Je moet er even een omweg voor maken, maar veel fietser hebben het ervoor over om die extra stempel te krijgen. Tussen Guatemala en de Yucatan provincie in Mexico ligt het kleine land Belize. Het heeft amper een half miljoen inwoners en de hoofdtaal is Engels. Het is een land met een heel andere cultuur dan de andere landen in Midden-Amerika en alleen daarom al is het een bezoek waard. Belize heeft heel veel te bieden, al zijn er wel mooiere en goedkopere landen om te fietsen. Staat het op jouw planning? Hopelijk helpen onze tips jou op weg!
In Belize hebben ze de Belizian Dollar. Deze volgt de koers van de Amerikaanse Dollar en is exact de helft waard. Als je naar een ATM gaat krijg je de Belizian Dollar biljetten, maar het is ook mogelijk om in Amerikaanse Dollars te betalen. Misschien is de Dollar de oorzaak want Belize is een duur land, zeker vergeleken met Mexico en Guatemala. In de supermarkt zijn veel producten twee tot drie keer zo duur. Wij namen eten mee uit Mexico voor vier dagen en spaarden zo heel wat geld uit.
Wij fietsten Belize binnen vanaf het noorden en verlieten het land in het westen via de grens met Guatemala. Er is slechts één grote hoofdweg die deze route volgt en er zijn helaas niet veel alternatieven. Aan de kust zijn er wel veel kleine wegen langs de kustdorpjes, maar de kwaliteit is vaak slecht.
Op de kaart lijkt het alsof er een alternatieve route mogelijk is langs de westkant van het land, van Orange Walk naar Spanish Lookout. Deze route gaat echter over een deel privaat land en de eigenaar laat niemand door, tenzij je $100 betaald. Onderhandelen is geen optie lazen we al in een paar blogs van andere fietsers. We volgden dus voornamelijk de hoofdweg met een paar alternatieven. De hoofdweg is druk, vaak slecht asfalt en het verkeer is gevaarlijk.
Er zijn een paar warmshowers in Belize, maar wij hebben er geen gebruik van gemaakt. We sliepen slechts drie nachten in Belize en vonden iedere keer een rustige plek om te slapen. De eerste nacht werden we uitgenodigd om in de tuin te staan, de tweede nacht sliepen we aan het strand bij Croocked Tree en de derde nacht vroegen we een plek onder iemand zijn afdak. Op iOverlander staan ook heel wat goede plekken, soms betalend, soms gratis.
Belize heeft een subtropisch klimaat en het is er bijna heel het jaar warm. Ze kennen twee echte seizoenen: droog en nat. Het droge seizoen is van oktober tot en met mei. Het regenseizoen, ook wel de winter, is nat met kans op orkanen in augustus en september. In het regenseizoen en kort erna zijn er heel veel muggen. Wat later in het droge seizoen (vanaf maart) zijn er heel weinig muggen en is het een pak aangenamer, volgens ons toch.
Wij namen ons eten mee uit Mexico, maar het is perfect mogelijk om je eten te kopen in de dorpjes en steden. Het nationale gerecht is het rice and beans, vaak vergezeld met een stuk vlees of vis. Er wordt veel vis gegeten in Belize zowel aan de kust als in het binnenland.
De inwoners raden ons af om het water van de kraan te drinken. We vroegen altijd water bij locals en kregen het steeds van een grote bidon.
De mennonieten gemeenschap is bekend vanwege zijn productie van melkproducten. Im Spanish Lookout ligt de hoofdfabriek van Western Dairies met vers roomijs. We hebben al beter ijs gegeten, maar bij bijna 40 graden smaakt het toch heerlijk. Er zijn meerdere filialen van Western Dairies verspreid over het land.n meerdere filialen van Western Dairies verspreid over het land.
We namen al ons eten mee uit Mexico en hebben daardoor geen idee van de prijzen van de basisproducten. Het enige dat we kochten waren een banaan en een cakeje. We zijn wel even een kleine supermarkt binnen gestapt en vielen achterover van de dure prijzen.
Bananen: 4 bananen voor $0,5
Lunch of avondeten: mogelijk vanaf $6 langs de weg
Exit fee. Exit fee: er geldt een toeristenbelasting om Belize te bezoeken van US $20 (40 Belizian dollars). Als je het land verlaat, moet je eerst de fee betalen alvorens je een stempel krijgt. Het staat overigens duidelijk op alle borden en op de website van de overheid. Ze accepteren Amerikaanse Dollars, maar wel enkel de biljetten.
Mennonieten. er leven grote kolonies mennonieten, een strenge geloofsgroep vergelijkbaar met de Amish, in Belize. Orange Walk en Spanish Lookout zijn twee bekende mennonieten steden, maar daar zie je weinig traditionele mennonieten in klederdracht en paardenwagen. In het dorpje Little Belize leven ze wel nog traditioneel, al is het wel een omweg om daar te raken.