parallax background

Fietsen met de trein en ferry door Europa

hout hakken
De prijs van vrijheid
april 15, 2023
cycling in the forest
Uitrusten op de fiets
mei 26, 2023
 

Met een interrail ticket en de Oslo-Kopenhagen ferry op pad


We fietsen naar het station in Hamar. Het perron staat overvol met mensen die blijkbaar allemaal dezelfde trein als ons richting Oslo hebben. Een kort treintje hobbelt het station binnen terwijl we op de deuren speuren naar het fietssymbool. Twee kinderwagens en een andere fietser gaan dezelfde deur binnen. Met wat pas- en meetwerk passen wij er bij, maar comfortabel is het niet. De komende twee en half uur zullen we recht moeten staan en onze fiets vasthouden. We konden online geen afzonderlijk fietsticket reserveren en moeten dat in de trein betalen. De conducteur controleert onze Interrail passen en vraagt niet naar het ticket voor de fiets. Een gelukje want dat scheelt ons een dikke €20 per persoon.

De volgende etappe is een stuk comfortabeler. We rollen de buik van de ferry in die ons van Oslo naar Kopenhagen brengt. Een van de medewerkers ziet ons aankomen en zet een fietsenrek klaar tegen de wand van het schip. Wat een service. We zetten onze fietsen in de rek, maken ze vast met ons slot en nemen onze tassen mee naar de zevende verdieping. De boot heeft natuurlijk een prijskaartje, maar in ruil krijgen we een mooie kamer met zicht op de zee, Wifi en een ontbijtbuffet. De grootste luxe is misschien wel dat we de volgende ochtend uitgerust in Kopenhagen aankomen. Het alternatief zou een treinreis door Zweden zijn, inclusief een lange overstap midden in de nacht en onzekerheid of onze fietsen wel mee mogen in de trein. Om tien uur 's ochtends fietsen we met een volle maag uit de boot, Kopenhagen in.

Een maand later zijn we terug in Noorwegen. We hebben met de trein en ferry door Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland en België gereisd. Hieronder vind je alle informatie en onze ervaringen over reizen met de fiets in de trein en ferry.

Met Interrail en de fiets in Europa

Interrail pas

We reizen met een Interrail pas door Europa. Omdat we net iets meer dan een maand onderweg zullen zijn, kiezen we voor een twee maanden pas met vijftien reisdagen. Dit geeft ons voldoende flexibiliteit om onze plannen onderweg te wijzigen. Het ticket kost €518, een behoorlijke prijs, maar je betaalt vooral voor de enorme flexibiliteit.

De Interrail pas is vooral handig door zijn eenvoud. In één app kunnen we onze volledige reis plannen, samenstellen en wijzigen. Het is super makkelijk om trajecten toe te voegen of te wijzigen, het aantal gebruikte reisdagen te zien en verschillende reizen te plannen. De QR codes in de app zijn onmiddellijk de vervoersbewijzen voor in de trein.
Als mooie bonussen zijn er de kaart en de statistiekenpagina die het aantal kilometers en uren in de trein laat zien.

Voor de fiets heeft de Interrail pas nog geen oplossing. Op de Interrail website staan wel een paar links naar pagina's van verschillende treinmaatschappijen, maar reserveren via de app is niet mogelijk. Het blijft daarom een uitzoekwerk om te vinden in welke trein er een reservatie nodig is en waar het fietsticket gekocht kan worden. Soms moet het via een app, soms via een website. Over een aantal jaar zit deze functionaliteit ongetwijfeld in de Interrail app, maar nu is het wat meer gedoe.


Vergelijking prijs

Wij gebruikten 9 van de 15 reisdagen. Als we alle tickets zelf zouden kopen bij de verschillende vervoerders in de verschillende landen, komen we nagenoeg op dezelfde prijs uit. €525 ten opzichte van €518. Als we alle 15 reisdagen zouden gebruiken, wordt de Interrail pas alleen maar interessanter.

Voordelen

  • Flexibel om tickets tot op het allerlaatste moment te wijzigen.
  • Eenvoudig over de grenzen heen plannen en boeken.
  • Handige app om alles te plannen en wijzigen.
  • Offline bruikbaar.

Nadelen

  • Fietstickets kunnen niet in de app gekocht worden.
  • De treintijden in de app zijn niet realtime en houden dus geen rekening met storingen, stakingen of vertragingen.
 

Zonder interrail pas?

Het grootste voordeel van het interrail ticket is de enorme flexibiliteit. Zelfs tot in de trein kan je een ticket aanpassen en de reis wijzigen. Wij konden zo zonder stress en planning fietsen, wat we zelf heel erg prettig vonden. Als je de volledige reis op voorhand vastlegt en totaal niet flexibel moet zijn, kan je zonder Interrail pas reizen. Waarschijnlijk is het zelfs niet goedkoper.

 

Fiets in de trein

De fiets mee in de trein nemen is altijd een beetje spannend. Het begint al met de juiste wagon te vinden waar de fiets in moet. Als we die gevonden hebben, hopen we dat het opstapje niet te hoog is om de bepakte fiets naar binnen te tillen. Eenmaal binnen is het steeds een verrassing hoeveel plaats er voor onze fiets is. Dat verschilt sterk per land en per trein. Omdat we zoveel bagage met redelijk wat waardevolle spullen hebben, laten we onze fietsen niet graag alleen staat in de trein. Soms zijn er zitplaatsen dichtbij zodat we een oogje in het zeil kunnen houden, maar vaak moeten we op een oncomfortabel klapstoeltje of op de grond naast de fiets zitten. Ondanks de nadelen, blijft de trein een van de beste manieren om de fiets over langere afstand mee te nemen. Het is milieubewust, de fiets moet niet gedemonteerd worden (uitgezonderd bepaalde landen) en we zien onderweg het landschap. Wij kunnen enorm genieten van reizen met de trein en weten dat de fiets nu even onhandig is, maar dat die daarna weer enorme vrijheid geeft. Het is het helemaal waard.

 
 
 

Van Oslo naar Copenhagen met de boot

In het midden van Oslo centrum fietsen we de buik van de DFDS ferry in. Een van de medewerkers schuift een fietsenrek naar voren waar we onze fietsen mogen parkeren. We nemen onze fietstassen mee en wandelen naar de zevende verdieping. Daar ligt onze kajuit, eentje met zicht op zee. Vanuit het raampje zien we het operahuis van Oslo, het fort en alle haventjes. Zoë ploft languit op bed, pakt de witte lakens en ruikt de frisse wasgeur. Net zoals de trein, kunnen we enorm genieten van een nachtje in de boot. Het langzame reizen, verplicht even onthaasten, is heerlijk. En dan voelt dit tien keer zo luxe. Geen onhandige overstappen in de nacht en slapen in een stoel, maar heerlijk uitrusten in een bed. Ons hut is inclusief Wifi, een douche en een ontbijtbuffet. Iedereen die met de fiets reist, begrijpt de luxe van deze dingen. Na vele dagen onderweg zonder internet, douche en ontbijt met droge muesli, is dit puur genieten en een verwennerij die we verdiend hebben. De basishutten in de boot zijn zonder Wifi en ontbijt, maar nog steeds met een mooie hut en een rustige nacht op de boot. Om niet de hele avond aan de Wifi te verslinden, wandelen we 's avonds een rondje op de boot. Er zijn bingo, live muziek, een discotheek en verschillende restaurants. Dit moet zo ongeveer het leven op een cruiseschip zijn. Voor ons heel erg leuk voor een nachtje, maar niet voor een hele week.

De volgende ochtend schuiven we aan bij het ontbijtbuffet. Jeetje, wat een luxe en wat een keuze. We blijven eten totdat bijna rollend terug naar onze kajuit kunnen. Vandaag kunnen we de lunch wel overslaan :) Helemaal uitgerust rollen we Kopenhagen binnen. Dat is toch een erg fijn gevoel. We verkennen de stad op fiets, bijna verplicht in een stad die zich 'de beste fietsstad ter wereld' noemt. Het is een echte fietsstad, maar over dat 'beste' kunnen we discusiëren.  

 

Vanaf

77

Fiets + Hut


De hutprijzen beginnen bij €49 (laagseizoen) en €91 (hoogseizoen). Voor de fiets betaal je €28. De cabins met wifi en ontbijt beginnen bij €133. Boeken kan via DFDS ferry

Afvaarten

7x

per week


Afvaart om 15u00, aankomst om 10u00. Dit geldt voor beide richtingen Oslo-Kopenhagen en Kopenhagen-Oslo.

Korte traject

8u

Oslo - Frederikshaven


Op het kortere traject van Oslo naar Frederikshaven kan je kiezen om alleen een stoel te boeken. Deze is er al vanaf €18. In juli en augustus vaart deze ferry iedere dag. De andere maanden 4 keer per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *