parallax background

Fietsen in Zuid-Amerika, van noord naar zuid of omgekeerd?

the power of the mind
Mission impossible
april 11, 2019
Wie niet sterk is, moet slim zijn
april 22, 2019
 

Cycling in South America

 

Van Bogota naar Ushuaia of van Ushuaia naar Quito, het zijn iconische fietsreizen en ieder jaar zijn er vele fietsers die voor dit avontuur gaan. Zuid-Amerika is in oppervlakte dubbel zo groot als Europa, het is allesbehalve vlak, er zijn veel onverharde wegen en het weer heeft een grote invloed. Fietsen in Zuid-Amerika is veel minder voorspelbaar dan in Europa zodat je beter voorbereid op pad gaat. Hoeveel tijd heb je daarvoor nodig? Begin je best in Colombia, of in Ushuaia? Wat is de beste maand om te vertrekken? Wanneer zijn de regenseizoenen? Wij fietsten door bijna alle landen van Zuid-Amerika, zowel van noord naar zuid, als omgekeerd. Dit zijn onze adviezen.


Een jaar op de fiets in Zuid-Amerika

Van Colombia naar Vuurland is minimaal een afstand van 10.000 kilometer en al snel 15.000 kilometer met alle omwegen en onverharde routes. Wij plannen onze routes altijd op basis van een gemiddelde afstand van 50 kilometer per dag over het volledige traject. Dat is inclusief alle rustdagen en niet-fietsdagen. Snel gerekend, kom je op de volgende resultaten:
10.000 kilometer - 200 dagen
15.000 kilometer - 300 dagen
Waarschijnlijk plan je meerdere niet-fietsdagen want er is zoveel te bezoeken en ontdekken in Zuid-Amerika zodat je al snel op 365 dagen uitkomt. Wij fietsten 16.000 kilometer in Zuid-Amerika en hadden daar anderhalf jaar voor nodig. Onze gemiddelde fietsafstand is uiteindelijk een stuk lager dan 50 kilometer per dag. Tussen verschillende trajecten hebben we vaak een pauze van twee weken, of we kregen visite van ouders en familie en we woonden twee maanden in Ushuaia.

Fietsen in Zuid-Amerika, van noord naar zuid of omgekeerd?
Fietsen in Zuid-Amerika, van noord naar zuid of omgekeerd?
 

Gemiddelde afstand per dag in Zuid-Amerika

We fietsten ongeveer 16.000 kilometer in meer dan 500 dagen. Dat is gemiddeld dertig kilometer per dag, maar we fietsten minder dan 50% van de dagen. Werkelijk fietsten we gemiddeld 70 kilometer per dag, wat een stevig gemiddelde is in Zuid-Amerika. Zeker in Colombia, Ecuador en Peru is 70 kilometer dag enorm veel. Meer naar het zuiden zijn er meer hoogvlaktes, worden de klimmen minder lang, maar krijg je te maken met de Patagonische wind. Dit zijn onze gemiddelde afstanden in Zuid-Amerika:

Argentinië: 69,9 kilometer
Brazilië: 66,6 kilometer
Bolivia: 67,6 kilometer
Colombia: 64,1 kilometer
Chili: 61,1 kilometer
Ecuador: 55,5 kilometer
Paraguay: 84,3 kilometer
Peru: 77,1 kilometer
Uruguay: 69,9 kilometer


Starten in Ushuaia of in Colombia? Of toch in Quito?

Waar begin je met een fietsreis in Zuid-Amerika? Beginnen aan het einde van de wereld, of aankomen in de meest zuidelijke stad ter wereld? Of liever van koud naar warm? De meeste fietsers gaan van noord naar zuid omwille van een aantal redenen. De allerbelangrijkste reden is de wind, maar er zijn meerdere voor-en nadelen.

Noord-Zuid:
+ Algemeen geldt dat de wind in Zuid-Amerika uit het noordwesten waait. Fietsers van noord naar zuid hebben meer wind in de rug, vooral in Patagonië is dit een enorm voordeel.
+ Aankomen in het einde van de wereld voelt alsof je het verst mogelijke punt hebt bereikt. Het is werkelijk een einde.
+ Colombia is een fietsvriendelijk land met bijzonder gastvrije mensen. Vanaf het eerste moment word je opgeslokt in de Zuid-Amerikaanse cultuur.
+ Het wordt steeds kouder en meer verlaten, al is dat niet voor iedereen een pluspunt
- Patagonia is de duurste regio van Zuid-Amerika. Je zal wat reisbudget over moeten houden voor het einde van de wereld.
- Medellin ligt op 1.500 meter boven zeeniveau, Bogota op 2.600 meter. En krijgt onmiddellijk veel hoogtemeters te verwerken.

Zuid-Noord:
+ Starten in het einde van de wereld. Je kan niet zuidelijker beginnen want er is niets, dat is toch een mooi idee.
+ Het leven wordt steeds goedkoper. Patagonië is het duurst, maar vanaf het noorden van Argentinië is alles goedkoop.
+ De Andes is lager in Patagonië. Je start op zeeniveau met relatief weinig hoogtemeters.
- Veel tegenwind, vooral in Patagonië

TIP: Misschien denk je eraan om in Quito te beginnen, maar dit raden wij sterk af. Ecuador is druk, de klimmen zijn bijzonder steil, de mensen zijn iets minder open en het is er duurder dan in de buurlanden. Wij vonden Ecuador het minst leuke land om te fietsen in Zuid-Amerika en zouden het niet aanraden als startpunt of eindpunt van een fietsreis in Zuid-Amerika.


De seizoenen in Zuid-Amerika

Het klimaat in Zuid-Amerika verschilt sterk per regio. Er zijn regenwouden, woestijnen en de Andes. Een fietstocht door Zuid-Amerika zal vooral door de Andes gaan dus daar baseren we de beste reisseizoenen op. Van noord naar zuid:



In Colombia, Ecuador en Peru kan je in principe het hele jaar fietsen, maar in het regenseizoen zullen vele onverharde wegen moeilijker begaanbaar zijn en je mist de prachtige uitzichten. Er ligt meer sneeuw in de Andes en routes kunnen afgesloten zijn.
In Bolivia en Noord-Argentinië zijn er jaarlijks grote overstromingen door de hevige regenval waardoor hele gebieden zijn afgesloten.
Op de altiplanos in het noorden van Chili kan het tussen december en februari onverwachts hard regenen.
Patagonia ligt onder een dikke laag sneeuw tussen juni en september. Vele bergpassen zijn gesloten. De bijzondere grensovergang tussen El Chalten en Villa O’higgins gaat bijvoorbeeld pas open vanaf 1 november. Wij fietsen in oktober Patagonië binnen. De nachten zijn nog koud met koude wind uit de bergen.

Fietsen in Zuid-Amerika, van noord naar zuid of omgekeerd?
Fietsen in Zuid-Amerika, van noord naar zuid of omgekeerd?
 

Hoelang fiets je in ieder land?

Onderstaand overzicht laat eenvoudig zien hoeveel tijd je per land nodig hebt, gebaseerd op de afstanden en de hoogtemeters die je moet overwinnen.
Colombia (1.500 kilometer): 2 maanden
Ecuador (1.000 kilometer): 1 maand
Peru (3.000 kilometer): 3 maanden
Bolivia (1.000 kilometer): 1,5 maand
Noord-Argentinië en Chili (2.000 kilometer): 2 maanden
Patagonia (3.000 kilometer): 2,5 maanden


Beste vertrekdatum: november tot februari

In het overzicht van de seizoenen valt onmiddellijk op dat je bijna overal in de goede seizoenen kan fietsen als je de juiste vertrekmaand kiest. Aankomen of vertrekken in juni tot september valt onmiddellijk af door de sneeuw in Patagonië. Alle overige maanden zijn in principe mogelijk, al is de periode tussen november en februari de beste vertrekmaand.



Het bovenstaande overzicht is een indicatie van een reisschema met vertrek in januari op basis van de benodigde tijd per land.


Tips en niet te missen hoogtepunten in Zuid-Amerika?

Fietsen in Peru
Fietsen in Bolivia
Fietsen op Salar de Uyuni
De Carretera Austral fietsen in Chili
De koffieroute in Colombia
De autovrije fietsroute in Peru
Fietsen tussen Huanuco en Huaraz in Peru
Fietsen door Reserva Ecologica El Angel
10x doen Noord Argentinië en Chili
22 foto’s waardoor jij naar Argentinië wilt

Fietsen in Zuid-Amerika, van noord naar zuid of omgekeerd?
 

Meer reistips

Op zoek naar meer reistips?

 

Hoe vind je sponsors voor een wereldreis?

Fietsen in Zuid-Amerika, van noord naar zuid of omgekeerd?

De wereld rond met €12

Fietsen in Zuid-Amerika, van noord naar zuid of omgekeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *