parallax background

Diego Bianchetti

Cyclist next to graffiti walls of a warehouse
Een warme of koude douche
juni 14, 2017
Cyclist waiting for the bus in Brazil
Lek naar Salvador
juni 22, 2017
 

Uit het dal

 

Om één uur 's nachts bel ik aan bij Diego. Een lange baard, verwilderd haar en een getatoeëerd lichaam staat aan de andere kant van de stalen deur. Het zou zo de deur van een gevangenis kunnen zijn. De grote glimlach en zijn open gastvrijheid verraden gelukkig zijn warme kant. Diego heeft een hart van goud, gevormd door zijn woelige levensverhaal waarin hij uit een diep dal geklommen is.

Diego komt uit de meest zuidelijke provincie van Brazilië, Rio Grande de Sul, meer dan 3.000 kilometer van Salvador. Daar studeerde hij informatica en startte zijn eigen bedrijf. Zijn ondernemerszin en vlotte babbel zijn een groot voordeel in de computerwereld. Al snel verdient hij veel geld en raakt op het verkeerde pad. Lange werkdagen, veel stress en de drang om het uiterste uit jezelf te halen, drijven hem naar stimulerende middelen. Geleidelijk raakt hij verslaafd aan cocaine, wat hem bijna de dood in drijft. Op het hoogtepunt, of beter dieptepunt, van zijn verslaving verspilt hij wekelijks een fortuin aan cocaine. Hij komt aan de rand van de afgrond en kijkt de dood in de ogen. Verloren en wanhopig zijn Diego's ouders zijn laatste reddingsboei. Hij wordt opgenomen in een gesloten instelling wat voor hem de redding is. Achteraf zegt hij: "Als ik één week langer was doorgegaan, zou ik sterven door een overdosis of vermoord zijn door een drugsbende".

Diego Bianchetti

Na een maand in een gesloten instelling, moet hij vijf maanden lang afkicken op een boerderij. Langzaam kruipt hij uit het dal en krijgt nieuwe levensenergie, en vooral een andere kijk op het leven. Zoals vaak zorgen dramatische momenten voor een paradigmaverschuiving. Geld is niet meer belangrijk voor hem, wel doen wat je graag doet zodat je elke dag gelukkig bent. Hij droomt van een wereldreis op de fiets, wat voor hem symbool staat voor zijn teruggewonnen vrijheid en onafhankelijkheid. Ouders leven altijd intens mee in zulke moeilijke tijden. Diego’s ouders zijn er stuk van en raken beiden in een depressie. Als gezin komen ze samen uit het dal en ze krijgen een ontzettend hechte familieband. Dit leert ons niet dat we eerst heel erg diep in de put moeten zitten om een goede band met onze ouders te krijgen, maar wel dat hun zesde zintuig onze reis heel intens mee beleeft. We zijn ons vaak niet bewust dat ze dagen wakker kunnen liggen van een, voor ons onschuldige, keuze of bericht.

Zijn bedrijf is hij volledig kwijtgeraakt, maar zijn intelligentie gelukkig niet. Hij verhuist naar Recife voor een IT baan bij een internationaal bedrijf. Hij verdient drie keer zo weinig als ervoor, maar is wel drie keer zo gelukkig. Alles wat hij nu doet, staat in het teken van zijn droom. Engels en Spaans leren, de juiste informaticaskills ontwikkelen om als freelancer geld te kunnen verdienen tijdens zijn reis en een bewust leven leiden zonder verspilling. Tijdens de twee weken in zijn huis vraagt hij de oren van ons lijf. We zijn een voorbeeld voor hem, maar het laat vooral zijn leergierigheid en levenskracht zien. Mensen die op eigen kracht uit zo'n diep dal kruipen, zijn sterk, heel sterk. Ze hebben een levenskracht en doorzettingsvermogen ontwikkeld die bewonderenswaardig zijn. Begin 2018 start zijn droom, op verkenning naar de wereld en bekroning van zijn overwinning. Zijn reisnaam wordt 'Tortuga Voladora', de vliegende schildpad omdat hij traag wil reizen met de vrijheid van een vogel.

7 Comments

 1. Ellen schreef:

  Hoe onze levens lopen is sterk beïnvloed door omgevingfactoren (verleidingen), intelligentie en ons zijn. Als we naar onze eigen natuur luisteren kunnen we ver komen in ons levensgeluk. Mooi dat hij een nieuwe weg inslaat.

  • WeLeaf schreef:

   Zo is dat. Ter aanvulling, je moet ook de kracht hebben om, na dat je deze hebt verloren, weer te kunnen luisteren en leven naar je eigen natuur!

 2. Lieve swinnen schreef:

  Wat een prachtig portret van een prachtige man! Op nog veel van dergelijke ontmoetingen.
  Maar, wakker liggen… dat doe ik nooit 🙂

  1000 knuffels!!!

 3. Garrick schreef:

  Mooi verhaal. En zo inspireren jullie elkaar. Wat een reis. Happy travels!

 4. Ellen schreef:

  Beterschap Diego, Laat je dromen niet varen.
  I wish you the best Diego.
  Still, let your dreams come true!

 5. Elisabeth schreef:

  Wat een mooi mens, jullie ook trouwens! Als hij in NL mocht komen is hij alvast hier welkom!
  Mooi vervolg voor jullie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *