parallax background

John Verschuijten

Pirogue fishing boats in Senegal
Teranga in Senegal
mei 6, 2017
Sailing girl on the ocean
Gevangen op de Atlantische Oceaan
mei 27, 2017
 

De droom van een zeiler

 

Met zijn blonde krullen en brede glimlach is hij een toonbeeld voor de Hollandse man. Op de eerste dag in de haven zagen we direct dat hij een Nederlander was. Nieuwe zoekers is niet waar hij op wacht, maar al snel werd zijn interesse gewekt. We hebben wel honderd vragen en willen alles leren over het vak. Daar wordt een echte zeebonk wel warm van en al snel ontstond er een goede band. Onze eerste basis over het zeilen, komt volledig van John zijn hand.

Een bezoekje aan boord maakt ons beeld over zeilboten een beetje onecht. Elke andere boot vergelijken we vanaf nu met een perfect voorzien schip. Dat legt onze lat wel erg hoog, zeker voor een liftende overtocht. John wil volledig zelfvoorzienend zijn, ook al weet hij wat dat kost. Zonnepanelen en windturbines zorgen voor de energie, terwijl een watermaker het zoute water zomaar naar zoet om zet. Aan boord zijn alle elektronische apparatuur aanwezig, want als beroepsschipper weet hij welke gevaren je op zee verwacht.

“Alleen als je het echt niet zelf kan, vraag je advies, maar als het lukt, doe je alles zelf.”

 

Zoals bij elke kapitein is het eigen schip heilig. De uitdrukking over twee kapiteins op een schip heeft zijn oorsprong niet gemist. Alleen als je het echt niet zelf kan, vraag je advies, maar als het lukt, doe je alles zelf. Ook John weet alles bijna perfect en zal niet snel zeilen met een onbekend gebrek. En dat is ook nodig want het schip is hun huis, hun vervoer en hun droom. Soms gaan ze alleen, soms met heel het gezin, maar meestal hebben ze hun levensgezel die meezeilt op de vrijheid van de grote plas. Ze hebben de zekerheden achter zich gelaten, het huis verkocht, ze leven hun droom en wij hebben groot respect voor dat.

Hij deelt het schip met Asha, zijn droomvrouw, en eveneens de naam van het schip. Je zou denken dat het zo perfect is, maar toch droomt hij al van een nieuw project. Captain Ron is niet zijn voorbeeld, maar wel de prachtige oude ketch. Intussen staat Asha, gelukkig alleen de boot, al te koop om zo de nieuwe droom te financieren. Wie weet zien we John en Asha over een paar jaar in hun nieuwe stek.

John Verschuijten

3 Comments

  1. Ellen schreef:

    John mooie droom!
    Toch hoop ik dat; jullie niet dezelfde volgen en de ontdekking ‘ on tour’ eindig zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *