parallax background

15 weetjes over Quebec

snow blower in action
De mensen van de Côte-Nord
april 3, 2020
skitouring in fresh snow
Witte obstakels
april 17, 2020
 

Een unieke provincie in Canada


Voordat we naar Quebec gingen, wisten we dat het een provincie was van Canada, maar als we het exact op de kaart moesten aanduiden, zouden we waarschijnlijk falen. Een paar maanden later hebben we een hele hoop geleerd over Quebec, vooral dat het compleet verschillend is dan de rest van Canada. De inwoner van Quebec, een Quebecois, zal zichzelf nooit een Canadees noemen. Als ze over Canada praten, hebben ze het over een ander land. We moeten toegeven dat het een unieke provincie, euh land, is, en we vertellen graag 15 weetjes die je niet wist over Quebec.

1. Quebec is enorm

Wij stonden twee maanden op de ski's en deden slechts een klein deeltje van de provincie. Quebec is de grootste provincie van Canada waarvan het grootste deel onbewoond is. Het is 41 keer zo groot als Nederland, 51 keer zo groot als België en 3 keer zo groot als Frankrijk.

2. Verplicht Frans

In 1977 werd er in Quebec een wet aangenomen, Wet 101, het handvest van de Franse taal. Deze wet definieerde het Frans als de enige officiële taal in de provincie Quebec. Door deze wet moeten het onderwijs, de communicatie, de handel en de economie in het Frans zijn. Een vast gesteld percentage van alle muziek op de radio is Franstalig en alle commerciële uitingen moeten in het Frans zijn. Zo heet Starbucks in Quebec Café Starbucks en Kentucky Fried Chicken is Poulet Frit du Kentucky. Zelfs plaatsnamen werden op verschillende plaatsen gewijzigd. In het Engelstalige dorpje Harrington Harbor wilden ze de naam veranderen naar Port Harrington, wat maar net vermeden kon worden door de engelstalige inwoners.

3. Bijna onafhankelijk

Bijna was Quebec een eigen land en onafhankelijk. In 1995 werd er een Referendum gehouden om Quebec te scheiden van Canada. Het referendum was niet officieel rechtsgeldig en werd alleen in Quebec gehouden. Het nee-kamp won het referendum met 0,4%, wat nog steeds als grote fraude gezien wordt door het ja-kamp. Tegenwoordig is de drang om te splitsen iets minder groot, maar noem een inwoner van Quebec geen Canadees. Overal in Quebec zie je de blauwe vlag met een witte Franse lelie, het officiële symbool van Quebec. De Canadese vlag staat alleen op een overheidsgebouw, maar het is een zeldzaamheid. In 2006 werd er een symbolische motie aangenomen die Quebec als een ’natie binnen verenigd Canada’ noemt.

4. Officiële symbolen

Twee andere officiële symbolen van Quebec zijn de sneeuwuil en de gouden berk. De houtindustrie is een belangrijk onderdeel van de economie in Quebec, al heeft de mindere vraag naar papier een grote impact gehad op de vele fabrieken. Naast hout, zijn er heel veel andere natuurlijke grondstoffen en er zijn dertig grote mijnen in de provincie, met name goud, ijzer, kopen er zink.

5. Celine Dion

De bekendste persoon uit Quebec is Celine Dion. De meesten van ons kennen haar van de soundtrack 'my heart will go on' van de Titanic, maar ook daarvoor was ze al bijzonder beroemd. In 1988 won ze het Eurovisiesongfestival dat ze namens Zwitserland mee deed en ze verzorgde de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Atlanta in 1996. Maar ook nu nog blijft ze ongekend populair in Quebec en ver daarbuiten.

6. Een half miljoen meren

Meer dan 10% van de oppervlakte van Quebec bestaat uit water. Er zijn meer dan een half miljoen meren en 4.500 rivieren in de hele provincie. Kanovaren is niet voor niets een van de populairste zomeractiviteiten.

7. Ice canoeing

Niet alleen in de zomer stappen de inwoners van Quebec in de kano, maar ook in de winter doen ze aan kanovaren. Oorspronkelijk was ice canoeing een praktische manier om zich over het ijs te verplaatsen van de Saint-Lawrence rivier. Tegenwoordig is het een sport met een officiële competitie waarbij het meest bekende evenement tijdens het carnaval van Quebec plaatsvindt. Een team van vijf atleten probeert zo snel mogelijk met de kano over ijs te lopen en te varen door het koude water. Ze hebben schroeven onder de schoenen om grip op het ijs te hebben.

8. Big five van Quebec

Een andere reden om naar Quebec te komen, is de prachtige natuur. Quebec heeft zijn eigen Big five: de grijze wolf, blauwe vinvis, sneeuwuil, zwarte beer en de eland. In de zomermaanden is er een hele grote kans om walvissen en elanden te zien. Beren zijn al iets moeilijker en voor een wolf of een sneeuwuil moet je heel erg veel geluk hebben.

9. Enige ommuurde stad ten noorden van Mexico

Quebec City, wat door toeristen en reizigers bekend is als simpelweg Quebec, is een van de mooiste steden van Noord-Amerika, die verdacht veel op verschillende Europese steden lijkt. De Amerikaanse en Canadese huizen zijn meestal gebouwd uit hout, maar in Quebec, vooral in het oude centrum, zijn de meeste huizen uit steen gebouwd. Dat voelt voor een Europeaan heel erg vertrouwd. Het is bovendien de enige ommuurde stad in Noord-Amerika ten noorden van Mexico.

10. Veel sneeuw

In de winter is een groot deel van Canada bedekt onder een dik pak sneeuw. In Quebec City ligt er gemiddeld 140 dagen per jaar een laagje sneeuw op de grond. Tijdens de piek van de winter is dat gemiddeld meer dan een halve meter. De eerste sneeuw valt al in oktober en november, terwijl in april de laatste sneeuwbuien vallen. Er zijn zelfs speciale verkeerslichten in Quebec City die knipperen na een sneeuwstorm. Dit is een signaal voor de inwoners dat ze de auto's uit de straat moeten halen want de grote sneeuwruimactie start.

11. Hockey

Canada’s meest populaire sport in de winter is ijshockey. Montreal wordt vaak de geboortestad van ijshockey genoemd en de Montreal Canadiens zijn nog steeds het meest succesvolle en populaire hockeyteam in Canada.

12. Sneeuwscooter

Om zich over al die sneeuw te kunnen verplaatsen, gebruikt de Quebecer een ander voertuig. In 1935 ontwierp Joseph Bombardier, geboren in de provincie Quebec, als eerste een sneeuwscooter zoals we die deze dagen kennen. Later bracht hij met zijn bedrijf de modelnaam Ski-doo uit, wat in Quebec de algemene naam is om een sneeuwscooter aan te duiden.

13. Je me souviens

Op alle nummerplaten in Quebec staat de tekst 'Je me souviens’, het officiële motto van Quebec. Het betekent letterlijk ‘ik herinner mij’, maar meer uitgebreid willen ze ermee zeggen dat ze hun cultuur en tradities nooit zullen vergeten en laten gaan.

14. Maple syrup

Aan het einde van de winter start in Quebec de productie van het vloeibare goud, maple syrup. Voor de productive van maple syrup wordt er water afgetapt van de sugar maples, suikeresdoorns. Het zijn grote esdoorns zoals we die in België en Nederland kennen, maar de suikersoort bestaat bij ons niet. Het blad van een esdoorn is het nationale symbool van Canada dat op de vlag staat afgebeeld. Het afgetapte suikerwater wordt vervolgens gekookt tot een zoete stroop die ze eten op pannenkoeken, wafels, havermout en gebruiken bij de bereiding van heel veel gerechten. Voor de productie van één liter stroop is er veertig liter suikerwater nodig. De provincie Quebec produceert bijna 90% van alle maple syrup in de wereld.

15. Poutine

Culinair kan je in Quebec heel erg goed eten, waarschijnlijk gelinkt aan de Franse culinaire keuken. Toch is het bekendste gerecht uit Quebec allesbehalve culinair. Poutine is friet gemengd met witte, taaie kaas en veel saus. Het gerecht is pas in de jaren ’60 uitgevonden en is een echte fastfood maaltijd. Een ander typisch gerecht uit Quebec is botertaart.

 

15 weetjes over Paraguay

Nog zo'n onbekend land is Paraguay. Weet je eigenlijk wel exact waar het ligt? We hebben vijftien weetjes om Paraguay een beetje te leren kennen en je vrienden te imponeren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *