parallax background

Dankbaarheid overwint vermoeidheid

Onze vier meest inspirerende mensen van 2021
december 23, 2021
Goed voorbereid?
januari 6, 2022
 

Maandag 4 oktober - Breda


'De komende twee maanden worden jullie geleefd,' zegt Zoë's moeder begin oktober, net voor de lancering van ons boek.
Op twee A4'tjes staat de volledige planning voor oktober en november. Bijna iedere dag staat er wel een presentatie, interview of tv-opname. Bovendien moeten we vierhonderd boeken uit de voorverkoop signeren en verzenden. Het worden inderdaad twee bizar drukke maanden, maar Padre Antonio uit Chili leerde ons een wijze les tijdens de reis. Het avontuur overwint de vermoeidheid. Daar houden we ons ook deze keer aan vast.

Misschien wel de belangrijkste reden om samen te werken met een uitgever was dat wij onze energie kunnen steken in de zaken die we leuk vinden. Het schrijven en ontwerpen vonden we erg leuk, maar we wisten dat het drukproces en het benaderen van boekhandels en pers ons veel minder energie zou geven. Dat zijn net de taken waar de uitgever goed in is. Zo zouden wij tijd hebben voor een andere belangrijke taak, de promotie van ons boek. We hebben een jaar voltijds aan ons boek gewerkt, maar zonder promotie verkopen we geen enkel exemplaar. De komende twee maanden gaan we alles geven, maar echt alles, om ons ultieme doel te behalen: 750 boeken uit eigen hand te verkopen, los van de verkopen in boekhandels en Bol.com. Er zijn al meer dan 400 boeken in de voorverkoop verkocht, maar onze echte promotietour begint nu. We gaan op boektour met de fiets door Nederland en België.

Zoë is de hele maand september bezig geweest om de tour te plannen. Een huzarenstukje om alle locaties en data zo te plannen dat alles op elkaar aansluit en we alles met de fiets kunnen doen. Er staan zo'n twintig presentaties op de planning en meer dan duizend kilometer op de fiets. De boeken nemen we mee in een karretje en in onze fietstassen, samen met de tent en al onze andere kampeermateriaal. Samen dragen we zo’n 100 kilo per fiets dus hard vooruit zullen we niet gaan. Met alle presentaties hopen we zo'n 200 boeken te verkopen. Omgerekend naar geïnvesteerde tijd is dat allesbehalve efficiënt, maar dat is niet ons hoofddoel. We willen inspireren met onze presentaties en met een boek dat Op Eigen Kracht heet, kunnen we toch niet met de auto aankomen? En dat willen we vooral niet!

Deel één van de tour brengt ons door België. Onderweg van Tongeren naar Hoegaarden zitten we 's middags in het gras naast het fietspad onze boterhammen te eten. Het is maandag 1 november, Allerheiligen, een vrije dag in België. Er wandelen twee mensen voorbij. Ze kijken ons aan, vertragen even, wandelen dan door, om uiteindelijk toch te vragen: 'Slapen jullie nu nog in de tent?'
'Jaa!' zeggen we in koor.
'Brrr, dat is toch koud in november,' zegt de vrouw.
Al snel vertellen we over onze boektour en laten het inkijkexemplaar van ons boek zien aan het nieuwsgierige stel.
'Hebben jullie er nog eentje over die we mogen kopen?' vraagt de vrouw beleefd.
Een kwartier later wandelen ze door met ons boek in de hand.
'We hebben zonet een boek verkocht,' glimlacht Zoë.
'Weer twee kilo lichter,' zegt Olivier.


Met alle presentaties hopen we zo'n 200 boeken te verkopen. Omgerekend naar geïnvesteerde tijd is dat allesbehalve efficiënt, maar dat is niet ons hoofddoel.


Dankbaarheid overwint de vermoeidheid.

Een paar dagen later fietsen we naar Gent. Een man staat voor zijn oprit en houdt ons tegen.
'Willen jullie een kopje koffie komen drinken en misschien blijven slapen vanavond?' vraagt hij.
Ook gisteren werden we uitgenodigd voor de thee toen we op een bankje in het park zaten. Zuid-Amerika, Zweden of België, gastvrijheid bestaat echt overal, ook in de westerse drukte.
Op hetzelfde moment krijgt Olivier telefoon.
'Goedemiddag Olivier. Dit is Luca van VTM Nieuws.'
Ze hebben gehoord over onze boektour en willen morgen een reportage maken voor het zeven uur journaal.
De dag erna staan er grote camera's op onze neus en worden er twee uur lang opnames gemaakt. Op weg naar Antwerpen wijzen opvallend veel mensen ons na. Af en toe horen we ze nog net fluisteren: 'hé, dat zijn die wereldreizigers'. We giechelen trots op om onze tijdelijke roem. Net voor Antwerpen stoppen we bij een supermarkt en kopen er twee bananen. Als Olivier buitenkomt, zijn er al twee mensen bij Zoë geweest om haar te feliciteren.
'Mah, dat kan toch niet. Gisteren waren jullie op tv en nu staan jullie hier een banaan te eten,' zegt een andere vrouw verbaasd. We zijn beroemd voor één dag.

 

Van België gaan we naar Nederland. In tien dagen tijd hebben we acht presentaties. Zoë's moeder had gelijk. We leven in een soort achtbaan en zitten gevoelsmatig in het laatste karretje, permanent meegesleurd van hot naar her. Eigenlijk zijn we oververmoeid, maar bij iedere presentatie krijgen we weer zo ontzettend veel fijne reacties die zoveel energie geven. We veranderen Padre Antonio's uitspraak. Dankbaarheid overwint de vermoeidheid.

4 Comments

 1. Lieve swinnen schreef:

  Zalig stuk!!

 2. Moniek schreef:

  Wat goed zeg 2e druk van jullie boek! Snap ik wel😄 heb het in een adem uitgelezen, goede praktische en hele leuke tips, mooie foto’s en bijzondere ontroerende verhalen!
  Goede reis lieve helden! Super trots op jullie! Zal vast weer heerlijk voelen op de fiets het avontuur tegemoet. Alle geluk!🍀

  • WeLeaf schreef:

   He Moniek!
   Dankjewel voor je reactie en je mooie woorden over ons boek! Heel fijn om te horen.
   We zijn zelf nog steeds heel trots, vooral dankzij al die mooie reacties die we krijgen. Alleen dat al was een jaar keihard werken waard 🙂
   En nu terug op de fiets inderdaad. Heel veel zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *