parallax background

Fietsen in Mexico

cycling route in Denmark
God tur
juli 31, 2020
typical church in denmark
Dwars door Jutland
augustus 19, 2020
 

Fietsen in Mexico

 

Mexico, volgens veel fietsers een van de beste landen om te fietsen. Omwille van het lekkere eten, de gastvrije mensen, de prachtige natuur en de ontelbare routes. Wij fietsten ruim 3.000 kilometer van zuid naar noord en doorkruisten veel provincies. Tot halverwege waren we niet gepakt door Mexico, maar eenmaal bij de grens met de VS waren we wel verliefd op dit prachtige land. Vooral het oostelijk deel in de provincies Hidalgo en San Luis Potosi zijn prachtig met de Ruta Huasteca als hoogtepunt. Het staat zeker in de top vijf van beste fietslanden.

De munt

In Mexico hanteren ze de Peso. In December 2019 was de wisselkoers €1 = 21 Pesos.

Fietsen in Mexico
Fietsen in Mexico
 

Onze route

Onze route wijkt af van de populaire Alaska-Patagonië route langs het westen en net dat leverde bijzondere ervaringen op. In het noordoosten komen nauwelijks fietsers en vonden wij de mensen het meest gastvrij.

Er zijn ontelbare routes te kiezen in Mexico,van grote snelwegen tot kleine onverharde wegen. Alles in een straal van honderd kilometer rond Mexico Stad is druk, zelfs de kleine wegen, maar eenmaal verder van Mexico Stad is het meestal rustig en fijn fietsen. Een ander voordeel, althans volgens ons, zijn de vele asfaltwegen. Zelfs kleine, witte wegen op de kaart zijn vaak verhard. Google Street View is heel uitgebreid in Mexico en dat maakt routeplanning een stuk eenvoudiger.

Enkele hoogtepunten:
- Yucatan: het tropische Yucatan is misschien wat saai om te fietsen met zijn lange, vlakke wegen, maar de vele cenotes (ondergrondse grotten om te zwemmen), Maya tempels en unieke cultuur maken veel goed.
- Chiapas en Tuxtla: de provincies Chiapas en Tuxtla zijn droog en niet heel bijzonder, maar er zijn een paar natuurfenomenen die het prachtig maken. De Canyon del Sumidero, de watervallen El Chiflon en Aguacero zijn bijzonder mooi.
- Hidalgo en San Luis Potosi: wat ons betreft het hoogtepunt van Mexico. Groene heuvels, rustige wegen, authentieke cultuur, gastvrije mensen en prachtige watervallen. Wat heb je meer nodig? Wij stelden zelf de Ruta Huasteca samen, een absolute aanrader.

 
 

Slapen

Slaapplaatsen vinden in Mexico is heel eenvoudig. Wildkamperen, al dan niet met de toestemming van de eigenaar is geen probleem. De toeristische plekken daarentegen zijn bijna altijd betalend, al is dat meestal slechts 30 tot 40 pesos per persoon. In de dorpen zijn er altijd kleine hotels te vinden voor betaalbare prijzen, maar wel duurder dan Zuid-Amerika.

Het Warmshower netwerk is groot en er zijn andere facebook netwerken zoals het RACmex en EnlaceBikers die graag helpen met een slaapplaats. In kleine dorpjes klopten we regelmatig aan bij de Presedential of de Municipio voor een veilige plek.

Klimaat

Mexico is een groot land met verschillende klimaatzones. De noordelijlke gebieden hebben vooral een woestlijnachtig klimaat. Centraal, rond Mexico stad, heerst er een steppeklimaat en de zuidelijke gebieden zijn meer tropisch. Over het algemeen geldt dat het droge seizoen tussen november en april is, wat misschien de beste tijd is om Mexico te bezoeken. Toch is het regenseizoen, uitgezonderd Yucatan, niet extreem.

 

Eten en drinken

Mexico staat bekend om zijn lekkere en pikante eten, vaak met veel vet en in enorme hoeveelheden. Doe daar een zoete limonade of een 2,5 liter fles cola bij en het eten is compleet. Geen wonder dat de Mexicanen zo dik zijn. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten, al vind je taco's en quesadillas in heel het land. Dit zijn een paar typische gerechten van de regio's die we passeerden:
Yucatan: pescadillas: gefrituurde empanadas met vis
Oaxaca:
tlayudas: een dichtgevouwen tortilla met kaas, vlees en groenten
Quesillo: de typische kaas van Oaxaca die je in kleine draden uit elkaar trekt.
Garnachos: kleine gefrituurde tortillas met tomatensaus, vlees en kaas.
Mole negro: een saus op basis van vele ingredienten waaronder chocolade.
Hidalgo:
Barbacoa: schapenvlees dat 's nachts 8 uur lang gaart in een gat in de grond, bedekt met grote cactusbladeren. Het is een typisch ontbijt in een weekend.

Zelfs in de kleinste dorpjes vind je altijd een kleine winkel met basisproducten. Ze hebben natuurlijk een selectie chips en cola, maar meestal ook pasta, een paar groenten, bananen, brood en avocado’s. In de iets grotere dorpen zijn er supermarkten. Onze favorieten en de goedkoopste supermarkten zijn La Soriana en Mi Bodega.
Water vroegen we altijd bij locals of in een restaurant. We kregen het bijna altijd uit een grote bidon en zelden uit de kraan.


Gemiddelde prijzen van basisproducten

Mexico is relatief goedkoop, zeker als je vanuit het noorden komt. Het is vergelijkbaar met het Guatemala en Centraal-Amerika. Het zuiden van Mexico is goedkoper dan het noorden, tot bijna twee keer zo goedkoop voor groenten, fruit en een menu in een restaurant.

Nacht slapen in hostal: vanaf 200 pesos voor double room
Brood: 5 a 6 voor 10 pesos (in supermarkt)
Bananen: 10 pesos voor een kilo
Melk: 18 soles voor 1 liter, of 10 soles voor een soort mix
Lunch of avondeten: vanaf 30 pesos voor een huevos a la mexicana
250 gram kaas: 20 pesos (quesillo)
1 ei: 2,5 pesos

Onze gemiddelde daguitgave in Mexico was amper €11,50. Wij spendeerden 57 dagen in Mexico en sliepen bijna altijd in onze tent of bij gastvrije families of warmshowers. Een paar keer sliepen we in een Airbnb of op een betaalde camping bij een toeristische plaats.

Fietsen in Mexico
Fietsen in Mexico
 

Opletten voor?

Grensovergang Gracias a Dios (Chiapas - Guatemala). Wij namen de grensovergang naar Mexico bij Gracias a Dios. Het is een heel kleine grens waar niet veel mensen passeren. Guatemala verlaten was geen probleem, maar om Mexico binnen te komen, moesten we een fee betalen van 550 pesos. Het probleem is dat je niet aan deze grens kan betalen. De enige optie is het zeven dagen visum nemen en hopen dat dit geen problemen oplevert als je Mexico verlaat. De andere optie is naar de andere grens fietsen, zo'n dag extra op de fiets.
Wij kozen voor de 7 dagen optie, gesteund door een uittreksel van de wet die op de muur hing. Daarin stond dat je bij overschrijding van je 7 dagen visum, de volledige 550 pesos betaalt bij het verlaten van Mexico. Uiteindelijk was er geen controle toen we Mexico verlieten naar de VS en zijn zo, al dan niet half illegaal, ontsnapt aan enige problemen.

Canyon del Sumidero: het hoogtepunt in Tuxtla is de Canyon del Sumidero. Er zijn twee opties om de Canyon te bezoeken: met de boot door de canyon, of naar de uitkijkpunten bovenaan de canyon. Wij kozen voor de uitkijkpunten en fietsten naar boven. Maar opgelet! Als fietser mag je alleen tussen 6u en 8u 's ochtends het park binnenfietsen. Je kan zo lang blijven als je wilt, maar na 8 uur kom je er niet in. Het lijkt mogelijk om stiekem te kamperen op een van de uitkijkpunten.

Grens noorden: de noordelijke grens met de VS, met name de provincie Tamaulipas in het oosten is gevaarlijk. Wij geloofden de verhalen eerst niet allemaal totdat we zelf in de buurt van de grens waren. De laatste 40 kilometer was in handen van de drugskartels. Er was geen politie, alleen gewapende mannen langs de kant van de weg die communiceren met walkie talkies. Wij werden ondervraagd en ze vroegen onze paspoorten. We mochten verder fietsen, maar voelden ons extreem onveilig. Wij raden zeer sterk af om hier te fietsen en adviseren om een bus naar de grens te nemen. De rest van Mexico is veilig met ontzettend vriendelijke mensen.

Fietsen in Mexico
 

Meer fietsinspiratie

Twijfel je tussen Ecuador, Bolivia en Peru? Of ga je door alle drie de landen fietsen. Lees hier over Peru en Bolivia.

 

Fietsen in Peru

Fietsen in Mexico

Fietsen in Bolivia

Fietsen in Mexico

4 Comments

  1. Judith schreef:

    Wat een mooie verhalen. Ik ontvang graag jullie nieuwsbrief

  2. José schreef:

    Hoi, wij zijn 70 plus en nog steeds op de fiets, we willen naar Mexico, top 5 fietsland heb ik zojuist gelezen. Hebben jullie een aanrader/route voor ons, we houden van autentiek, kleine dorpjes en mooie natuur. De highlights vermijden we altijd, daar is het ons te druk. We hebben eea gefietst in Azië. De familie van onze schoonzoon woont in Mexico-stad. Daar willen we liever niet heen.

    • WeLeaf schreef:

      He José
      Wat super leuk dat jullie in Mexico gaan fietsen! Volgens mij hebben we een heel mooie route voor jullie. Ten noordoosten van Pachuca ligt een heel mooie regio met veel groen, watervallen en authentieke dorpjes. Wij hebben deze route ‘Ruta Huasteca’ genoemd, echt een aanrader! In deze blog vinden jullie meer informatie: https://weleaf.nl/nl/huasteca-potosina/
      Wij waren daar in 2019 dus bepaalde informatie kan intussen wat verouderd zijn, maar de basis klopt normaal wel 🙂
      Veel groeten,
      Olivier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *