een uiterst gebruiksvriendelijke en handige app. Navigeren gaat makkelijk op basis van een adres, een gekozen POI of een punt op de kaart. Omdat de app gebaseerd is op de Open Street Map kaarten is de informatie steeds super accuraat. Daarnaast zijn alle nuttige punten zoals supermarkten, campings, ATM's en toeristische punten in dd kaart te vinden. Er zijn drie verschillende vervoerswijzen mogelijk: auto, fiets of voetganger. Voor elke vervoerswijze kunnen de instellingen zoals type weg, fietsroutes, details, etc geselecteerd worden. De app houdt zelf rekening met rustige wegen en kiest indien mogelijk voor een fietspad. Handig, zeker in de bergen, is het hoogteprofiel van een route met stijgingsgraad en hoogtemeters over de hele route. Daarnaast kunnen eigen gemaakte routes geïmporteerd worden om te navigeren.

In de gratis versie kan je zeven kaarten downloaden. Wil je meer, dan zal je de betaalde versie moeten aanschaffen, maar de €3,50 is het meer dan waard.

 
De handigste fietsapps

Dark Sky


Een andere weerapp die we in de Verenigde Staten ontdekten is Dark Sky. Het fijne aan deze app vinden we de gedetailleerde dagvoorspelling die met een prettige interface wordt weergegeven. Het belangrijkste van een weerapp is natuurlijk de betrouwbaarheid en ook die vinden we heel erg goed. We hebben deze app gebruikt voor zowel het wandelen, skiën, kanoën en fietsen in de VS en Canada.

Dark Sky is gratis, maar het is nog niet in alle landen beschikbaar. Recent (april 2020) is het opgekocht door Apple wat mogelijk betekent dat een wereldwijde uitrol mogelijk is. Op de website van Dark Sky staat geschreven dat het nu enkel in de VS, UK en Ierland beschikbaar is, maar onze ervaring is dat het ook in Canada, België en Nederland werkt.

9 Comments

 1. Ellen schreef:

  Fijn dat jullie er profijt van hébben. Handig voor in ons 2e leven 😉

 2. Robert schreef:

  Super handige apps. Thanks!

 3. Adriaan van Asch schreef:

  Fantastische ervaring; leuk om te lezen maar vooral om te weten, ook omdat ik ooit zelf in Zuid-Amerika de Andres-Trial wil gaan fietsen. Staat op mijn verlanglijstje. Hoop jullie eens te mogen ontmoeten. Mijn mogelijkheden voor een sponsorbijdrage aan jullie zal dan zeker aan de orde komen.

  • WeLeaf schreef:

   Wat leuk dat je plant om de Andes-trail te gaan fietsen. Zorg dat het plan waarheid word! Het word hoe dan ook onvergetelijk. Wij gaan (waarschijnlijk) naar de noordelijke Andes nadat wij onze tijd hier in Ushuaia er op hebben zitten. Als je een stuk wilt mee fietsen om in te komen, vinden wij dat alleen maar hartstikke leuk!

 4. Ivan schreef:

  Superhandig, deze apps voor de fiets! Nou zie ik me nog niet in Zuid-Amerika fietsen. Wellicht hebben we er in de Alpen ook profijt van.

  • WeLeaf schreef:

   He Ivan! Wat fijn dat je de apps kan gebruiken. Wij gebruiken ze iedere dag op de fiets (en al onze andere reismanieren). Als we nog andere handige apps tegenkomen, vullen we onze lijst aan. In de Alpen zal je er zeker plezier aan beleven, al is onze ervaring dat weerapps in de bergen soms wat minder betrouwbaar zijn. We zijn benieuwd naar je ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *