Guatemala staat bekend voor zijn mooie natuur, de vulkanen, de maya cultuur en zijn steile klimmen. Het is een heel pittig land om door te fietsen, zeker als je de drukke hoofdwegen verlaat. De beloning is echter groot want het is een prachtland en een echte aanrader op de fiets. Wij staken het land door op slechts tien dagen, veel te weinig om alles te zien. Toch verzamelde we genoeg tips om jou verder te helpen.
In Guatemala hanteren ze de Quetzal, genoemd naar de nationale vogel. In maart 2019 was de wisselkoers €1 = 8,5 Quetzal. De prijzen in Guatemala zijn te vergelijken met Mexico en een pak goedkoper dan Belize.
We kwamen Guatemala binnen via de grens met Belize in het noordoosten en verlieten het in het westen via de Mexicaanse grens. Het noorden is subtropisch en relatief vlak. In de zuidelijke helft liggen de bergen en de vulkanen met steile klimmen, heel steile klimmen. De route die wij namen was zo steil dat we op een bepaald deel zes uur lang de fiets moesten duwen om vijftien kilometer af te leggen. Ongetraind begin je beter niet aan, maar je komt zeker superfit terug.
De wegen in het noorden waren relatief rustig, zeker in vergelijking met het drukke Belize. Op onze route door de bergen was er nauwelijks verkeer. De route was ook zo steil en in slechte staat dat veel autoverkeer de klimmen niet op kan rijden. Een stel schijfremmen en een heel licht verzet is een must.
Er zijn een paar Warmshowers in Guatemala, maar wij kampeerden bijna altijd in de natuur. Op iOverlander staan veel mooie plaatsen, soms gratis, maar meestal betalend. Je betaalt bijvoorbeeld 25 quetzal voor een camping in natuurpark.
In Melchor de Mencos, aan de grens met Belize kan je slapen bij de brandweer.
In een hotel of een hostel kan je een kamer vinden vanaf 70 Quetzal, al is dat minimaal 100 Quetzal in de toeristische plaatsen.
Het noorden van Guatemala is subtropisch met uitgestrekte regenwouden. Er valt gemiddeld meer regen dan in de rest van het land en het verschil tussen het droge en natte seizoen is minder groot. In de bergen is er wel duidelijk een droog en nat seizoen. Het droge seizoen loopt van oktober tot mei, wat ze de zomer noemen in Guatemala. Aan het einde van het droge seizoen zijn er nog heel weinig muggen, terwijl het begin van de zomer (tot en met januari) een hel kan zijn.
Het eten in Guatemala is heel erg vergelijkbaar met Mexico. Bijna alle gerechten zijn met rijst, bonen en tortillas. Je vindt er taco's en burrito's, veel avocado's en vers fruit.
's Middags aten we vaak bij een kleine comedor, een eenvoudig restaurant. Voor 15 tot 20 Quetzal krijg je eenvoudige maaltijd met ei, rijst, bonen en een mandje tortillas. Die mag je altijd bijvragen zodat zelfs een fietser genoeg kan eten.
Wij vroegen altijd water aan de deur en kregen meestal water uit een grote bidon. In de bergen kregen we af en toe kraantjeswater of we filterden het zelf van een rivier.
Nacht slapen in hostal: vanaf 70 quetzal voor een double room
Brood: wij vonden geen gezouten brood. Voor 4 à 5 tortillas betaal je 1 quetzal.
Melk: 5 quetzal
Lunch of avondeten: 15 tot 20 quetzal
Grensovergang Gracias a Dios (Chiapas - Guatemala). Wij namen de grensovergang naar Mexico bij Gracias a Dios. Het is een heel kleine grens waar niet veel mensen passeren. Guatemala verlaten was geen probleem, maar om Mexico binnen te komen, moesten we een fee betalen van 550 pesos. Het probleem is dat je niet aan deze grens kan betalen. De enige optie is het zeven dagen visum nemen en hopen dat dit geen problemen oplevert als je Mexico verlaat. De andere optie is naar de andere grens fietsen, zo'n dag extra op de fiets.
Wij kozen voor de 7 dagen optie, gesteund door een uittreksel van de wet die op de muur hing. Daarin stond dat je bij overschrijding van je 7 dagen visum, de volledige 550 pesos betaalt bij het verlaten van Mexico. Uiteindelijk was er geen controle toen we Mexico verlieten naar de VS en zijn zo, al dan niet half illegaal, ontsnapt aan enige problemen.
1 Comment
respect !!!