parallax background

Moskou

Life on the rails
augustus 7, 2014
 

Moskou 25/07-27/07

 

Na een sprookjesachtige treinreis van acht uur komen we aan in Moskou, begeleidt door de typische communistische klanken “Moskou…Moskou…” die schel weerklinken door de ouderwetse luidsprekers. Een gore stad met gigantische zevenbaanswegen midden door het centrum en massale Sovjetgebouwen waren de eerste beelden die aan ons voorbij flitsten. Dit werd bekroond met de zoektocht naar de vooraf geboekte hostel ergens in een hoekje van een vervallen wijk. Achteraf bleek het hostel vlak naast het Gorki Park minder afgelegen dan we dachten, maar dat valt de kwaliteit niet goed te praten. Deze twee dagen brengen we door in een hol stinkend naar putlucht met vervallen doucheruimtes en een smerige keuken.

De tweede indruk is gelukkig een stuk positiever. We reizen met de metro naar het centrum van de stad. Dat reizen is al een museum op zich. De metrostations zijn stuk voor stuk prachtige bouwwerken. De een versierd met kroonluchters, de andere met prachtige mozaieken die de oude Sovjetcultuur uitbeelden. Bovengronds is vooral het centrum de moeite waard. Het Rode plein en het Kremlin zijn adembenemend en lijken op een uitvergrote Efteling. Op het journaal zien we vaak verslaggevers met het Rode plein op de achtergrond, maar alleen in het echt ervaar je de grootsheid en schoonheid.

 

Daarbuiten zijn het vooral bombastische gebouwen waarvan er veel in restauratie zijn, zoals het oude KGB hoofdkantoor en het Mali Theater. We gaan op zoek naar een ballet- of operavoorstelling, maar “uitverkocht” of “in verbouwing” is steevast het teleurstellende antwoord. Na een gouden internettip komen we uit bij het Russische Staatscircus die dagelijks een show opvoert. Voor een dikke 10 euro kunnen we binnen en dat was zijn geld meer dan waard. Hoewel we geen woord Russisch spreken, genieten we drie uur lang van een hilarische komedie en variatie van alles wat een echt circus kan bevatten. Krachtpatserij, talenten tentoon spreiden en het spelen met mensenlevens horen er allemaal bij. Trucs op grote hoogte zonder enige zekering of messen werpen op een levende draaischijf. Dat er ook dieren mee spelen is misschien een beetje zielig, maar het maakt het plaatje wel echt af. Beren, aapjes en een zeeleeuw zijn de toppers van de show.

Na het circus blazen we even uit in het vernieuwde Gorki Park. Het voorbeeld van een succelvol park waar iedereen aan zijn trekken komt. Daar kan menig andere Europese stad een voorbeeld aan nemen. Moskou kan daarentegen veel leren van de Westerse steden. De focus op toerisme is ver te zoeken terwijl het potentieel enorm groot is. Wij laten deze drukke, immense stad achter ons en duiken vanaf nu het verlaten en uitgestrekte achterland van Rusland in. Tot snel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *