parallax background

Een fotoboek in 3 stappen

Pose on a Ruta del Fin del Mundo sign
Naar het einde van de wereld
januari 8, 2018
Lighthouse in Ushuaia with beautiful light
Brons, zilver en goud
januari 12, 2018
 

Aan de slag met je fotoboek

 

Je kent het wel, je bent op vakantie geweest en hebt honderden foto's gemaakt, tegenwoordig zelfs het grootste deel met je mobiel. Maar wat doe je er mee? Tijdens je vakantie maak je al het plan om een fotoboek te maken, maar eenmaal thuis komt het er niet meer van. De foto's komen hooguit op facebook, maar meestal niet verder dan een mapje 'Portugal 2017'. Niet echt aantrekkelijk om aan vrienden te laten zien. Bij elk hoogtepunt vijf dezelfde selfies is nogal slaapverwekkend. Herkenbaar? Terwijl een fotoboek maken helemaal niet veel werk is! En dan heb je echt iets tastbaar op de salontafel liggen om aan je visite te tonen.
Aan de slag, snel!

1. Foto's selecteren
Om het fotoboek snel te maken, hebben we een fotoselectie nodig. De eerste stap is de moeilijkste, zeker als je last hebt van een losse duim die voor de zekerheid altijd vier foto's extra maakt. Uiteindelijk wil je alleen de mooiste foto's overhouden. Verwijder dus alle dubbele foto's en alles wat bewogen of onscherp is. Je houdt zo minder dan de helft van je oorspronkelijke foto's over.
Klaar? Goed gedaan! Je bent klaar voor de volgende stap. De winkel kiezen.

Ps: Heb je alleen foto's met je mobiel gemaakt? Zet ze eerst even over op computer. Dat kan via de SD-kaart ofwel online via een of andere cloud (dropbox, google drive, google photo, etc.)

2. Winkel kiezen
Als je 'fotoboek maken' intypt in google krijg je wel tien verschillende winkels waar dit kan. Ze werken allemaal op dezelfde manier. Je download het fotoprogramma of je werkt met de online versie. Bijna alle winkels gebruiken dezelfde software, met een persoonlijk tintje per winkel. Ook de prijs verschilt niet zoveel en meestal hebben ze allemaal een aanbieding '20% korting op jouw volgende fotoboek'. Zoals je ziet, je kan moeilijk een foute keuze maken. Makkelijk toch!

3. Aan de slag met de software
De laatste stap is veruit de leukste want nu mag je echt aan de slag. Zelf vinden wij het handigst om het fotoprogramma te downloaden en offline te werken. Dat werkt sneller en er is geen gedoe met het uploaden van de foto's. Eenmaal geïnstalleerd, open je het programma en kies je jouw fotoboek. Wij nemen altijd 'Fotoboek liggend L' waarbij iedere pagina A4 formaat heeft. Vervolgens kan je een aantal opties selecteren. Een fotocover moet je sowieso nemen. Wij kiezen nooit hoogglans en vlakliggend boek.

Nu mag je eindelijk puzzelen! Er zijn heel veel beschikbare layouts voor een pagina. Je kan naar hartelust experimenteren met layouts. Zelf gebruiken we veel dezelfde layouts omdat dit een rustiger fotoboek geeft. Daarnaast houden we van grote foto's die een volledige pagina vullen. Uiteraard zijn dit de mooiste foto's. Er geldt meestal een minimum van ongeveer 25 pagina's. Dit krijg je zo gevuld. Voor iedere pagina extra betaal je zo'n euro meer.

Je kan eenvoudig een reisverhaal of een korte tekst aan de foto's toevoegen. Dit zijn leuke herinneringen om later terug te lezen. Wij voegen onze blogs toe aan het fotoboek. Zo hebben we alvast een papieren versie, mocht de website ooit verdwijnen. Die liggen alvast thuis op ons te wachten voor als we ooit terug thuis komen. In de afbeelding bovenaan deze blog staan onze twee fotoboeken.

Na al het vullen van de pagina's met mooie foto's is het fotoboek bijna klaar. De laatste stap is het bestellen waarbij het hele ontwerp geupload wordt om te printen. De software geeft de eventuele fouten nog aan. Voorbeelden zijn foto's die je twee keer hebt gebruikt, of een kwaliteit die niet hoog genoeg is. Daarna kan je het verzenden en wachten tot het thuis op de deurmat valt. Zo makkelijk is het!

Wij mochten het proberen met de Fotofabriek. Ze hebben de snelste levering binnen Nederland, een snelle persoonlijke klantenservice en veel mogelijkheden in het fotoprogramma, zoals bijvoorbeeld het gebruik van Adobe Indesign, voor de ervaren ontwerper. Zeker een aanrader!

2 Comments

  1. lieve schreef:

    22 foto’s… die roepen veel op. We hebben niet alles gezien, maar we kennen nu wel de omgeving, sfeer, mensen, gewoontes. Heerlijk om dan terug te kijken!

    Lieve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *