parallax background

15 dingen die je niet wist over Paraguay

Palo Borracho on the Transchaco in Paraguay
De Transchaco
april 24, 2018
fietsen in oost bolivie
De geur van Bolivië
mei 18, 2018
 

Ontdek Paraguay

 

Paraguay is bekend omwille van, ja, van wat eigenlijk? We weten dat het in Zuid Amerika ligt en dat de hoofdstad Asuncion is, maar de exacte locatie herinneren we niet goed uit de aardrijkskundeles. Je hoort nooit een vriend of een collega die Paraguay bezocht heeft en zelfs bij het reisbureau in Nederland zeggen ze dat je op een paar dagen alles gezien hebt. Onbekend is onbemind en dat geldt zeker voor het mooie Paraguay. Om jullie kennis te laten maken met dit Zuid Amerikaanse land, hebben we vijftien weetjes over Paraguay.


15 weetjes over Paraguay

  • Paraguayaanse vlag:.De Paraguayaanse vlag heeft exact dezelfde kleuren en volgorde als de Nederlandse vlag. De Paraguayaanse verschilt echter door het embleem in het midden van de vlag. Dat embleem is overigens verschillend aan de voor- en achterkant van de vlag, wat uniek is in de wereld.
  • Twee officiële talen: Naast Spaans kent Paraguay een tweede officiële taal, het Guarani. Bijna iedereen in het land spreekt of verstaat deze taal en de meeste mensen spreken een mengeling tussen het Spaans en Guarani. Tegenwoordig is Guarani een verplichte taal op school.
  • El Chaco: De regio in het westen van Paraguay heet El Chaco en bestaat uit 60% van de totale oppervlakte, maar toch woont er amper 3% van de bevolking. Samen met het Amazonewoud, Patagonia en de Atacama woestijn is het een van de zwaarste en moeilijkste regio’s om te leven in Zuid Amerika. De Chaco was het decor voor de langstdurende oorlog in Zuid Amerika tussen Bolivia en Paraguay, tussen 1932 en 1935.
  • Kaas en kaas: Twee traditionele gerechten uit Paraguay zijn Chipas en de Sopa Paraguaya. Chipas zijn kaaskoekjes gemaakt van maniokmeel en veel kaas. De variant waaraan maïsmeel wordt toegevoegd, is de populairste en is het traditionele gerecht op Goede Vrijdag. Een ander gerecht met veel kaas is de Sopa Paraguaya, de enige soep ter wereld die niet vloeibaar is. Het is een soort maïsbrood met ui, vet, kaas, eieren, melk en boter.
  • Ijskoude thee: In Brazilië, Argentinië, Chili en Uruguay drinken ze maté, een kruidendrank die heet gedronken wordt uit een bolvormige beker door een metalen rietje. In Paraguay is het heel het jaar door warm en ze vervangen het hete water door een ijskoude thee, gemaakt van verschillende kruiden, Térére. In Paraguay zal je nooit een Paraguayaan zien zonder zijn grote thermoskan met ijskoud water en zijn térére beker.
  • Dolle wisselkoers: De officiële munt in Paraguay heet de Guarani. Hoewel de munt redelijk stabiel is, heeft deze een merkwaardige exchange rate, waardoor je na de eerste keer geld pinnen makkelijk een miljoen in handen hebt. Eén euro is gelijk aan 7.000 Guarani. De eerste dagen schrik je jezelf een hoedje bij het zien van alle prijzen, maar al snel leer je dat honderdduizend Guarani amper vijftien euro is.
  • Alfredo Stroessner: Paraguay heeft het langste dictatoriale regime van Zuid Amerika gehad. Tussen 1954 en 1989 stond Alfredo Stroessner aan de macht als dictator. Hij was de zoon van een Duitse vader en had de bijnaam El Rubio, de blonde. Tijdens zijn regime werd Paraguay een toevluchtsoord voor gevluchte nazi-oorlogsmisdadigers.

 
  • Mennonieten: In Paraguay woont een grote gemeenschap Mennonieten, die voornamelijk in de jaren ’30 uit Rusland en Canada zijn gekomen. De Mennonitische gemeenschap staat bekend om zijn strenge geloofsregels met grote gezinnen en waarbij huwen buiten de eigen gemeenschap niet toegestaan is. Een aantal gemeenschappen verbieden zelfs iedere vorm van technologie. De grootste gemeenschappen in Paraguay wonen in Filadelfia, Loma Plata en Neuland, die wel de technologie omarmen en hier hun, en Paraguay zijn vooruitgang aan hebben te danken.
  • Harp: De traditionele muziek uit Paraguay heeft een bijzonder muziekinstrument, de harp. Oorspronkelijk kwam deze in de 16e eeuw over via de Portugezen en de Spanjaarden, waarna de lokale indianen bijzonder begaafd bleken in het houtsnijwerk.
  • Voetbal: Zoals alle landen in Zuid Amerika is voetbal het meest populair. Paraguay ging verschillende keren naar het WK, maar kwam nooit in de halve finales. De meest bekende Paraguayaanse voetballer is doelman Chilavert. Inmiddels is hij met pensioen, maar jarenlang nam hij als doelman alle vrije schoppen en penalties bij de nationale ploeg. Op het laatste WK in Rusland was Paraguay niet van de partij. Naast voetbal is vissen een bijzonder populaire sport.
  • Bijnamen: Paraguay heeft verschillende mooie bijnamen. De meest bekende zijn 'het hart van Zuid Amerika', 'het land van water’ en 'het eiland omringd door vasteland’.
  • Grootste zeemacht: Hoewel Paraguay alleen landgrenzen heeft, beschikt het over een grote zeemacht. Van alle landen in de wereld zonder zee, heeft Paraguay zelfs de grootste zeemacht. Met Brazilië en Argentinië zijn grote delen van de grenzen een rivier, en de toegang tot de Atlantische oceaan gaat via de Rio Parana, door Argentinië.
  • Buitenlandse kolonies: Na de tweede wereldoorlog vluchten er vele nazi-aanhangers naar Paraguay. Onder het dictatoriale regime van Stroessner bleek Paraguay een veilige vluchthaven. Er zijn vele kolonies van Duitsers, Russen, Japanners en Belgen, waar de traditionele cultuur en taal bewaard is gebleven.
  • Eerste spoorweg: In de jaren 1800 was Paraguay een van de meest ontwikkelde en rijkste landen in Zuid Amerika. In die tijd kwamen er veel ingenieurs uit Europa naar Paraguay en ontwikkelde een militaire macht, verschillende industrieën en de eerste spoorweg in Zuid Amerika. Deze liep vanuit de hoofdstad van Asuncion naar Encarnacion in het zuiden van het land.
  • Duurzame energie: Paraguay heeft enorme watervoorraden en toegang tot twee grote rivieren, de Rio Parana en de Rio Paraguay. 99,9% van de energie die het land produceert komt uit hydro-elektrische energie. 75% daarvan uit de Itaipu dam, samen met de drie kloven dam de grootste in de wereld. De Itaipu dam ligt in de Rio Parana en eindigt verderop in de wereldberoemde watervallen van Iguazu in Brazilië. Dit wil echter niet zeggen dat Paraguay geen andere vormen van energie gebruikt. Gas en olie worden geïmporteerd uit Bolivia.

 

VIDEO

 

Comments are closed.